Zamieszczone przez Shreq
[O2] Jaki serwis przed chiptunigiem
Zwiń
X
-
[O2] Jaki serwis przed chiptunigiem
Mam Octavię 1.9 TDI BXE i szykuję się do MODFYIKACJI programu.
Obecnie jest 80 tys przebiegu, jestem drugim właścicielem.
Sam przejechałem na niej 5 tys i odczuwam że silnik chodzi poprawnie, nie słychać żadnych świstów z turbiny. DSG nienaganne, ewentualnie bardzo lekkie szarpnięcie przy ruszaniu, ale może to tak ma być .... Spalanie w normie, trasa między 5.3l a 6l, a miasto to 8-9l.
Silnik jeździł od nowości na Shell Helix Ultra AV-L 5W30 (wcześniejsza nawzwa Shell Helix Ultra VX, spec. 507.00). A ostatnia zmiana była w innym ASO i zalali mu Castrol 5W30 prawdopodobnie EDGE Prof LongLife (przy 72 tys km). Na pewno LongLife czyli specyfikacja 507.00. To robił poprzedni właścicel.
Silnik bierze olej w trasie, dolałem 0,5l po moim pierwszym przejechaniu 5 tys km.
Chcę przejść na olej 5W40 typu MOTUL albo LiquiMoly.
Teraz pytania:
- Czy przed chiptuningiem zmienić na olej docelowy taki jak chcę czy nie ma to znaczenia?
I mogę jeszcze poczekać ze zmianą oleju?
- Czy jakieś inne czynności serwisowe warto wykonać przed chiptuningiem?
-
-
MarioJ, większość szanujących się tunerów przed programem dokładnie prześwietli silnik itp więc się nie martw
olej zmieniaj, im szybciej tym lepiej ale nie ze względu na program, chodź jakiś tam plus tego by był
hmm szkoda że bierze ten olej, dopuszczalne jest niby 1l na 15 czy jakoś tak
mi tam prawie ani grama nie żre :szeroki_usmiech
raz zalałem motula, raz LM 4200 i przy tym zostanę :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentdopuszczalne jest niby 1l na 15 czy jakoś tak
Zamieszczone przez abstinentmi tam prawie ani grama nie żre
co do tematu to moim zdaniem nie ma co specjalnych zabiegów robić, aczkolwiek wiele osób to robi.saport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
Komentarz