[O1] Zmiejszenie opóźnienia EPC

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mottom
    Drive
    • 2010
    • 82

A jaki masz kolor octy? Bo może da radę kupić zderzaki w "kolorze" i bez konieczności lakierowania?
    Co do spojlera to albo szukałbym używki ori (wiem ciężko) albo kupił Miloteca, te podróby za 100 zł jakos do mnie nie przemawiają :roll:
    Co do brewek i spojlerów luknij tutaj, czasami mają dobre ceny:
    Speciálka na autodoplňky od roku 1999. Vše pro Vaše auto. Odborně poradíme a pomůžeme s výběrem. E-shop na autodoplňky Ostrava. Specializovaný obchod s kompletním sortimentem doplňků na auta. 20 let zkušeností.

Co do spojlera do kpl. bodykitu rs spojler rs będzie jak najbardziej pasował, no chyba że wolisz coś delikatniejszego to wtedy loteczka :wink:
    O2 SCOUT 1,8 TSI
  • iceman_n
    Drive
    • 2009
    • 96

Jakiś tydzień temu widziałem na allegro aukcje, na której gość sprzedawał jakieś moduły czy coś w tym stylu które miały zmniejszać laga elektronicznej przepustnicy, ale teraz nie mogę tego znaleźć

Czy ktoś wie w jaki sposób i czy w ogóle można zmniejszyć opóźnienie reakcji przepustnicy na wciśnięty pedał gazu?

Nie szukałem jeszcze, ale może silnik AEE miał w jakimś aucie (g3 czy felicia) sterowanie linką?

Pozdrawiam

Komentarz

• deviltomek
      Ambiente
      • 2010
      • 246

Octavia AEE)) ma sterowanie przepustnicy linką!!! (jedynie korekcja wolnych obrotów jest realizowana silnikiem elektrycznym w przepustnicy) i tym samym czas reakcji przepustnicy na pedał gazu wynosi 0ms) chyba ze linka luźnai raczej tego czasu bardziej nie skrucisz.

Komentarz

• iceman_n
        Drive
        • 2009
        • 96

sam nie jestem pewien, ale wydaję mi się że nie masz racji

nie widziałem tam nigdzie linki, przy przepustnicy jest gniazdo na wtyczkę, która prawdopodobnie idzie od ECU, przy pedale gazu jest potencjometr - nie byłby potrzebny gdyby sterowanie przepustnicą odbywało się tak jak piszesz

wg. mnie wygląda to tak:

czujnik położenia pedału>ECU(odczytuje aktualne dane i na ich podstawie wylicza jak uchylić przepustnice)>przepustnica

ps jezdziłem autami z przepustnicą sterowaną linką i na pewno nie jest to luz na lince - wtedy pedał miałby tylko dłuższy skok jałowy, a nie opóźnioną reakcje

Komentarz

• deviltomek
          Ambiente
          • 2010
          • 246

z tym luzem na lince to było żartobliwie napewno masz AEE?? z tego co wiem wiekszosc AEE ma linke (jesli nie wszystkie) ja mam AEE i mam linke jak chcesz moge ci to uwiecznic na zdjeciu

[ Dodano: Czw 04 Lis, 10 10:18 ]

pierwsza lepsza aukcja przepustnicy do aee- widac jak byk beben na linke

Komentarz

• iceman_n
            Drive
            • 2009
            • 96

chyba się myliłem ops:

na swoje usprawiedliwienie podam że mądra książka czyli 'sam naprawiam' pisze zupełnie co innego

jednak nie zmienia to faktu że samochód dziwnie reaguje na gaz - sami widzicie, że reakcja przypomina opóźnienie związane z elektroniczną przepustnicą

wymyśliłem tak:

- dolot mam poskładany na trytytki więc może ciągnie lewe powietrze? jak to sprawdzić?
            - czy po czyszczeniu przepustnicy trzeba ją adaptować? może jakiś syf się tam dostał
            - filtr powietrza wymieniany był 2kkm temu więc raczej powinno być OK, ale sprawdzę czy coś tam nie siedzi

co jeszcze sprawdzić?

Komentarz

• deviltomek
              Ambiente
              • 2010
              • 246

jechac na VAGa, powodów moze byc wiele......potencjometr w przepustnicy, czujnik cisnienia (map sensor) np.

Komentarz

Pracuję...