[O1] Pomysl na lampy O1 przed liftem..

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zr7
    Classic
    • 2014
    • 10

Cześć
    Mam pytanie do fachowców. Czy moduł sterownika drzwi kierowcy 1U4859801D da się zastąpić innym np. z literką B na końcu. Gdzieś widziałem wpisy o podłączaniu plusa i przekodowywaniu, ale sam nie znam się na tym i nie chcę kupować w ciemno. Gdybym dostał jakieś wskazówki to znam kogoś kto mógłby mi to zrobić.
    Nie mogę znaleźć używanego w sensownej cenie a za nowy chcą 1070 pln
  • Baka
    Drive
    • 2012
    • 49

Witam
    Chcialbym zmodfikowac jakos lampy przednie w mojej o1 przed liftem..wiem ze najlepiej byloby kupic od L&K ale niestety ich cena zwala z nog...Chcialem spytac co wy wymysleliscie w swoich O1?Czy udalo wam sie jakos poprawic jasnosc ich swiecenia bo wg mnie..troche kiepskie swiatlo daja? moze polecicie jakies zarowki ktore daja ladne biale swiatlo zamiast zoltego? czekam na wasze sugestie..pozdrawiam

Komentarz

• str33t
      Rider
      • 2010
      • 625

Baka, temat od żarówek masz tutaj:

Na pewno znajdziesz, coś dla siebie :wink:

W prawdzie mam OI FL, ale może zwyczajnie masz brudne szkła/obłyśniki? Wyjmij lampę, otwórz ją (z tego co wiem, to w twojej wersji nie były klejone, także łatwo można otworzyć), przeczyść delikatnie miękką szmatka obłyśniki i umyj klosze - powinno być lepiej. Od zwykłych lamp to chyba lepiej świecą tylko ksenony :wink:

Komentarz

• trooper
        Rider
        • 2011
        • 525
        • Octavia III combi (5E5)
        • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Ja założyłem w tamtym roku Tungsramy +90% i jestem nawet zadowolony. Były dużo lepsze od zwykłych "nie plusów". Temat o żarówkach:

Moja Balbina

Komentarz

• Baka
          Drive
          • 2012
          • 49

str33t, Chcialem wlasnie przeczyscic klosze ale naczytalem sie ze jak zostana jakies smugi lub zacieki to potem tragicznie rozpraszaja swiatlo..i zastanawiam sie czy zrobic to samemu czy oddac do jakis szpecow

trooper, a jak z zywotnoscia twoich zarowek..bo opinie sa rozne...

Komentarz

• str33t
            Rider
            • 2010
            • 625

Baka, jak dobrze zrobisz, to nic nie będzie. Z obłyśnikami delikatnie, bo można zetrzeć sreberko, a klosz to plastik - myślę, że ciepła woda z ludwikiem i potem niech spokojnie wyschnie, ewentualnie dla pewności przetrzeć sucha szmatką pod światło i będzie

Komentarz

• Baka
              Drive
              • 2012
              • 49

str33t, klosze mam szklane wiec tym bardziej luzik.. a odblysniki na sucho przetrzec czy jakims preparatem?

Komentarz

• trooper
                Rider
                • 2011
                • 525
                • CJSB 1.8 TSI 180 KM

Jak narazie zrobiłem na nich ok 14 tysi i świecą.
                Moja Balbina

Komentarz

• str33t
                  Rider
                  • 2010
                  • 625

Baka, lepiej na sucho i z wyczuciem, bo to naprawdę delikatna powierzchnia. Hmm... myślałem, że klosze z z plastiku :wink:

Komentarz

• dominik9420
                    L&K
                    • 2012
                    • 1136

klosze z plastiku były w tych po FL
                    Każdemu życzę tyle samo powrotów do domu co i wyjazdów.
                    Na pokładzie: Johny II ASC + Sirio ml-145
                    Pozdrawiam i Szerokości!
                    Octavia I, 1.6 (102PS) 2010r → Mazda 6, 2.0 (143PS) 2004r→Audi A4 B6, 1.8T (2xxPS) 2004r→ ... ?
                    http://www.mazdaspeed.pl/modele/wspo...002-2007-gggy/

Komentarz

• ROBAL_26
                      RS
                      • 2010
                      • 2328
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

dominik9420, tak, po fl-u są z plastiku.
                      Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• paulob1
                        Rider
                        • 2008
                        • 470
                        • Octavia I (1U2)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM

ROBAL_26, Ujmując temat dokładnie, jest to poliwęglan, czyli to samo, co w komórkach.

Komentarz

• ROBAL_26
                          RS
                          • 2010
                          • 2328
                          • Octavia I combi (1U5)
                          • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

paulob1, nie jestem jakimś tam specem który raz spojrzy i wymieni cały skład ,z czego jest dana rzecz wyprodukowana,ja mam po fl-u ocie i wygląda klosz na plastikowy pokryty bezbarwnym lakierem który z czasem żółknie ,można to zaobserwować w bardziej zniszczonych autach,bo u mnie tego stanu jeszcze nie było .ok

pozdro
                          Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• czarny_wwa
                            Rider
                            • 2008
                            • 411
                            • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Baka, proponuję ci wymienić klosze na nowe. Na swoim przykładzie wiem, że to dużo daje i najprawdopodobniej nie będziesz musiał żadnych odblasków/sreberek czyścić i się martwić, że coś się zepsuje/ułamie. Wymiana samych kloszy jest banalnie prosta, jedynie należy kierunkowskaz wymontować, bo nie dostaniesz się do jednej spinki (z tego co pamiętam).

Jeżeli do tego wymienisz żarówki, np. na jakiś osram night braker lub coś innego, co inni użytkownicy sprawdzili i polecają to będzie pełen sukces.

Na koniec dodam, że oczywiście myślę tutaj o zwykłych, nowych kloszach, a nie jakiś L&K lub tym podobnych.

Powodzenia!

Komentarz

• Baka
                              Drive
                              • 2012
                              • 49

czarny_wwa, ale ty u siebie wymieniales na ori klosze czy zamienniki? bo ori klosze to za komplet pewnie z 700zl bedzie trzeba liczyc jak nie wiecej..

Komentarz

• czarny_wwa
                                Rider
                                • 2008
                                • 411
                                • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Baka
                                czarny_wwa, ale ty u siebie wymieniales na ori klosze czy zamienniki? bo ori klosze to za komplet pewnie z 700zl bedzie trzeba liczyc jak nie wiecej..
                                Ja kupowałem ori klosze. Z tą ceną to chyba przesadziłeś, ja za sztukę valeo, czy jakoś tak dałem chyba z 7 dyszek, ale ile to teraz kosztuje to nie wiem, musisz sprawdzić.

Komentarz

• maxdax
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 94

A jak wyczyścić reflektory wewnątrz ale w skodzie po lifcie? Jakiś patent aby nie uszkodzić?

Komentarz

• str33t
                                    Rider
                                    • 2010
                                    • 625

maxdax, to grubsza sprawa. One sa klejone... :| Najłatwiej zdjąć tylną klapkę, powyjmowac żarówki i delikatnie szmatka przez dziurki czyścić (tak robiłem przy ksenonach - nie wiem czy da się w zwykłch...).

Sposób hardcorowy i mniej bezpieczny, to lampe labo wokół podgrzać opalarką (żeby rozpuścić klej) albo włożyć do piekarnika na 10 min (tylko nie na 200 st.) i poźniej rozkleić, wyczyścić i skleić. Dlaczego niebezpieczne? Bo: 1. można łatwo uszkodzić/roztopić plastik lampy 2. Ciężko skleić lampy spowrotem i ludzie skarżą się, że przeciekają.

Jak lampy na serio świecą do bani, to najlepiej chyba jednak wypatrzeć jakie na naszej giełdzie/allegro czy w jakimś rozbitku i zwyczajnie kupić drugie...

Komentarz

• maxdax
                                      Drive
                                      • 2010
                                      • 94

a jak by je zalał od środka wodą z jakimś detergentem i wypłukał?

Komentarz

• str33t
                                        Rider
                                        • 2010
                                        • 625

maxdax, tego chyba jeszcze nikt nie stosował. Ja bym się jednak nie odważył. Zostaną jakieś zacieki czy coś i będzie problem... :|

Komentarz

• Baka
                                          Drive
                                          • 2012
                                          • 49

maxdax, ogolnie z tym plukaniem sa jaja tak jak pisze str33t, ludzie narzekaja pozniej na zacieki ze rozpraszaja swiatlo i ogolnie kiepsko to wyglada...

czarny_wwa ale ty zmieniales sam klosz szklany a odblysnik zostawiales tak? bo ja ta cene to podalem za cale kompletne reflektory... aha i moze masz jakies namiary na firme gdzie to zalatwiles za takie pieniadze ?

Komentarz

• maxdax
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 94

zacieków raczej nie powinno być jak wleje wodę destylowaną + np tabletkę od zmywarki, poźniej moge najwyżej wrzucić reflektor do zmywarki kuchennej, gorąca para i poxniej wietrzenie i nie powinno byc zacieków - taki plan mam na weekend

Komentarz

• Baka
                                              Drive
                                              • 2012
                                              • 49

maxdax, tylko zeby goraca para nie rozpuscila ci kleju od reflektoru...a zaciek zawsze ci jakis zostanie...nie ma opcji zeby bylo ideal ale daj znac jak tam poszlo bo chyba jeszcze nikt nie probowal zmywarki do czyszczenia reflektorow..jak sie sprawdzi to moje tez tak potraktuje.pozdrawiam

Komentarz

• str33t
                                                Rider
                                                • 2010
                                                • 625

maxdax, kombinujesz chłopie :diabelski_usmiech Żebyś tylko gorszej biedy nie narobił... :P Ale trzymam kciuki, żeby wyszło

Komentarz

• czarny_wwa
                                                  Rider
                                                  • 2008
                                                  • 411
                                                  • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Baka
                                                  czarny_wwa ale ty zmieniales sam klosz szklany a odblysnik zostawiales tak? bo ja ta cene to podalem za cale kompletne reflektory... aha i moze masz jakies namiary na firme gdzie to zalatwiles za takie pieniadze ?
                                                  Baka, ja wymieniłem same klosze i to w zupełności wystarczyło. Co do zakupu to zapytaj się po prostu w ASO albo u kolegów z forum, którzy handlują częściami. Czasem człowiek szuka nie wiadomo czego, a okazuje się że ori część w ASO jest odrobinę droższa lub w tej samej cenie. Dla potwierdzenia tej tezy dobrym przykładem jest rozpórka do audi S3. Używane, czasem nawet kilku/kilkunastoletnie kosztują kilka dyszek taniej od nowej, ori z ASO.

Komentarz

Pracuję...