[O1] Antena radia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marbieg
    Classic
    • 2012
    • 23

[O1] Antena radia

Ja tam tylko od siebie powiem, że jestem piwoszem i miałem w życiu jeden poród kamyczka - nigdy qrna więcej... Wtedy dostałem na recepcie (dla Żony :diabelski_usmiech ) zalecenie 4 piwa dziennie
    Minęło ładnych kilka lat i o kamnicy zapomniałem. Wątroba się za to odzywa, mam nadzieję, że toto "łagodniejsze" (bo jest kilka form), ale wiem, że stłuszczenie...

..."nie ma zdrowych - są niedokładnie przebadani"...
  • DanielOctavia
    Rider
    • 2011
    • 432

[O1] Antena radia

Witam szukałem na forum instrukcje wymiany anteny i nic chyba źle szukam. Wiec koledzy potrzebuje instrukcje wymiany anteny od radio bo nie odbiera mi nic a antena podłączona ok. drugie pytanie moje gdzie można kupić oryginalna antenę do radia za rozsądne pieniądze chodzi o cala antenę z kablem i batem pozdrawiam
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=53207 Octavia I 1.9TDI

Komentarz

• kamiluch90
      Ambiente
      • 2010
      • 199

DanielOctavia,
      http://moto.allegro.pl/antena-samoch...997710197.html <- 47 zł

http://moto.allegro.pl/antena-wzmacn...016723585.html <- 37,40 zł
      Pozdro
      Nieoznakowana Octavia :twisted:
      http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=41691

Komentarz

• innova
        Rider
        • 2011
        • 554

Zamieszczone przez DanielOctavia
        Witam szukałem na forum instrukcje wymiany anteny i nic chyba źle szukam. Wiec koledzy potrzebuje instrukcje wymiany anteny od radio bo nie odbiera mi nic a antena podłączona ok. drugie pytanie moje gdzie można kupić oryginalna antenę do radia za rozsądne pieniądze chodzi o cala antenę z kablem i batem pozdrawiam
        o uszkodzenia kabla dość trudno a z jego wymianą narobisz sobie dużo roboty. Zacznij może od samej anteny a tu też pojawia się pytanie: jaki masz odbiornik (czy wymaga anteny aktywnej czy pasywnej) ?

a w ogóle to podłącz najpierw do wejścia antenowego radia kawałek druta (powinno Ci wszystko ładnie zagrać) około 1m, bo może sam odbiornik zaniemógł
        --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
        Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• DanielOctavia
          Rider
          • 2011
          • 432

innova, wymieniałem już bata w antenie i nic nie pomogło ale muszę spróbować z tym drutem jak mówisz pozdrawiam

Komentarz

• innova
            Rider
            • 2011
            • 554

jeżeli wymieniłeś tylko ten odcinek od stopki pozostawiając stopkę do której przykręcany jest bacik to zabrałeś się za element, który nie ulega częstym uszkodzeniom i nie powoduje totalnego padu odbioru. Najbardziej podatna na uszkodzenie (najczęściej zalanie powoduje zwarcie toru antenowego) jest sama stopka i to co w niej siedzi (wzmacniacz w przypadku aktywnej, konwerter impedancji w przypadku pasywnej). Zwarcie w stopce to 100% odbicia praktycznie zatem do odbiornika nic nie dotrze. Jak Ci zagra na drucie to zabierz się za stopkę (jej wymianę) a najpierw sprawdź czy Twój odbiornik wystawia zasilanie na kablu antenowym (czyli wymaga anteny aktywnej), wtedy będzie wiadomo jakiej anteny szukać (chociaż ORI aktywne mają bypass i w trybie pasywnym też działają)
            --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
            Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• DanielOctavia
              Rider
              • 2011
              • 432

innova, No ja mam radio Sony i nie wiem co jest z ta antena serio :/ a jak będzie działać na drucie to co wtedy, a jeśli nie to...?

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

Zamieszczone przez DanielOctavia
                innova, No ja mam radio Sony i nie wiem co jest z ta antena serio :/ a jak będzie działać na drucie to co wtedy, a jeśli nie to...?
                Zacznijmy od wariantu, gdzie podłączysz ten drut (do żyły środkowej gniazda, wszystko sobie układasz na siedzeniu albo trzymasz chwilę w ręku), od razu powinno wszystko zagrać i to bardzo ładnie. Już nawet jak będziesz zbliżał (na kilka mm) ten drut do gniazda to zacznie grać (jak wcześniej ustawisz częstotliwość konkretnej rozgłośni operującej u Ciebie) ze względu na sprzężenie. To będzie oznaczało że radio jest OK i jedyne co masz do wykonania to wymiana anteny gdyż zerwanie przewodu antenowego jest mało proadopodobne.

Jeżeli nie zagra to kiepsko będzie i będziemy myślec co dalej z tym konkretnie odbiornikiem, bądźmy jednak dobrej myśli że to antena i na 90% powinno zagrać

Komentarz

• rogoz
                  Rider
                  • 2006
                  • 397

Niefabryczne radia nie zasilają wzmacniacza antenowego. Trzeba wtedy dodać separator antenowy. Masz go wstawionego?

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

Zamieszczone przez rogoz
                    Niefabryczne radia nie zasilają wzmacniacza antenowego. Trzeba wtedy dodać separator antenowy. Masz go wstawionego?
                    rogoz,

nie trzeba przy założeniu iż posiada ORI antenę. Moja ORI z roku 2007 posiadała (wystrzeliłem w kosmos ten badyl) by-pass a to był ten stary model anteny Skody, i stąd nie wymaga separatora aby zasilić wzmiacniacz albo inaczej mówiąc wzmacniacz może spać chyba że nie ma bypassu.

Kolega zasygnalizował iż ma totalny pad a wzmacniacz poprawia powiedzmy umownie 20% pokrycia. Moim zdaniem ma zalaną stopkę w której znajduje się płytaka wzmacniacza i tam nastąpiło też zwarcie, stąd też ma 80% odbicia od strony bata, reszta idzie na masę i do radia nic nie dociera

jak podłączy ten kawałek druta to się sporo wyjaśni co do samego odbiornika.

Komentarz

Pracuję...