moja jest 2000 kombi..ale z tego co wiem jest to niezalezne od rocznika i modelu....poprostu jedna wyjdzie dobrze druga nie.......mysle ze powodem jest to że jest bardzo duzy margines regulacji tylnej belki........jak mi odkrecili na srubach to latała przód -tył spokojnie kilka centymetrów..........
Relacja z przeszczepu turbo ARL
Zwiń
X
-
Relacja z przeszczepu turbo ARL
Witam serdecznie
W dniu wczorajszym po ponad 12-tu ciezkich godzinach, odbyla sie operacja przeszczepu turbo ARL w moim AGRze
Wszystko wskazuje, ze operacja sie udala. Pacjentka zyje i ma sie dobrze
Calosc odbyla sie w katowickim oddziale Master's Tuning w wykonaniu Aligatora, ktoremu jeszcze raz serdecznie dziekuje za goscine.k
Jako, ze turbina ARL jest sterowana podcisnieniowo w przeciwniestwie do AGR, po za sama turbina zmieniony zostal zawor podcisnienia, oraz dolozony zbiornik podcisnienia. Zmiana wiazala sio rowniez ze zmiana pierwszej czesci wydechu, a przy okazji zostal wyciety katalizator. Dodatkowo zaslepiony zostal EGR.
Stara turbina jeszcze nierozebrana.
A tak sie prezentuje biedna malutka turbinka z AGR
A tak w porownaniu z nowa:
To widok wiatraczka w nowej sprezarce:
Sposob na zaslepienie EGR w kolektorze ssacym:
A tu w turbinie od strony wydechowej:
Po tym co zobaczylem co sie dzieleje w kolektorze ssacym, zdecydowanie proponuje zaslepienie EGRa. Moze nie w tak drastyczny sposob jak to my zrobilismy, ale wystarczy podlozyc jakas blaszke miedzy rure laczaca kolektor ssacy, z wydechowym.
Jaki syf sie zbiera, widac w na ponizszych zdjeciach:
Nowa turbinka na swoim miejscu, widok od dolu:
A tu widok od gory:
Zawor podcisnienia:
I zbiornik:
Ponizej stary wydech wraz z katalizatorem, oraz nowy:
No i caly silnik w komplecie:
Teraz najlepsze na koniec
Jako, ze nie bylo juz czasu udac sie do wydecharza na pospawanie wydechu, do Wawy wracalem na hardcorowej prowizorce :diabelski_usmiech ktora trzeba przyznac wytrzymala cala podrozPrzy pelnym bucie byly tez dodatkowe atrakcje. Z wydechu wydobywaly sie snopy iskier
Profi prowizorka
Wszystkie prace mimo, ze dosc czasochlonne przeszly bez wiekszych problemow. No moze po za dopasowaniem rury laczacej intercooler z turbina, ktora okazala sie wyjatkowo zlosliwaAle i ja udalo sie namowic do wspolpracy
Po modyfikacjach mechanicznych Wojtek wgral program seryjny od ASV, oraz sprawdzil wszystkie parametry na drodze.
Teraz zostalo jeszcze zestrojenie programowe calosci i mam nadzieje na kilka konikow wiecej. :szeroki_usmiech
Wrazen z jazdy wiekszych nie ma, jednak dupohamowni wydaje sie, ze jest ciut wiecej niz seryjne 110KM, choc sporo slabiej niz na poprzednim setup'ie.
Z drugiej strony widac wyraznie ze nowa trubina mocno pompuje juz od niskiego dolu, i dosyc dlugo trzyma, ponad 3500rpm. Do tego fajnie posykuje
Nie wiem, tez czy to kwestia wyciecia katalizatora, ale przy pelnym bucie silnik nabral innego odglosu, takiego jakby lekkiego bulgotania
Teraz kolej na Mastersa, by pokazac do czego ten zestaw jest zdolny
PS. Mam nadzieje, ze powyzsza relacja zecheci innych do modyfikacji i bedzie w czyms pomocna. Jezeli ktos posiada podobne materialy, to zachecam do zamieszczania, a jezeli ktos cos planuje to w miare mozliwosci, zeby tez to zrelacjonowal. Bedzie dla potomnosci"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
-
-
Gość
U mnie po wymianie turbiny na arl bez korekty spadek KM o 4, wzrost Nm o 15.
Dupohamownią niewyczuwalne.
Komentarz
-
Ciesze sie Purchawa że dotrałeś bezpiecznie do domu
Mnie z wszystkiego najbardziej podobał się efekt "ognia z wydechu" ;-) ;-) ;-)
Ciekawe w jakim stanie był wydech po trasie... Jeśli się nie rozpadł to można uznać to za duży sukces.
Wg mojej dupochamowni autko też ma troche więcej niz 110KM, z niecierpliwością czekam na wykres serii... oraz chipowaniaCoś czuję że Twój AGR będzie za kilka dni szybszy od mojego :twisted: :twisted: :twisted: Mam tylko nadzieje ze Twoja dominacja nie będzie trawała zbyt długo ;-)
Komentarz
-
-
Re: Relacja z przeszczepu turbo ARL
Zamieszczone przez PurchawaPonizej stary wydech wraz z katalizatorem, oraz nowy:
Obrazekk
k Zastanawia mnie tylko jedna sprawa. Owszem, ta nowa turbinka też jest malusieńka (jak to w dieslach), ale w porównaniu do seryjnej jest całkiem spora :diabelski_usmiech Dlatego nie wiem, czemu pierwszy odcinek wydechu (downpipe) został puszczony tak małą średnićą :roll: przynajmniej do plecionki możnabyło polecieć 2.5 cala... bo trzy cale (jak u mnie) to byłoby trochę za dużo foto
Pozdrawiam!
Bartek
Już nie mogę się doczekać efektów wizyty na hamowni po ingerencji Marka :alien2 :tunningbyła mocna Octa, a jest konik
Greckie Delikatesy
Komentarz
-
-
Owszem, ta nowa turbinka też jest malusieńka (jak to w dieslach), ale w porównaniu do seryjnej jest całkiem sporaale mysle, ze ta spokojnie starczy do planowanych mocy
Dlatego nie wiem, czemu pierwszy odcinek wydechu (downpipe) został puszczony tak małą średnićą przynajmniej do plecionki możnabyło polecieć 2.5 cala...
Ciekawe w jakim stanie był wydech po trasie... Jeśli się nie rozpadł to można uznać to za duży sukces."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MartinezZamieszczone przez MiKruSZamieszczone przez MartinezMichał, jakie sprzęgło zapodajesz?
Nie odchudzam. To sprzeglo jest podobno troche mocniejsze niz to, ktore idzie na pierwszy montaz, wiec mam nadzieje, ze te ponad 350Nm pociagnie bez problemu.TDI 205PS
Komentarz
-
-
lec
-
a jest ktos w stanie podac dokladny nr modelu?
np 721021-1 ??? itp? bo gt1749VB bylo kilka wersji i ponoc nawet w 130 byly montowane... tak przynajmniej podaje sam Garrett, a problem jest taki ze z zewnatrz wyglada tak samo, a w srodku sa inne wirniki1,9TDi ASV/VP - było - 117HP/252Nm, teraz jest ??? ALIGATOR
Komentarz
-
-
a co z kompem - trzeba go było przeprogramować czy nie?
za max. 2tyg. u siebie będę suszarkę wymieniałChiptuning, serwis FAP/DPF i inne....Poznań
https://www.facebook.com/pages/TuneF...09364479166793
www.tuneforce.pl
www.dpfserwis.pl
Komentarz
-
-
w pierwszym poście Purchawa napisał (w opisie pod zdjęciami), że wgrany został
seryjny program od silnika ASV. Bo w AGR jest inny program sterujący.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
kmink, oczywiście bo w AGR trzeba zmienić poza suszarka całe podcienienie, dołożyć zbiornik podcisnienia, pozmieniać wężyki podcisnienia etc .. i całkiem inny program wgrać. A. i trzeba jeszcze 1 koncówke wydechu inną taką od 110 / 130 bo ta z AGR jest jak prostokąt a turbiny inne sa na kwadrat.OII 2.0 TDI BKD 140 PD Elegance+ @182KM/408NM F O T K I
SII 2.0 TDI CFGB 170 CR Platinium+ F O T K I
Komentarz
-
-
...o ile mi wiadomo to ta sama turbina tylko wylot zimnej strony jest przestawiony o kat 90°, bez problemu mozna przestawic jak nalezy.
Darek
[ Dodano: Pią 29 Cze, 07 21:39 ]
Turbina z ARL(Golf i Leon). 038253016 GX (GT1749VB)
Garrett 721021-5 / 716213-1 / 721021
BPX(Ibiza Cupra): 038 253 016 Q (GT1749VB)
ASZ(Ibiza 130ps) BTB(Sharan 150ps TDi): kkk : 03G 253 014 C (KP39B)
Komentarz
-
-
Dzięki Dariuspolo
Więc wstępnie nastawiłem się na ARL bo ma równoległe i poziome wyloty a ja już mam czerwoną rurę od ARL :diabelski_usmiech
KKK z tego co widziałem powinna być P&P do ASV/ALH bo ma wylot pionowo w dół i to w dodatku na opaskę a nie szybkozłączkę (chyba, że ktoś pomylił opisy przy fotkach). Więc to też jest ciekawa opcja jak cośBył czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
Komentarz