[O1] Jakie TURBO do AHF seria czy wydajniejsze

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • aron55
    Classic
    • 2013
    • 28

Znacznie lepiej kupić 1,8T 150KM i go spokojnie podrasować niż pchać się w VR
  • Emef
    Ambiente
    • 2011
    • 123

Witam
    Klamka zapadła zmieniam turbawkę (silnik AHF seria) mam pytanie czy jest sens zakładać turbine wieksza czy pozostac przy serii, bede chcial w przyszlosci zawirusować tak do 130 -135 kucy.
    W związku z tym jest pytanie czy turbawka seryjna podoła zadaniu bez zbędnego przeciążanie jej, chodzi o to by jak najdłużej pracowałą :P

Nadmienię iż nie zamierzam zmieniać układu dolotowego oraz IC :roll:

Jeżeli jest sens zmieniać na większe proszę o podanie nr typu itp itd i czy po wymianie na większą konieczna jest korekta softu. :twisted: :twisted:
    moja skodzinka : http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

Komentarz

• Mihau
      RS
      • 2009
      • 7461
      • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Emef
      bede chcial w przyszlosci zawirusować tak do 130 -135 kucy.
      Jak tak to seria.
      O2FL 1.8 TSI powered by DYNOSOFT

Komentarz

• Emef
        Ambiente
        • 2011
        • 123

Lepiej po regeneracji czy używane w ładnym stanie ?

Komentarz

• duchpl
          Drive
          • 2012
          • 64

Emef, odwieczne pytanie. Regeneracja od niepewnej firmy - ryzyko. Uzywka niesprawdzona - jeszcze gozej. Popytaj o dobry w okolicy zaklad zajmujacy sie tuningiem, zanies swoje turbo i dogadaj sie co i jak.

Komentarz

• ctv
            Ambiente
            • 2005
            • 127

Czemu zmieniasz turbawke ?

http://fabryka-mocy.com.pl

Komentarz

• Emef
              Ambiente
              • 2011
              • 123

Czemu zmieniam ? bo za przeproszeniem wysrała się olejem i olej poszedł na tłoki nie będe ryzykował i wkładał jej spowrotem.

ASZ ? dużo przerabiania ?
              ARL ? dużo przerabiania ?

Komentarz

• kabanos
                RS
                • 2011
                • 4544
                • Octavia I combi (1U5)
                • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Emef, przy seryjnym turbo jeśli zmienisz wtryski na 216 to możesz wyciągnąć około 155 KM. Jeśli będziesz miał kiedyś ochotę na więcej mocy to załóż turbo od ASZ, a przy seryjnych gratach możesz do uzyskać podobną moc co przy wtryskach 216. Idąc wyżej z mocą to już trzeba FMIC, wtryski 216, turbo, sprzęgło i wtedy wynik około 180 kucy jest realny.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• Tony065
                  RS
                  • 2009
                  • 2497
                  • Octavia I (1U2)
                  • ARX 1.8 20VT 150 KM

Emef, 130-135KM osiągniesz samym programem na seryjnym turbo, znaczy na GT1749V. większą moc uzyskasz wstawiając wtryski 216 i zmieniając zamach na 1-masę + sprzęgło od G60. mnie wyszło po takim zabiegu 147KM/325Nm. tyle Ci wystarczy :?: przerabianie na inne turbo to koszty, końcówki i kształt rur są inne i przydałby się większy IC, bo u mnie jest tylko tyle, bo jak jest więcej to zaczyna poddymiać.
                  Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                  @ by Tune-up Gdańsk
                  TDI VP++ i jeszcze rośnie
                  Antek

Komentarz

• Emef
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 123

147KM/325Nm. tyle Ci wystarczy :?:
                    Z pewnościa nie chcę wymieniać połowy silnika i o to tutaj chodzi.

A jakie od jakiego oznaczenia pasuje turbo bez żadnych przeróbek do AHF-a ?

Komentarz

• Tony065
                      RS
                      • 2009
                      • 2497
                      • Octavia I (1U2)
                      • ARX 1.8 20VT 150 KM

wtryski 216 są po prostu "większe", najlepiej jak to są hybrydy z ASV. mnie na tym wyszło 127KM. jeżeli masz już jakieś problemy z 2-masowym kołem zamachowym, to polecam zmianę na 1-masowe. jest pancerne i nie do zajechania "cywilną" jazdą. do tego zestaw sprzęgła SACHS z G60, które pozwala przenosić moment do ok. 370Nm. jak nie masz zamiaru pakować więcej kasy w auto, to zrób regenerację turbo w dobrym warsztacie i możesz dalej spokojnie śmigać. do silnika AHF suszarka ma oznaczenie GT1749V. w ASZ były VA, w ARL były VB, ale tam są inne kolanka rur itd. no i potrzebny byłby większy IC, a tego nie chcesz robić. zmiana softu jest konieczna zawsze. w TDI najlepiej zaraz po wyjechaniu z fabryki, bo tam dają program ekologiczny. tuner może Ci go zmienić na ekonomiczny lub bardziej wydajny, tzn. przy tych samych obrotach co wcześniej będzie więcej KM/Nm.
                      Black Pearl, Elegance & RS LOOK
                      @ by Tune-up Gdańsk
                      TDI VP++ i jeszcze rośnie
                      Antek

Komentarz

Pracuję...