Andrev3, wszystkie 1,9 BXE jakie sprawdziłem ( 5 czy 6 szt. ) miały amorki 50mm. Z kolei 4 szt. BKD jakie "obmierzyłem" miały amorki 55mm. Podejrzewam, że w BJB będzie tak jak w BXE.
Andrev3, zapytaj Szkoda albo lepiej DGW bo montował Pawła amorki też z BKD ale z leona bodajże, Grześ jakoś to tam zmieścił więc chyba będzie pasiło ale szczegóły .....
Andrev3, Najprościej będzie jak sprawdzisz, czy masz mocowanie piasty na 3 śruby. Jeśli tak to średnica amortyzatora będzie wynosić 50 mm, czyli masz zwrotnice do wymiany.
U mnie (BXE) piasta przykręcana była na 3 śruby a amorki 50mm.
Andrev3, jak masz 50mm w BXE a chcesz przejść na 55mm z BKD to musisz zmienić zwrotnicę a to pociąga za sobą wymianę także hamulców na 288mm ( czyli jarzmo, zacisk tarcza i klocki ). Dodatkowo warto też zmienić od razu sprężynę na tą od BKD auto zupełnie inaczej się wtedy prowadzi ( porównał bym to trochę do przesiadki z OII do Mondeo zawiecha nie jest "twardsza" ale robi sie jakaś taka bardziej "zwarta" trudno to określić :roll: ). Jeśli masz w BXE piastę na 4 śruby to będzie pasować do zwrotnicy z BKD ( jeśli kupisz samą zwrotnicę bez piasty ). Teoretycznie taka sama jest też góra kolumny Mcpersona ( łożysko i poducha ) ale ją też warto zmienić na nową, bo to koszt niezbyt duży a używka zawsze będzie trochę wytłuczona.
No to nie ciekawie. Będę musiał zobaczyć jak z tą piastą... czy jest na 3 czy na 4 śruby.
Jak sprawdzę dam znać jak to u mnie wygląda.
Jeszcze raz dzięki
Komentarz