witam mam pytanie kumpel ma do sprzedania fiata cinquecento benzyna + gaz auto nie ma juz przegladu oc konczy sie w czerwcu , chce sprzedac za cene zlomowa bo mu jest nie potrzebne , pomyslalem ze moze bym go wzial przerobil na van czyli wstawil klatke mam firmie na siebie jednoosobowa , co prawda mam juz auto na firme tj octavia ale nie ma kratki wiec vat nie moge odliczac co o tym sadzicie ? jezeli ktos przerabial juz temat to bardzo prosze napisac krok po kroku licza sie kazde informacje, ewentualne koszty, przeszkodyw urzedach. (gdbym sie zdecydowal tablice zostaja bo to samo miasto zostaje przeglad ,ubespieczenie , no i chyba odpowiednia stacja diagnostyczna + kratka = mozecie dac znac jakby ktos mial do sprzedania + cena ) gdyby temat sie dublowal to z gory przerpaszam nie jestem zbyt czesto na forum z powodu pracy pozdrawiam i dziekuje za odpowiedzi
Z moich doświadczeń - przeróbka z ciężarowego na osobowy jest możliwa. Przerabianie z osobowego na ciężarowy niestety nie. Nie ma takiej możliwości, bo auto nie ma homologacji ciężarowej. Masz dowód rej na osobowe auto i koniec. Natomiast w przypadkach aut jak to nazywasz van jest to auto osobowe z homologacją ciężarową. Tak więc jeżeli ktoś ma ciężarówkę i przerobi ją na osobowe to później będzie możliwość powrócenia do ciężarówki - taki pojazd ma homologację ciężarową cały czas. Natomiast auto osobowe nie będzie miało homologacji na ciężarówkę.
Komentarz