Auto DNA, Auto DOT

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • zlos
    Classic
    • 2014
    • 12

Auto DNA, Auto DOT

pietrek_g, ja bym jednak założył Staga - rewelacyjna wręcz sieć serwisowa w całej PL, w zasadzie w razie konieczności każdy serwismen gazownik dłubnie Staga.

Moja propozycja to Stag - Hana - Alaska/AC + wlew pod klapką (może uda się upchnąć cały wlew bez konieczności wkręcania przejściówki).

Wlewy w zderzaku strasznie się brudzą, mam takowy i zastanawiam się nad przeniesieniem go pod klapkę. Co do wkręcanej przejściówki - nie wiem co inni tankują, że im śmierdzi - ja mam w innym aucie i jeszcze się nie zdarzyło, żeby śmierdziało po tankowaniu.
  • adamsky
    Rider
    • 2025
    • 371
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Auto DNA, Auto DOT

Witajcie,
    Chciałbym swojego nowego szkodnika możliwie dobrze zabezpieczyć przed przygłupami szukającymi tanich części na handel...

Z tego co czytałem to znakowanie pojazdu jest dobrą metodą by potencjalnie zniechęcić złodzieja ew. pasera przed wzięciem takiego auta, bo nawet jedna znakowana część wystarczy by kolo poszedł siedzieć. A wiadomo gorący towar parzy...

Z tego co się dowiedziałem są 2 systemy podobnie działające Auto DNA i Auto DOT. Czy ktoś z was miał do czynienia z znakowaniem pojazdu tymi technikami? Na ile myślicie warto zainwestować (Auto Dot ok 300 zł) w oznakowanie swojego szkodnika. Czy faktycznie ta metoda ma działanie prewencyjne?

Nowe autko jednak trochę kosztowało i nie chciałbym by skroił mi je jakiś "dres z audi" (info z innego wątku) dla 3 tyś zł od pasera...

Komentarz

• Biszczu
      RS
      • 2011
      • 5567

Oznaczenie DNA to koszt ok 600 plnów. Jak to mówią "strzeżonego Pan Bóg strzeże", więc jeżeli masz możliwość oznakowania sobie w ten sposób auta i poprawi się Twoje samopoczucie to zrób. Tyle, że polska policja nie ma sprzętu do odczytania takich rzeczy

Moja rada - zainwestuj w dobre AC, blokadę mechaniczną skrzyni biegów, alarm niefabryczny i ciesz się autem
      "Denerwowanie się to zemsta na własnym zdrowiu za głupotę innych"

Komentarz

• lukasz3112
        RS
        • 2008
        • 3607

adamsky, ale złodziej nie widzi przecież kradnąc auto że ma on system DNA. Numery nie są nanoszone na zewnątrz więc jeżeli już się kapnie to dopiero wtedy gdy auto pokroi. Chyba że przed kradzieżą będzie latał z lampą UV
        Moim zdaniem szkoda kasy bo nie zabezpiecza to kradzieży w żaden sposób - plus tego jest tylko taki, że jeżeli znajdą kiedyś te części to mogą gostkowi coś udowodnić.
        Lepiej zainwestować tak jak mówi Biszczu w dobre AC i tyle.
        Opel Vectra 1.6 16V --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ALH+ --> Skoda Octavia I 1.9 TDI ASZ+ --> Ford Mondeo ST220 3.0V6 --> Skoda Octavia II 2.0 TDI BKD -->Vectra C OPC 2.8T -->Mitsubishi Lancer X 2.0DI-D --> Skoda Octavia 2 FL -->Renault Laguna III GT 2.0dci-->obecnie Toyota Auris IIFL Hybrid i Ford Focus MK3

Komentarz

Pracuję...