[O2] Problem z rekinem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matys22
    Classic
    • 2013
    • 3

[O2] Problem z rekinem

Ja chcę stać, gdzieś całkiem w środku, wtedy nikt mi nie będzie palcował maski :wink: :P

[ Dodano: Pią 14 Wrz, 12 22:03 ]
    Poza tym sprzęt przygotowany, pogoda zapowiada się ładna, rano jeszcze spa auta i do Katowic :P
  • daro.12
    Drive
    • 2011
    • 88

[O2] Problem z rekinem

Panie, Panowie poratujcie informacją. Kupiłem niedawno OIIFL z navi Amundsen + i wszystko było super do póki nie stwierdziłem, że oryginalna antena skody w kolorze szarego plastiku z wystającym kikutem wygląda średnio atrakcyjnie i postanowiłem zamienić ją na rekina z VW. Serwis mi ją pomalował pod kolor nadwozia, serwis ją założył i navi przestała działać Radio działa idealnie a navi nie. Niby wyznacza trasę i niby pani coś tam mówi ale pokazuje jakieś brednie. Nie widzi głównych dróg, mieszają jej się odległości. Zwariowałem. Przecież to tylko antena prawda? Macie jakieś pomysły?

Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.

ps. jeśli napisałem w złym dziale proszę o wybaczenie.
    10% rabatu dla OCP w Next Generation na pokrycie dowolnego elementu w hydrografice!

https://www.facebook.com/pages/Next-...082994?fref=ts

Pozdrawiam
    Darek

Komentarz

• Enriquez
      RS
      • 2009
      • 7685
      • Superb III (3V3)

daro.12,

Wygląda na to, że Panowie nie podłączyli anteny GSM, albo w modelu, który kupiłeś takiej po prostu nie ma :wink:
      Pozdrawiam
      Marcin

Komentarz

• daro.12
        Drive
        • 2011
        • 88

Wydaje mi się, że kupiłem właściwą. Trzy kabelki: GSM, NAVI, RADIO.
        Dlaczego piszesz o antenie GSM? Nie powinny być podłączone tylko dwa? Navi i FM? Jestem laikiem i chyba nie bardzo rozumiem
        10% rabatu dla OCP w Next Generation na pokrycie dowolnego elementu w hydrografice!

Pozdrawiam
        Darek

Komentarz

• Enriquez
          RS
          • 2009
          • 7685
          • Superb III (3V3)

Fakt, mój błąd. Miałem na myśli GPS. Jak nie podłączyli to zapewne pomylili.
          Skoro masz Amundsena + (RNS315), to dlaczego nie masz uruchomionego Bluetootha do telefonu???
          Ten sprzęt o ile się nie mylę ma standardowo wbudowany moduł GSM...
          No chyba że masz zwykłego Amundsena RNS310.
          Pozdrawiam
          Marcin

Komentarz

• daro.12
            Drive
            • 2011
            • 88

Pojęcia nie mam muszę doczytać, ale w opcjach Amundsena + nie ma Bluetootha.
            Kolesie w serwisie powiedzieli, że końcówka od FM była kompatybilna ze Skodą, a od NAVI musieli przerabiać. Trochę to dziwne, bo z zewnątrz wyglądają identycznie w starej jak i w nowej antenie. Myślisz, że nie ma innej opcji jak źle podłączone kabelki? Komputer widzi błąd anteny.

Pozdrawiam
            Darek

Komentarz

• Ayu
              RS
              • 2009
              • 4154

Mnie w ASO VW Szewczyk powiedzieli kiedyś że antena rekin mały z VW nie działa ze Skoda ale czemu, nie wiem, nie pamiętam.

Komentarz

• innova
                Rider
                • 2011
                • 554

Zamieszczone przez hotrain
                Mnie w ASO VW Szewczyk powiedzieli kiedyś że antena rekin mały z VW nie działa ze Skoda ale czemu, nie wiem, nie pamiętam.
                no to Ci wytłumaczyli
                wielokrotnie pisałem co i kiedy w przypadku rekina działa

Zamieszczone przez daro.12
                że końcówka od FM była kompatybilna ze Skodą, a od NAVI musieli przerabiać.
                nie ma mocnych żeby musieli cokolwiek przerabiać i żeby FM działał na rekinie. Obecnie radio działa (jeżeli faktycznie działa) Ci jedynie na antenie szybowej i tu nie ma problemu, tak powinno być i ja też wywaliłem w kosmos od razu bata z dachu jak go tylko zobaczyłem. No a w zakresie GPS to od razu na wstępie zastanawiam się jak oni to podłączali i jak zamawiali samochód z fabryki. Sprawdź najpierw czy w ogóle masz kabel do GPS dociągnięty do anteny bo jakoś mi to zaczyna pachnieć, iż Ci GPS podłączyli do istniejącego kabla FM po stronie anteny a całą resztę niezbędnych zmian po prostu olali albo zamotali.

Gdzie miałeś pierwotnie antenę GPS ?
                --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

Zamieszczone przez innova
                  nie ma mocnych żeby musieli cokolwiek przerabiać i żeby FM działał na rekinie
                  napisałem, że nie pamiętam primo - mam rekina i działa mi FM :wink: Pewnie nie takiego jak daro.12, ale działa.

Komentarz

• innova
                    Rider
                    • 2011
                    • 554

Zamieszczone przez hotrain
                    mam rekina i działa mi FM :wink:
                    no a ja nie napisałem że jak ktoś ma rekina to nie działa FM tylko że jak ktoś ma rekina (tego bez bacika) to FM działa mu na antenie szybowej (albo innej według własnego uznania, ja miałem drutową przez pewien okres czasu) a nie na rekinie. Nie pisałem o rekinach "alternatywnych" (sam takiego usprawniałem jak pamiętasz) ale tutaj problem sprowadzi się ponownie do tego samego stwierdzenia albo do stwierdzenia, iż odbiór FM jest do bani.
                    --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
                    Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• daro.12
                      Drive
                      • 2011
                      • 88

Ok więc nie mam pojęcia jak działa radio, nawet nie wiedziałem, że OIIFL mają antenę w szybie??? Nie mam pojęcia jak kolesie w serwisie podłączyli kabelki dlatego jutro rano zawożę auto do gościa, który ma zbadać podłączenie kabelków. Pierwotnie miałem rekina z batem, więc myślę, że on odpowiadał za sygnał GPRS. Mam wymontowaną starą antenę i jest tam kabelek od navi. Gdzieś słyszałem, że trzeba przeprogramować kompa, możliwe to??? Co do radia działa bez zarzutu. Serwis oczywiście widzi jedno wyjście, zamienić na starą antenę... Może ktoś wie jak to ugryźć?

[ Dodano: Pon 23 Sty, 12 17:38 ]
                      Ok, wszystko jasne. Nie miało prawa działać. W serwisie Śliwki Panowie połamali pin w kabelku i tyle. Bez komentarza, jak mają sobie poradzić z uszkodzoną DSG jak nie potrafią poprawnie wpiąć wtyczki... a szkoda gadać. Jeszcze jedno w ramach wyjaśnienia. Radio działa świetnie na rekinie i tylko rekinie

Pozdrawiam
                      Darek

Komentarz

• innova
                        Rider
                        • 2011
                        • 554

Radio działa świetnie na rekinie i tylko rekinie
                        "błogosławieni Ci co nie widzieli a uwierzyli" jak głosi pismo, ja póki nie zobaczę (co tam tak naprawdę jest zrobione i jak działa wynikowo) to nie uwierzę

FL ma anteny w szybie (jak akurat Ci taką założą albo zamówisz jakieś radio fabryczne i dealer w takiej samej formie przekaże zamówienie do fabryki): Combi na bocznej z prawej strony a hatchback na tylnej (dwa pionowe paski przecinające paski ogrzewania szyby)

rekin z batem odpowiadał odpowiednio: stopka za GPS i ewentualnie GSM, bacik za FM/AM.

Komentarz

• daro.12
                          Drive
                          • 2011
                          • 88

Nie wiem, nie kłócę się. Tak powiedział facet, który jak dla mnie jest guru pod względem elektromechaniki, z resztą dla okolicznych mechaników również i ja mów wierzę. Poza tym wydawałoby się dość logiczne, że jeśli stara i nowa antena mają wyjście FM to niby po co? Dla picu?

Pozdrawiam
                          Darek

Komentarz

• innova
                            Rider
                            • 2011
                            • 554

że jeśli stara i nowa antena mają wyjście FM to niby po co? Dla picu?
                            rekiny w zakresie radia mają wyjście dla radia satelitarnego oraz czasem DAB. Zdarza się też czasem, iż są podłączone w drugim torze antenowym (jak masz antenę na szybie to masz dwa tory antenowe) jako uzupełnienie anteny szybowej tworząc odbiór przestrzenny ale ich rola jest w praktyce żadna w porównaniu z tym, co wpada na odbiornik z anteny na szybie. Przy okazji jak Ci się będzie chciało to możesz odłączyć tor antenowy radiowy od rekina i powinno nadal wszystko działać równie pięknie jak w chwili obecnej.

No a z tego że masz antenę na szybie to należy się cieszyć, w skodzie to wciąż coś ponadstandardowego, ja musiałem sam stworzyć odpowiednik (przed FL nie było) nie chcąć wymieniać szyby (z odzysku musiałbym z całą klapą kupić).

Komentarz

Pracuję...