art. z kodeksu wykroczeń Art. 96a. § 1. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, posiada w pojeździe urządzenia stanowiące obowiązkowe wyposażenie pojazdu uprzywilejowanego w ruchu, wysyłające sygnały świetlne w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnał dźwiękowy o zmiennym tonie, a także elementy oznakowania w postaci napisów,
podlega karze grzywny.
§ 2. Kto, nie będąc do tego uprawnionym, używa w pojeździe sygnałów świetlnych w postaci niebieskich lub czerwonych świateł błyskowych albo sygnału dźwiękowego o zmiennym tonie,
podlega karze aresztu do 14 dni albo grzywny.
§ 3. Urządzenia lub elementy oznakowania, o których mowa w § 1 i 2, podlegają przepadkowi, choćby nie stanowiły własności sprawcy.
Ucinasz kabel wyjmujesz, żarówkę i nawet odbłyśnik... i niech ci udowodnią że takim czyms można wysyłać sygnały świetlne.
Nigdzie nie ma wzmianki iż posiadanie niebieskiego klosza na czarnej podstawce jest zakazane. Możesz sobie koguta zrobić z niebieskiej szklanki i co to tez było by karalne?
karetka, radiowóz bez włączonych sygnałów świetlnych ale z kogutami na dachu jest zwykłym pojazdem. Oznaczenia pojazdu uprzywilejowawszy to włączony kogut.[/b]
mam pytanko co to za element widoczny przy zbiorniku na płyn obok przewodu czarno-czerwonego? jeżeli ktoś to montował to proszę o poradę. Może lepiej podłączyć się pod zbiornik 3litrowy od spryskiwaczy szyb? mam zamiar zainstalować to tak, by działały razem spryskiwacze na szyby i na reflektory. Uwagi i wszelka porada mile widziana. Proszę tylko bez uwag "po co Ci to" :diabelski_usmiech
karol0012, rozumiem, że w Twoim zamysle jest jakaś głębia (ksenony?) , bo montaż dla szpanu czy rzekomej wygody jest moim zdaniem bez sensu No, ale ok. Ja montowałem u siebie ori spryski i miałem je podłączone przez ok. tydzień. Zbiorniczek mam 5,5 l i co chwila musiałem tam zaglądać, bo brakowało płynu. Dużego efektu spryski nie dają, a pompka naprawdę szybko chłepce płyn; to je odłączyłem i zbieram dalej na ksenony 8) Wtyczka przy zbiorniczku, o którą pytasz zasila właśnie spryski - tam podłączasz pompkę (odłączyłem ją :P )
Zastanów się czy na pewno chcesz, żeby spryski reflektorów działały Ci razem ze spryskami szyb, bo pompka do świateł jest wysokociśnieniowa i moment nie masz płynu... Może lepiej zrobić właśnie osobny przycisk?
A tak z ciekawości? Jaką pojemność ma zbiornik z aukcji? 1,2l/ :shock:
Od razu mówię, że najlepszym rozwiązaniem pod względem funkcjonalnym/ergonomicznym będzie zainstalowanie dodatkowego przycisku do spryskiwaczy reflektorów. Nie warto naśladować rozwiązań fabrycznych, gdzie spryskiwacze reflektorów są uruchamiane po dłuższym przytrzymaniu dżwigni spryskiwacza przedniej szyby.
Ogólnie, spryskiwacze reflektorów przydają się w czasie jazdy w nocy w deszczową pogodę, gdy samochody jadące z przeciwka chlapią błotem. Wtedy wymycie reflektorów daje efekt. Inna korzyść, to spryskanie, i wytarcie szmatką na postoju, bo nie trzeba czyścić reflektorów na sucho.
Komentarz