Problem rozwiązany, znów winowajcą okazała się elektryczna nagrzewnica. Pisałem już o tym problemie tutaj:mój post. Po wielu próbach usunięcia przykrego zapachu (wymianie filtra, kilkakrotnym ozonowaniu itp.) coś mnie tknęło, żeby sprawdzić, czy to może znowu nagrzewnica. Odłączyłem przewody i ... smrodu nie ma. Coś mam pecha do tych nagrzewnic, ale nie poddaję się, poszukam następnej, a jak i ona (odpukać) padnie, to dam sobie chyba spokój. Na marginesie dodam, że VCDS nic złego nie wychwycił (poprzednio również).
Zakładanie xenonów HID
Zwiń
X
-
Zakładanie xenonów HID
Witam, niedawno stałem się posiadaczem Skody Superb. Jedyne czego mi w aucie brakuje to świateł xenonowych. Z racji tego że mam seryjne spryskiwacze i soczewki chciałbym założyć HIDy. Wiele czytałem w tym temacie (także na tym forum) i moje pytania są następujące:
1)Czy można je założyć aby nikogo nie oślepiać itd. Zależy mi na tym żeby nie było żadnej lipy czy roboty na "aby było" i przede wszystkim żeby światło było identyczne jak oryginalny xenon - światło zbliżone do białego i w żadnym razie nie niebieskie (chciałem zamontować żarniki 4300K)
2) Czy przy prawidłowo założonych xenonach będzie widać że są one "dokładane"? Zależy mi na tym żeby policja się nie doczepiła.
3) Czy ktoś z tego powodu miał problemy? Czytałem że przy braku homologacji na lampy (a w takim przypadku jej nie ma) traci się ubezpieczenie i ubezpieczyciel nie chce wypłącać odszkodowania bo auto nie spełniało warunków homologacji
4) Czy na lamie jest wytłoczony jakiś numer informujący że lampa ma homologację jako halogen/xenon jeśli tak to gdzie i czym się różni?
Zależy mi na tym żeby zrobić to dobrze lub ewentualnie nie brać się za to wcale. Planuje kupić cienkie przetwornice i umieścić je pod lampami jak w serii. Jeśli chodzi o żarniki to chciałbym kupić jakieś firmy osram bo słyszałem że są najlepsze. Co o tym sądzicie?
Dziękuję za odpowiedź
-
-
odciecie w soczewkach xenonowych jest inne niz w zwyklych soczewkach, bedzie mega razic osobe wyprzedzana.
xenon jest podciety do gory i w pewnym momencie zciety na plasko, a zwykla soczewka swieci po ukosie w nieskonczonosc. znajomy ma wrzucone hidy w zwykle soczewki niestety i wali w kosmos.
Komentarz
-
-
Subaru, 1) można ale nie zaleca sie
2) widać bo hidy walą po oczach w soczece mniej ale walą
3) tak większość na tym forum ze mną i moimi głupimi komentarzami
4) jest wytłoczone
jeśli ci zależy aby było odbrze poszukaj oryginalnych lamp xenonowych do S1 nie hidów bo będziesz miał gównianą widocznośc a oryginały w soim czasie jak powstał S1 był uznawane za reflektory wzorowe tylko X5 miała lepsze światła w tamtym okresie i ory są bixenon
tak wiec poszukaj oryginałów napewno znajdziesz a nie szukaj skrótów :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
Ok, rozwialiście moje wątpliwości. Ewentualnie wymienię żarówki na jakieś jaśniejsze na pocieszenie
Ori lampy ciężko dostać w dobrym stanie, większość jest z anglików albo pojedyncze sztuki. Co prawda można kupić od kogoś innego lewą a od innego prawą, ale jedna może być bardziej "zużyta" od drugiej co widać jak się zamontuje obie. Dziękuję za info
Komentarz
-
-
Gość
Zamieszczone przez shadono wcale nie widać ja tam z kilometra widzę, że jakiś kretyn kupił sobie "ksenony" na allegro Miśki też to widzą
[ Dodano: Sob 08 Sty, 11 20:30 ]
dzis u nas zajebista mgla, nic mnie tak nie oslepilo jak koles na hidach, choc pizeczka nie jestem to przyznam ze przez chwile mialem obawy bo kompletnie nie widzialem ani kraweznika, ani pasow jak sie pozniej okazalo, powinni walic kary i brac dowody za to.
kolega mysle zrezygnowal z tego pomyslu?!
Komentarz
Komentarz