[O1] wymiana skrzyni biegów na 6b

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • sinfo7
    Classic
    • 2012
    • 1

kiki, niestety tak ,jak komuś zależy na czasie to bierze to co ma pod ręką niestety.
    ważne że jest to dostępne osobno,a co do ASO to trzeba mieć ogromne szczęście co do pracowników w moim rejonie to problemem była nawet wtyczka do lampki w kabinie co w vw żadnym,po prostu sprzedawca w skodzie się tak zachowywał i robił miny jakby pierwszy raz robił w salonie, :szeroki_usmiech no cóż takie życie.
    pozdro
  • mretke
    Classic
    • 2010
    • 14

Czy w Octavii Tour I 1.6 102KM mozna wymienić skrzynię na 6-cio biegową?

Komentarz

• Tony065
      RS
      • 2009
      • 2487
      • Octavia I (1U2)
      • ARX 1.8 20VT 150 KM

cześć. a była jakaś 6b skrzynia do 1.6? w 1.9tdi jest taka opcja, ale wymaga wymiany: skrzyni , wybieraka, obu półosi, rozrusznika i czegośtam jeszcze. koszt w sumie nie duży, bo można sprzedać wymontowane części. jest tylko 1 duże "ale". też rozkmniałem ten temat do siebie, mam 110KM/235Nm i ktoś tam powiedział, że auto z tą mocą i skrzynią 6b może być lekko "ospałe". po prostu przełożenie nie są dograne pod ten silnik i może nie dać rady pociągnąć jak trzeba. jeździłem kiedyś Megane II 1.9 dCi /120KM,270Nm,6b/ i całkiem dobrze się toto zbierało na drodze, pomimo 10KM/35Nm więcej niż teraz mam w OI, więc niestety, moc, moc i jeszcze raz moc jest potrzebna do takiego swapa. zrobienie 6b w 1.6 porównał bym z lekka do zrobienia turbo, kupa dłubania i nie wiadomo czy efekt będzie współmierny do kosztów. jeżeli chodzi Ci o większy komfort jazdy z prędkościami "autostradowymi", to trzeba podmienic zębatkę na 5b i po sprawie. temat był bardzo dobrze rozkminiony na forum, poszukaj.
      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
      @ by Tune-up Gdańsk
      TDI VP++ i jeszcze rośnie
      Antek

Komentarz

• s1
        Ambiente
        • 2010
        • 185

Wydaję mi sie ze niebardzo, bo w tym silniku nie słyszałem aby taką skrzynie montowali, o ile musiała by podejść z np 1.8t w 6 biegach ale raczej marne szanse.

Komentarz

• mretke
          Classic
          • 2010
          • 14

Tony065. Dzięki za dopowiedź właśnie chodziło mi o ten "komfort jazdy z prędkościami autostradowymi" bo szczerze mówiąc do od 100 km zaczyna sie robić dość głośno w aucie i szukam sposobu by to jakos wyeliminowac, a jestem świeżym użytkownikiem O1 tour więc jeszcze nie spędziłem zbyt wiele czasu na forum i nie wszędzie dotarłem. Dowiem sie jakie to koszty z tą zębatką choć pewnie bedę musiał poczekac aż skończy sie gwarancja.

Komentarz

• Tony065
            RS
            • 2009
            • 2487
            • Octavia I (1U2)
            • ARX 1.8 20VT 150 KM

dzwoniłem swego czasu do pewnej firmy z wa-wy pytając o koszt podmianki zębatki. nie wiem czy gość mnie dobrze zrozumiał, ale mówił coś o kwocie 800-900 zł. efekt miał być taki, że przy 130km/h miałem mieć o 500obr/min mniej na budziku, co przy "grzechotniku" daje spory efekt/komfort dźwiękowy. mało jeździłem benzyniakiem VAG, a zwłaszcza Octą, więc nie powiem Ci ile byś zyskał w dB na takiej modyfikacji. poszukaj na alledrogo ogłoszeń, jest tam sporo firm remontujących skrzynie, zadzwoń, przedstaw sprawę, to Ci powiedzą czy to jest wykonalne/opłacalne itd.
            Black Pearl, Elegance & RS LOOK
            @ by Tune-up Gdańsk
            TDI VP++ i jeszcze rośnie
            Antek

Komentarz

• mretke
              Classic
              • 2010
              • 14

Dzięki wielkie w najbliższej przyszłości jak jeszcze odłoże troche gotówki to zainteresuje sie tematem i wpisze co i jak jakie koszty i u kogo.

Komentarz

• Udesky
                RS
                • 2007
                • 1692
                • Octavia I (1U2)
                • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez Tony065
                wymaga wymiany: skrzyni , wybieraka, obu półosi, rozrusznika i czegośtam jeszcze.
                Do tego jeszcze dwumas i sprzęgło, a to nie jest tanie przy 6G.
                Zamieszczone przez Tony065
                dzwoniłem swego czasu do pewnej firmy z wa-wy pytając o koszt podmianki zębatki. nie wiem czy gość mnie dobrze zrozumiał, ale mówił coś o kwocie 800-900 zł. efekt miał być taki, że przy 130km/h miałem mieć o 500obr/min mniej na budziku, co przy "grzechotniku" daje spory efekt/komfort dźwiękowy.
                Nie trzeba od razu pakować 6G czy jakiś zębatek wystarczy poszukać, czy w innych modelach VAGa nie ma 5G, ale z dłuższymi biegami.
                Np tu ktoś szuka tak owej:

mretke, poszukaj trochę po necie itd. może jest do 1.6 jakaś dłuższa skrzynia. Skoro w TDI występowały to może i w benzynie też.
                W Polsce nie ma kryzysu.
                Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• mretke
                  Classic
                  • 2010
                  • 14

Dzieki, poszukam

[ Dodano: Sro 25 Maj, 11 08:55 ]
                  jeśli ktoś zna w Warszawie serwis gdzie można podmienić zębatkę 5-tego biegu to będę wdzięczny

Komentarz

Pracuję...