Ups.. sorki.. nie w tym wątku zamieściłem.
[O1] Dodanie lampek ostrzegawczych w przednich drzwiach
Zwiń
X
-
[O1] Dodanie lampek ostrzegawczych w przednich drzwiach
Witam wszystkich. Dość dużo czytałem na ten temat na forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie (było o O2).
Chcę dodać sobie lampki ostrzegawcze w przednich drzwiach (obecnie mam odblaski) i chcę Was zapytać o to, pod który pin w czarnej kostce wiązki wychodzącej z drzwi przy słupku "A" mam wpiąc kabel z "+" , aby lampka działała bez kluczyka w pozycji zapłon i gasła przy bardzo długim czasie otwarcia drzwi (zabezpieczenie przez rozładowaniem akumulatora).
Jeżeli w tej kostce nie ma przewodu, spełniającego moje kryteria to może w module komfortu wiecie pod który pin podpiąć kabel z "+" (mile widziane zdjęcia kostek z zaznaczonym pinem lub nr pinu).
Minus podepnę pod kabel z mikrostyku drzwi (wg. schematu lampki drzwi kierowcy to jest to kabel brązowy z żółtym paskiem).
Nie chcę podpinać tych lampek pod lampkę oświetlenia wnętrza (tak robiło kilka osób z forum), bo świecą się obie lampki przy otworzeniu jednych drzwi.
Z góry dziękuję za pomoc.
[ Dodano: Pon 26 Mar, 12 11:06 ]
Zmieniłem koncepcję i kabel dodatni podłączę pod stały + (zacisk "30"), a minus pod kabel od krańcówki.
I tu rodzi się moje pytanie do szanownych kolegów, którzy podłączali lampki ostrzegawcze: który to kabel od krańcówki i gdzie go szukać?
Ja byłem pewny, że kabel ten znajdę w czarnej kostce (10-pinów), znajdującej się pod plastikową przykrywką, koło lewej nogi kierowcy. W kostce tej nie ma kabla koloru br/ge (brązowy z żółtym paskiem), a wg schematu powyżej to jest przewód, którego szukam.
Za pomocą żarówki i dwóch kabelków (jeden kabel podpięty pod stały "+", czyli zacisk "30", a drugi pod każdy z pinów w tej kostce) nie znalazłem tego kabelka. W tej kostce pod pinami są następujące kolory przewodów:
1- NIEBIESKI Z BIALYM PASKIEM (OD GLOSNIKA)
2- CZARNY Z NIEBIESKIM ("-" PRZED KLUCZYKIEM, BRAK "-" GDY KLUCZYK W POZ. ZAPLON)
3- CZERWONY Z ZOLTYM
4- BIALY Z BRAZOWYM
5- BRAZOWY Z BIALYM (OD GLOSNIKA)
6- ZOLTY
7- CZARNY
8- CZERWONY Z BRAZOWYM
9- BRAK PINU
10- NIEBIESKI Z SZARYM ("-")
Ale nie znalazłem przewodu, na którym zanika "-" po zamknięciu drzwi.
Poradźcie gdzie szukać przewodu od krańcówki, a może ja coś źle podłaczam?
Z góry dziękuję za pomoc.
-
Komentarz