Octavia 1,6(75KM)...... co z tym mozna zrobic???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • the_maniek
    Ambiente
    • 2006
    • 177

Maicroft, masz rację - problemów w tym aucie jest od groma, niestety dużo więcej niż opisałem
    Chorowałem na Octę strasznie, ale niestety kupiłem takiego strucla, że płakać się chcę. Nie znam się na autach to łatwo mnie było nabrać :| Nie wiem ile jeszcze kapusty będę musiał wtopić...

Wszystko wskazuje na to, że spot mnie nie ominie
    Chciałbym tylko prosić, żeby mnie ktoś powiadomił mailowo ([email protected]) o terminie, bo nie mam możliwości regularnie wchodzić na forum.
    Jeszcze raz dzięki!
    Żaden wiatr nie jest dobry dla okrętu, który nie zna portu swego przeznaczenia.
  • Sperow
    Classic
    • 2005
    • 8

Jak w temacie dodam tylko że jest z 2001 roku, jest to wersja Classic i ma 80 tys. przebiegu. Poradzcie co zrobic z silnikiem, wnętrzem i tuningiem optycznym. Z góry dziękuje za wszystkie odpowiedzi.

Komentarz

• Tymon
      RS
      • 2004
      • 2970

Silnik - zamienić
      Wnętrze - jakieś ramki na zegary i to finito
      Zewnątrz - seria plus ładna felga

Pozdrawiam
      T 8)
      Życie jest bezwzględne nie lituje się nad nikim...
      Pokój jego duszy...KRIS 27.09.03
      BMW serii 3... Radość z jazdy.

Komentarz

• Sperow
        Classic
        • 2005
        • 8

A silnik na jaki proponujesz??

Komentarz

• Ziomal
          RS
          S_OCP Member
          • 2005
          • 5841
          • Octavia I (1U2)
          • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Benzyna : 1.8T 150km
          Diesel : 1.9. TDI 110 km
          Tylko wiesz , czy to się opłaca?Sprzedaj swoją i kup od razu z innym silnikiem O1 i wtedy zostaje Ci wnętrze i jakieś felgi
          Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl

Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl

Jest O1 1.6 BFQ

Komentarz

• Master's
            Ambiente
            • 2004
            • 100

szczerze mówiąc...mozna podpalić. Motorownia totalnie do niczego. Można to lekko skrobnąć. Uzyskany przyrost nie jest adekwatny do kosztów i wynosi ok 5PS i ok 8Nm :diabelski_usmiech
            Pogromca mitów...o pieknych koniach

Komentarz

• bastek016
              Ambiente
              • 2005
              • 163

ja wyciągnąłem z tego silnika ile się dało, ale dziś wiem ze niemiało to żadnego sensu :/ silnik żeby dobrze ciągnął i przyspieszał jak 1.9 90km gruntownie zmodernizować tzn wyłożyć kupe kasy lepiej za nią zrobić przeszczep silnika 1.8T tak jak kolega mówił wtedy będzie jeździć jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć na temat przeróbek moich to napisz na PW

Komentarz

• djczas
                RS
                • 2005
                • 9612

bastek016, jak to zroiłes bo kolega chester121 tez chce wyciągnąć maxa z wolnossącego czemu na PW mamy sie dowiadywać dowiedzmy sie wszyscy

Sperow, co do wzmocnienia auta wolnossącego takiego jak ty masz to zaleca sie uturbienie ale to już jest dla prawdziwych maniaków naj lepszym wyjściem bedzie przeszczep też dużo kosztuje oba w granicach 10 tys zł
                najlepiej byłoby jak chcesz mieć mocniejsze coś rozejżenie sie za inną octavie z silnikiem np 1.8t lub 1.9 tdi 110 km AHF bo to dobra baza do dalszych modów

Komentarz

• bastek016
                  Ambiente
                  • 2005
                  • 163

Z silnika nie wyciągniesz dużo z tego co było u mnie ok. 90 koni nakłady były ogromne lepiej było sobie kupić 1.6mpi 101 i lepiej bym wyszedł na tym u siebie mam wydech cały przelotowy zrobiony zimny dolot sportowy wałek robioną głowice i kilka innych rzeczy tak jak mówiłem kup auto z innym silnikiem

Komentarz

• Sperow
                    Classic
                    • 2005
                    • 8

dzieki wszystkim za pomoc.... ja się jeszce zastanowie co zrobie Pozdrawiam

Komentarz

• LUKI
                      RS
                      • 2005
                      • 5776

Tymon,

i dobry gwint
                      kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• S3 CHRIS
                        Elegance
                        • 2006
                        • 979
                        • Octavia I (1U2)
                        • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                        • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

mam taki silnik w felici 1.6 glx i wyciagnołem z niego 109 KM , jeżeli chodzi o wolnossacy to było zrobione wszystko co mozliwe tj. kolektor dolot wylot , obrobka głowicy, wałek + korekta programu, obrobka koła zamahowego i jeszcze pare dupereli jakos jezdzi nie nazekam nie jadna OCT 1.9 tdi 90 KM jest mocno zdziwona ze fela daje rade
                        ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• splawik
                          L&K
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 1292

S3 CHRIS, Tak na marginesie to fela jest raczej lżejsza wiec jakoś powinna ciągnąć z tym silniczkiem :lol:

Ps. Jakie fabryczne przyspieszenie ma fela z tym silnikiem bo octa to chyba cos kolo 15s. jak pamiętam.
                          A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                          AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                          O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                          -------------------------------------------------
                          Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• bastek016
                            Ambiente
                            • 2005
                            • 163

oja teraz przyspiesza ok 11 sek niemiezyłem nigdy ale jestem zadowolony wystarcza mi bez problemu :] tyle na niego wylozyłem to musze byc zadowolony innego wyjscia niemam

[ Dodano: Pią 06 Paź, 06 09:29 ]
                            swego czasu byłem na delegacji w niemczech , spotkałem gościa miał golfa 3 z tym silnikiem chwalił sie ze ma w nim 145km. z żeczy które wymienił było turbo :shock: nie powiem golf swiszczał :] cudnie

Komentarz

• S3 CHRIS
                              Elegance
                              • 2006
                              • 979
                              • Octavia I (1U2)
                              • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                              • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

fela ma ok 12.xx do 100 Km/h a na 400 18.12x

bastek016 swego czasu widziałem fele 1.6 + turbo i miała moc ok 165
                              ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• djczas
                                RS
                                • 2005
                                • 9612

bastek016, powiedz mi jedno twoja occta ma coś koło 90 km i przyspiesz w 11 sek
                                fela S3 CHRIS, ma 109 koni i jest o pare kilo lżejsza i rozpedza sie w 12 sek cos jest tu nie tak nie prawdaż

[ Dodano: Pią 06 Paź, 06 22:44 ]
                                P.S. z profilu wynika że masz 17 lat i już na delegacje jeździsz to gratuluje chyba że coś jest nietak z twoim profilem nie dawno pisałeś że nie masz prawka bo za młody jesteś. Jeszcze raz gratuluje odwagi i życze aby twój biznes rozwijał sie pomyslnie

[ Dodano: Pią 06 Paź, 06 22:48 ]
                                MSPANC

Komentarz

• bastek016
                                  Ambiente
                                  • 2005
                                  • 163

mowielm ze to nie moj samochod tylko taty ja niemam prawojazdy jeszcze ale :] zaniedługo zaczynam " przyspiesza ok 11 sek niemiezyłem nigdy " więc sie pomyliłem przeczytaj a potem najezdzaj ........

Komentarz

• misiekwaw
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2004
                                    • 7715
                                    • Ford

Zamieszczone przez djczas
                                    fela S3 CHRIS, ma 109 koni i jest o pare kilo lżejsza i rozpedza sie w 12 sek cos jest tu nie tak nie prawdaż
                                    S3 CHRIS podal parametry seryjnej Feli 1.6 :!:

Co do Octy 1.6 90KM to te 11 jest IMHO dosc optymistyczne, bo moja Fela majac ~90KM (w zaleznosci od pomiaru itd 89 - 92KM) i po wyjeciu zapasu i tylnej kanapy przyspieszala do setki w ~ 10.5 sekundy... IMHO pzy ciezarze Octy 11 raczej jest malo realne... chyba ze 11.9 :lol:
                                    Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                    http://www.disi-tune.pl
                                    Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                    Był WRX
                                    Była Octa

Komentarz

• Garret
                                      L&K
                                      S_OCP Member
                                      • 2006
                                      • 1196
                                      • Octavia II combi (1Z5)
                                      • CDAA 1.8 TSI 160 KM

Zamieszczone przez MisiekWAW
                                      Co do Octy 1.6 90KM to te 11 jest IMHO dosc optymistyczne, bo moja Fela majac ~90KM (w zaleznosci od pomiaru itd 89 - 92KM) i po wyjeciu zapasu i tylnej kanapy przyspieszala do setki w ~ 10.5 sekundy... IMHO pzy ciezarze Octy 11 raczej jest malo realne... chyba ze 11.9 :lol:
                                      Te osiągi wydają się być równie wiarygodne jak moc :lol:
                                      Przypomnialem sobie, ze kolega bastek016 kiedys wspominał o mocy 120KM, nawet jakiś wykres miał załączyć na dowód :lol:

Poza tym co to za informacje - przyspieszenie ok.11s "niemiezyłem " nigdy ? Tzn. znowu estymacja? Seria ma 15s, sportowe świece urywają 0,5s, stożek 1s, magnetyzer kolejne 0,5s itd.? :lol:
                                      Garret

-----------
                                      Była OI 1.9TDI AXR 144KM/306,9Nm by Ali... jest 1.8 TSI Scout, 217KM/348Nm by Ali :-)

Komentarz

• misiekwaw
                                        RS
                                        S_OCP Member
                                        • 2004
                                        • 7715
                                        • Ford

Zamieszczone przez Garret
                                        Te osiągi wydają się być równie wiarygodne jak moc :lol:
                                        Przypomnialem sobie, ze kolega bastek016 kiedys wspominał o mocy 120KM, nawet jakiś wykres miał załączyć na dowód :lol:

Poza tym co to za informacje - przyspieszenie ok.11s "niemiezyłem " nigdy ? Tzn. znowu estymacja? Seria ma 15s, sportowe świece urywają 0,5s, stożek 1s, magnetyzer kolejne 0,5s itd.? :lol:
                                        faktycznie to juz bylo :lol: :lol: :lol: chip w wolnossacej benzynie dal przyrost z 75 na 103KM... qrwa skad sie tacy frajerzy biora ktorzy wierza w taki zalosny kit ktory im sie wciska :lol: :lol: :lol:
                                        nawet gdybym nie mial doswiadczen z dlubaniem wolnossacej benzyny to bym nie lyknal takiego bullshitu :?

co do przyspieszen to MEGALOL... koles ktory zakaldal chip wsiadl dal w pizde i orzekl ze ma z 11 sekund teraz :shock: a wlasciciel sie obslinil i lyknal jak nieopierzony pelikan :?
                                        Torque Steer: The art of changing lanes with the accelerator :zlosnik:
                                        http://www.disi-tune.pl
                                        Była Mazda 3 MPS Powered by SSG & DISI-tune
                                        Był WRX
                                        Była Octa

Komentarz

• djczas
                                          RS
                                          • 2005
                                          • 9612

MisiekWAW, pokolenie allegro

Komentarz

• DGW
                                            RS
                                            S_OCP Member
                                            • 2006
                                            • 2330

Panowie trochę przesadzacie tym przyspieszeniem :wink:
                                            Nie wiem ile maja inne i ile miała Fela Miśka ale pierwsze moje mierzenie g-techem przeprowadzone na wszystkim seryjnym pokazało
                                            0-96mil - 10,62s.
                                            0-1/4 mili - 18,23s.

Po samych wtryskach bez strojenia, do 100km/h, było 9,52 jak dobrze pamiętam

Co do kolegi bastek016, to niestety wykresu dalej nie ma i na DynoDay też się nie pokazał więc trzeba poprostu przemilczeć, choć nie bo to przecież auto taty podobno. Niezłego masz starszego, łyka co mówi handlarz oraz bierze pod uwagę wszystko co mu doradzisz ze swoim doświadczeniem :szeroki_usmiech :wink:

Może ogłosić konkurs, kto większego jelnia znajdzie na wykresy np. MiśkaWaW tzn. poda klientowi jako swój przy 1.6 benzynie :haha:
                                            NFPNorth-West
                                            2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                            WARSZTAT www.dsize.pl
                                            ->
                                            CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                            spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• splawik
                                              L&K
                                              S_OCP Member
                                              • 2006
                                              • 1292

Zamieszczone przez djczas
                                              S3 CHRIS napisał na moją prośbę ile ma seryjnie fela 75KM do setki a nie jego, pozatym nie wierze ze octa 90KM którą ma bastek016 przyspiesza w 11 sec,tymbardziej ze fabrycznie octa 100KM ma około 12s.
                                              A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
                                              AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
                                              O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
                                              -------------------------------------------------
                                              Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG

Komentarz

• bastek016
                                                Ambiente
                                                • 2005
                                                • 163

niewiem ale z czytaniem ma ktoś spory problem brak szkoły lub inne problemy . napisałem że PRZYSPIESZA W OKOŁO 11 SEK DO 100 ALE TEGO NIGDY NIE SPRAWDZAŁEM . WIĘC SIĘ POMYLIŁEM I JEST TO ZAPEWNE OK 13,14 SEK łapiecie ludzi za języki ,przez głupie błędy po czym jestescie happy :arrow: n/c

Komentarz

• DGW
                                                  RS
                                                  S_OCP Member
                                                  • 2006
                                                  • 2330

Zamieszczone przez splawik
                                                  fabrycznie octa 100KM ma około 12s.
                                                  tak, tylko jest to mierzone w specyficznych warunkach, przy konkretnej temperaturze, na prostym odcinku a auto waży "dopuszczalną masę całkowitą" (jeśli dobrze pamiętam)

Moja 90 TDI ma wedle książki 13.5 do setki a na g-techu wyszło 10.62 tylko że na pusto. Biorąc poprawke, że g-tech mierzy do 96 km/h to i tak nie wyjdzie więcej jak 11s 8)

[ Dodano: Sob 07 Paź, 06 17:32 ]
                                                  Tak wogóle to spinamy się o coś co naprawde do końca twierdząco nie było napisane. Chodzi właśnie o to przyspieszenie więc dajmy mu spokój w tej kwesti
                                                  ale zawsze można się przyczepić do twierdzenia że auto 75konne jest podciągnięte na 120 lub coś koło tego, nawet z opisanymi przeróbkami.
                                                  Mogę się mylić ale przy takich modach z tak dupną podstawą to moc powinna być przy jakiś 7500-8000 obr/min a na wolnych pewnie powinno być ze 2000 obr/min. :P to trochę zakrawa na paranoje przy codziennej jeździe rodzinnym autem :P
                                                  NFPNorth-West
                                                  2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                                  WARSZTAT www.dsize.pl
                                                  ->
                                                  CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                                  spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

Pracuję...