[OII FL] podłokietnik w tylnej kanapie - dołożenie do Minta

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mgalka
    Classic
    • 2010
    • 16

Zamieszczone przez slawek31113
    Z lakierem jest wszystko ok, tzn. z grubością. Natomiast z jakością
    Oj muszę się zapytać Ali co tam się stało :haha: :szeroki_usmiech
  • kowaltom99
    Rider
    • 2009
    • 747
    • Octavia II (1Z3)
    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Witam

W mojej ubogiej Mintówce OII FL 2009 nie mam podłokietnika w tylnej kanapie, a co za tym idzie również brak przelotu do bagażnika i możliwości załadunku długich przedmiotów. Właśnie wykonałem traskę w góry i spowrotem z nartami na dachu i hałas + spalanie mi się zdecydowanie nie podobały.
    Chciałbym wymienić tę część oparcia kanapy, w której znajduje się otwór + podłokietnik.
    Pytanko - czy ktos już robił takiego moda (na forum nie znalazłem). Da się przełożyć z OII przed FL?
    Tylko nie wiem jak z tapicerką - znalezienie takiej samej będzie trudne - czy ewentualnie da się przełożyć obecną tapicerkę na nowy stelaż z podłokietnikiem??

Pozdrawiam
    Tomek

Komentarz

• heretyk
      Rider
      • 2009
      • 549
      • Octavia III (5E3)
      • CZDA 1.4 TSI 150 KM

WItam!

Banalnie proste. Przelozenie samego oparcia Zajmie ci 3 Minuty. Ja sie meczylem z bocznymi poduszkami/elementami tylniego oparcia przy wymiane na skore, ale skoro chcesz wymienic tylko oparcie to Cie ominie ta przyjemnosc. Poszukaj dobrze na forum. Niestety problem jaki widze to faktycznie kolory. Mint mial jedyna i niepowtarzalna kolorystyke ale podlokietnika nie bylo. Nie widze mozliwosci przelozenia samego materialu "na stelaz" jak to napisales. Chyba ze chcesz sam wszyskto przeszywacMysle wiec ze bedziesz musial kupic caly zestaw. Najlepiej odrazu kup sobie calosc ze skory. Cena z boczkami to jakies 15000-2000 pln. Wersja materialowa to tak kolo 600pln(rowniez calosc+przod tyl). Jak dobrze wyhaczysz to dojdzie Ci rowniez regulowanie ledzwiowe kierowcy, moze polka pod fotelem pasazera... Swoje zawsze odsprzedaz i jest gitezz, moze nawet zarobisz
      Zostały mi czesci, po szkodniku:
      VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
      Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• kowaltom99
        Rider
        • 2009
        • 747
        • Octavia II (1Z3)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Dzięki za info.

Ze względów kosztowych nie chce wymieniać całości, a skóra w Mintówce to trochę przerost formy nad treścią :-)
        Wiem, że przełożenie oparcia to nic trudnego - nawet już swoje na próbę wymontowałem i założyłem spowrotem.
        Ale największy problem to
        - stelaż z podłokietnikiem
        - kolor tapicerki.

Mogę kupić całe oparcie kanapy już z podłokietnikiem z OII 2007 rok. Niestety inny kolor tapicerki (ale z tym to bym sobie poradził - rozmawiałem właśnie ze znajomym tapicerem, za przysłowiową flaszkę by mi dopasował obecną tapicerkę z Minta - kwestia zrobienia w niej "dziury" na podłokietnik)

Problem w tym, czy stelaż oparcia kanapy od OII pasuje do OIIFL. Wg Etki numery są inne.

Komentarz

• heretyk
          Rider
          • 2009
          • 549
          • Octavia III (5E3)
          • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Niestety tego nie umiem Ci powiedziec. Jednak naprawde zastanow sie nad zakupem kompletu. Sa praktycznie nowe z fl na allegro w nie wygorowanych cenach. Demontaz przednich siedzen to tylko odkrecenie 4 srob. A swoje mozesz tez spokonie sprzedac. Oczywiscie to tylk moje zdanie. Jezeli wolisz sie jednak bawic zabawe z tapicerem Twoj wybor.
          Zostały mi czesci, po szkodniku:
          VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
          Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6

Komentarz

• piotrek_os
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 8162
            • Octavia II (1Z3)
            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Kup cały kpl na allegro, a swoje sprzedaz. Zwsze cos tam odzyskasz
            Moja 0II http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=78994

Komentarz

• bohen
              L&K
              • 2009
              • 1260
              • Audi
              • CCZA 2.0 TSI RS 200 KM

Tu masz przykładowy komplet z wersji elegance

Komentarz

• kowaltom99
                Rider
                • 2009
                • 747
                • Octavia II (1Z3)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wiem, że to najłatwiejsze, ale.... pozostaje taki czynnik jak żona. :-)
                Ona nie zrozumie konieczności wymiany całości za ok 1000PLN.
                Sprzedaż obecnego kompletu z Minta może być też problematyczna.
                Każdy woli kupić fotele z regulacją lędźwiową i tylną kanapę z podłokietnikiem - a tego w Mintówce własnie brakuje, także ze sprzedażą mogę się trochę bujać.

Mam mozliwość kupić oparcie z podłokietnikiem za ok 150PLN. Przełożenie tapicerki - spróbuję sam, jak nie wyjdzie to u tapicera za koszt flaszki. Te koszty żona jakoś przełknie.

Jak się uda to przygotuje manuala :-)

Komentarz

• Enriquez
                  RS
                  • 2009
                  • 7685
                  • Superb III (3V3)

bohen,

tyle że to zestaw z Combi.
                  Pozdrawiam
                  Marcin

Komentarz

• kowaltom99
                    Rider
                    • 2009
                    • 747
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Enriquez
                    bohen,

tyle że to zestaw z Combi.
                    Z tego co się orientowałem tylna kanapa w obu wersjach nadwozia jest taka sama

[ Dodano: Sro 20 Kwi, 11 12:03 ]
                    Witam

Uparłem się i zrobiłem swapa kanapy
                    Niestety żona zabrała aparat na wyjazd i nie mogłem zrobić dokumentacji foto. Ale poniżej opis, jak ktoś będzie chciał szczegóły to mogę dopisać.

Ważne info
                    1. Oparcia kanapy OII HB i OII Kombi są takie same
                    2. Oparcie kanapy z Octavia II pasuje do OIIFL

Kanapę kupiłem na znanym portalu aukcyjnym, aby obniżyć koszt przesyłki poprosiłem sprzedającego o wysyłkę tylko samego oparcia z podłokietnikiem (reszta nie była mi potrzebna a nie mam gdzie tego składować).
                    Koszt: kanapa 150PLN + 50 przesyłka kurierem.
                    Kolor tapicerki - pasowała tylko czerń, środkowe pole było inne.
                    Demontaż oparcia z samochodu:
                    - odkręcenie Torxem zatyczki środkowego zawiasu - (dostęp po położeniu oparć)
                    - odkręcenie mocowania środkowego pasa - klucz gwiazdkowy SP-line M10 (takim samym odkręca się siedzenia przednie)
                    - wysunięcie oparcia z bocznego zawiasu (w zawiasie jest wypust, w oparciu otwór) - i oparcie wychodzi z samochodu

Rozbiórka kanapy na części składowe w celu wymiany tapicerki
                    - odkręcenie podłokietnika (2 wkręty Torx)
                    - demontaż plastikowej ramki wokół otworu podłokietnika - wychodzi z tyłu kanapy po podważeniu wkrętakiem płaskim
                    - zrywanie materiału - należy od tyłu kanapy podważyć plastikowe listwy (do których przyszyty jest materiał) - te listwy są wciśnięte w metalowe rynienki- wciskamy wkrętak w rynienkę, podważamy listwę i wyciągamy.
                    - po wyciągnięciu listew, materiał z gąbką jest jeszcze trzymany przez prowadnice zagłówków, zaślepkę pasa i maskownicę zamka kanapy. Prowadnice zagłówków usuwamy za pomocą kombinerek. Należy odgiąć gąbkę i od spodu, we wnętrzu oparcia odszukać prowadnice zagłówków - mają zatrzaski, które ściskamy kombinerkami i pchamy do góry.
                    - maskownice pasa środkowego musimy podważyć wkrętakiem od strony tapicerki (nie od wnętrza oparcia), trzeba odsunąć trochę materiał i będą widoczne zatrzaski. Podobnie z maskownicą bocznego zamka kanapy (tu niestety jeden zatrzask jest trudnodostępny i trzeba wyciągać na siłę)
                    - materiał z gąbką jest już oddzielony - teraz tylko trzeba odłączyć gąbkę od samego materiału. Te dwa elementy połączone są ze sobą za pomocą metalowych spinek (kółeczek) - trzeba użyć długich, cienkich szczypiec żeby rozgiąć te spinki. Spinki są przyczepione do drutów stalowych wsuniętych w "rynienki" z materiału.

Drugie oparcie (bez podłokietnika) rozkłada się podobnie.

Różnice w konstrukcji oparć:
                    - rama jest inna - w wersji bez podłokietnika "dziura" jest zaspawana blachą
                    - gąbka jest inna - ale teoretycznie w wersji bez podłokietnika można wyciąć "dziurę" na podłokietnik i będzie pasować. Ja wykorzystałem oryginał już z "dziurą"
                    - mocowanie środkowego pasa z wersji OII różni się trochę od mocowania pasa z OIIFL. W OII FL jest to element pracujący na sprężynie, w starszej wersji elemetem sprężynującym jest wygięty w skobel drut stalowy. Ja przełożyłem pas ze swojej "starej" kanapy - wolałem mieć "młodszy". Przełożyłem również zamek kanapy (aby mieć młodszy)

Wizyta u tapicera - rozważaliśmy 2 warianty dopasowania poszycia tapicerki
                    1. Wymiana środkowego pola
                    2. Wymiana bocznego pola (tego gdzie jest montowany podłokietnik)
                    Po konsultacji z doświadczonymi Paniami, które szyją tapicerki, stanęło na tym, że łatwiej będzie zamienić pole boczne (1 linia do rozprucia i 1 linia do zszycia) W przypadku wymiany środkowego pola - konieczne byłoby prucie i szycie 4 linii.
                    Obróbka "tapicerska" trwała ok 2 godzin. Koszt - ja miałem za free (pomogłem znajomemu w innej sprawie), ale jak się dopytałem to by to kosztowało ok 50PLN.

Po obejrzeniu przez lupę przeszytej tapicerki - z zewnątrz nie można odróżnić od oryginału.

Montaż tapicerki do stelaża w odwrotnej kolejnośći i można się cieszyć z "oryginalnego" podłokietnika na tylnych siedzeniach w Mintówce

PS - wiem, że może koszty nie są małe, ale i tak mniejsze niż wymiana całych foteli i kanapy (zakup nowego kompletu w dobrym stanie - to ok 800-1000PLN).
                    Teraz będę polował na siedzenia z regulacją lędźwiową (najlepiej uszkodzone, lub podarte) i zrobię przekładkę. Na szczęście w przypadku siedzeń przednich nie trzeba już kombinować z szyciem tapicerki - wystarczy zdjąć całe poszycie materiałowe z obecnych siedzeń i wyciąć otwór pod pokrętło regulacji.

Komentarz

Pracuję...