leszekmw, sorry - nie znalazłem, dlatego zapytałem.
[ Dodano: Sro 12 Maj, 10 15:46 ]
jeszcze podpytać chciałem o felgi 17" do O1
mało wiem niestrety o felgach, zawsze uzywałem felg by producent_samochodu i mało znam sie na parametrach.
rozumiem, że do O1 17-stki powinny mieć wymiary:
- 7x17" 5x100 + opona 205/50R17
natomiast czy da się złożyć do O1 i czy powinno się zakładać felgi 7.5x17" 5x100 - i jaka opona do nich będzie pasować? (pytam, nie dla tego, że jakoś bardzo chcę szersze felgi, ale dlatego, że są jedne co mi się bardzo podobają, ale zdaje sie, że nie robią ich w wymiarze 7x17")
Chcę nabyć felgi OZ Superturismo WRC 7x16. Czy opony 205/55R16 (myślę o Pirelli P7) będą dobre do takiej felgi? wiem, że felga ma być 5x100 a jaki ma mieć ET? Bo w ofercie są z ET 36
no dobra dobra, nie każdy musi wszystko wiedzieć. :?
nawet nie wrzucałem do googli, bo założyłem, że dostanę 150 stron o Enemy Territory
już wygooglałem:
ET: Offset zwany również odsadzeniem jest odległością pomiędzy płaszczyzną symetrii felgi, a płaszczyzną powierzchni montażowej. Offset może być dodatni lub ujemny i jest specyficzny dla konkretnego modelu felgi a nie samochodu, jak rozstaw. Oznacza to, że różne felgi montowane do tego samego auta mogą mieć różne offsety.
ET wplywa na 'odstawanie' felgi.
Standardowo Fav ma ET45 - jak dasz felge 4.5" z ET 35 to kolo bedzie przesuniete o cm na zewnatrz (czyli rozstaw zwiekszy sie o 3cm). Jak dasz ET 55 to bedzie glebiej. Trzeba uwazac, zeby nie bylo ani za duze (bedzie trzec o elementy wewnetrzne) ani za male (moze trzec o nadkola).
Komentarz