1.9 vs 2.0

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octakrk
    Drive
    • 2005
    • 67

1.9 vs 2.0

Zamieszczone przez rezon
    użyteczne na powolnych skrzyżowaniach, co by Ci nikt nie zrobił nieautoryzowanego szybkiego przeglądu bagażnika
    To raczej nie grozi bo u mnie bagażnik się w czasie jazdy zamyka :P
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

1.9 vs 2.0

mam pytanie , ciekawe czy jest na nie odpowiedź? co lepiej będzie szło 1.9 bjb dłubany czy 2.0 seria . dłubany tylko program , bez zadnych przróbek , program na 140-145 koni i około 330nm?
    założenie jest takie że będzie to skrzynia dsg która teoretycznie i tak nie powinna mieć więcej nm a różnica w cenie zakupu nowego auta / 1.9 a 2.0 / jest było nie było 8 tyś złotych które można zaoszczędzić lub przeznaczyć na wypas. z tego co się zorientowałem to niema przeciwskazań do chipowania 1.9 , natomiast nie zamierzałbym chipować 2.0 z obawy przed ewentualnymi awariami skrzyni i innych podzespołów.
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Zamieszczone przez leszekmw
      natomiast nie zamierzałbym chipować 2.0 z obawy przed ewentualnymi awariami skrzyni i innych podzespołów.
      zalozenie jest chyba bledne - mogles podziwiac wykres 2.0 DSG, zamieszczony przez Aligatora, z "bezpiecznym" momentem.

ale jak juz sie tak upierac, to stawiam na lepsze zachowanie dlubanego 1,9 - pamietaj, ze oprocz podniesienia parametrow, powinny one w aucie dlubnietym przez kogos myslacego wygladac lepiej (krzywe momentu i mocy).
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Purchawa
        Admin
        S_OCP Member
        • 2004
        • 8007

Moim zdaniem jezdzic beda podobnie. 1,9 na EDC16 bardzo ladnie reaguje na program.

Jezeli zakladasz, ze 1,9 + chip, a 2,0 tylko seria, to faktycznie chyba lepiej roznice w cenie przeznaczyc na lepsze wyposarzenie.
        "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
        Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• MiKruS
          RS
          S_OCP Member
          • 2004
          • 7976

Mysle, ze 1.9+ bedzie jezdzic lepiej od seryjnej 2.0.

O ile obiektywne osiągi bedą raczej bardzo zblizone, o tyle wrazenia z jazdy sa zawsze duzo lepsze w samochodzie po chiptuningu. Przede wszytkim eliminowana jest bezwladnosc reakcji na gaz i moment obrotowy bardziej kopie w plecy w samochodach modyfikowanych niz nawet mocniejszych seryjnych.

Jezdzilem wieloma deislami roznych marek seryjnymi i modyfikowanymi i powiem szczerze, ze seria jest zawsze kupa niezaleznie od mocy.

Wiec jesli ma to byc alternatywa seria 2.0 albo 1.9 dlubany, to biore ten drugi. Z tym, ze zastanow sie czy na pewno nie dlubalbys tej 2.0...
          Choc to tez nie bedzie kosmiczna roznica... Wiec jesli priorytetem jest dla Ciebie dobre wyposazenie, to spokojnie 1.9 po chipie da rade.

Powiem jeszcze, ze ja klepałem swoją Octą 110TDI+ seryjne Octavie II 2.0TDI jak chcialem... i z miejsca i z rollki... A 105ki na EDC16 kreci sie na te same a nawet wyzsze moce, ktore mialem w mojej O1.
          TDI 205PS

Komentarz

• Masmo
            L&K
            • 2005
            • 1145

Re: 1.9 vs 2.0

1.9 bjb dłubany czy 2.0 seria .
            Ta skrzynia DSG jest taka sama w 1,9 i 2,0? Pewnie 2,0 jednak ma mocniejsze sprzęgło. Ja tam wolałbym 2,0 z lekkim programem niż 1,9 z hardcorem. Bez problem bym odjechał. 1,9 czy 2,0 program TRZEBA robić, zastanawiać się można tylko jaki.
            Można tylko sie zastanawiać czy nie warto oszczędzić te 8 kzł, ale jak już się szarpniesz to program to już nie są pieniądze.... warto je wydać, bo mocy nigdy dość.
            Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• leszekmw
              RS
              • 2005
              • 5356

no właśnie tak sobie myślałem ostatnio po rozmowach z moim policjantem z drogówki że te ~ 140 i 320 to było by chyba dość. jeżdzić coraz bardziej nie ma gdzie , słupów ze skrzynkami coraz więcej i będzie jeszcze więcej , z policjantem z videoradarem też już nie pogadasz , to moż wystarczy tych koników . wiadomo , zawsze się przyda parę więcej ale zazwyczaj coś za coś , moja była podkręcona przez fachowca i zaczęło jakimś kołem dwumasowym telepać. nie wiem jak u innych kolegów ale wydaje mi się że zazwyczaj każdy coś tam ma kto posiada auto bardzo wyżyłowane.
              z tego co czytałem to skrzynie się nie różnią niczym , w 1.9 140 km się robi bez problemów a koszt chipa? no właśnie , jaki będzie ten koszt , sądzę że około 1.5 tyś więc wraz zostaje sporo na ksenon i inne takie

[ Dodano: Pon 04 Gru, 06 15:13 ]
              poza tym wszystkim zaczynam być panem w średnim wieku :lol: i na niektóre rzeczy apetyt maleje , na inne rośnie....
              GVI 1.4TSI
              LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• szkoda
                RS
                S_OCP Member
                • 2005
                • 22543

leszek, oczywiscie zrobisz jak chcesz, ale takie argumenty:
                140 i 320 to było by chyba dość. jeżdzić coraz bardziej nie ma gdzie , słupów ze skrzynkami coraz więcej i będzie jeszcze więcej , z policjantem z videoradarem też już nie pogadasz , to moż wystarczy tych koników
                do mnie nie trafiaja, bo i 1.4 łamiesz wszystkie mozliwe ograniczenia, wiec nie ma o czym gadac

[ Dodano: Pon 04 Gru, 06 15:15 ]
                poza tym wszystkim zaczynam być panem w średnim wieku :lol:
                no bez przesady, w morde :!: :szeroki_usmiech
                była BKD+DSG '05 120kkm
                była BXE '08 190kkm

Komentarz

• Masmo
                  L&K
                  • 2005
                  • 1145

.....moja była podkręcona przez fachowca i zaczęło jakimś kołem dwumasowym telepać. nie wiem jak u innych kolegów ale wydaje mi się że zazwyczaj każdy coś tam ma kto posiada auto bardzo wyżyłowane....
                  Co fabryczne to fabryczne. Pocieszę Cię u mnie dwumasa od razu zaczęła wymiękać! Mimo korekty muszę uwążać żeby butować powyżej 2600obr/min. Podejżewam jednak że spręgło (a w zasadzie dwa) są w 2,0 mocniejsze. Trzeba by przyjrześ sie w ETCE czy to te same klocki czy nie. Słyszłem od tunera, że w ręcznej skrzyni sprzęgło szybko wymięka w OII 1,9 TDI. Ja osobiście wolałbym 2,0 TDI z ręczną skrzyniąm, ale to związane z tym że jeżdzę głównie na trasie i wolę sam mieszać w podłodze. Gdybym głównie stał w korku to może bym się decydował na automat.

[ Dodano: Pon 04 Gru, 06 15:27 ]
                  poza tym wszystkim zaczynam być panem w średnim wieku :lol: i na niektóre rzeczy apetyt maleje , na inne rośnie....
                  Na moc silnika mi tam apetyt z wiekiem rośnie :wink: . Patrz na Clarksona!
                  Była: O1 + B6, Turbo ARL, SMIC by Ali soft virus by Zoltar. Jest www.terracan.pl i Croma JTD

Komentarz

• leszekmw
                    RS
                    • 2005
                    • 5356

no jakbyś mógł gdzieś spojrzeć te skrzynie to byłbym wdzięczny .
                    poczekajcie Panowie parę lat jeszczeto zobaczymy :lol: ..... . znam już paru takich którzy parę lat temu mówili mi że co to nie oni a teraz w wieku trzydziestu paru lat już nie są tacy mocni :szeroki_usmiech . tak na poważnie to jesteśmy z moją ukochaną uważani za świetie trzymających się czterdziestolatków i nietkórzy nie wierzą że mamy tyle / jestśmy w jednym wieku z Krysią/ . ale już może starczy , czekam na jeszcze parę ciekawych odpowiedzi
                    GVI 1.4TSI
                    LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Martinez
                      L&K
                      • 2004
                      • 1366
                      • Audi

Z tego co kojarze Masters dłubał te 105 w okolice 150 KM bez większego problemu
                      Tak se wspominający Octavię - byly jej posiadacz
                      teraz: stalowe A4 B7 2.0 TFSI tiptronic
                      czarna AR 156 1.8 T.Spark

Komentarz

• Zoltar
                        Rider
                        • 2005
                        • 722

Bierz 1.9 z DSG !!!

Poezja...
                        www.soft-car.pl
                        www.chiptuning-gdansk.pl

- Chiptuning silników benzynowych oraz diesla
                        - Wyłączanie DPF
                        - Hamownia Obciążeniowa

Komentarz

• leszekmw
                          RS
                          • 2005
                          • 5356

patrzyłeś masmo ?
                          GVI 1.4TSI
                          LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• less1
                            Ambiente
                            • 2006
                            • 101

w moim odczuciu lepiej idzie dlubnieta 1.9
                            a co do bezpieczenstwa - mam 1.9 na 130-135 auto teraz jezdzi, uwazam, ze powyzej 140 to juz nie jest bezpieczny progsik, ale zalezy duzo od tunera - jak poprowadzi moment.
                            u mnie wymiekla 2mas... ponoc dosc czeste w 1.9...
                            z 2.0 seria nie powinno byc takich problemow
                            pozdr

Komentarz

• Masmo
                              L&K
                              • 2005
                              • 1145

patrzyłeś masmo ?
                              Padł mi EOS! :cry:

[ Dodano: Czw 07 Gru, 06 12:58 ]
                              Zamieszczone przez less1
                              ...z 2.0 seria nie powinno byc takich problemow
                              pozdr
                              Pewnie będą, ale na innym poziomie momentu obrotowego...

Komentarz

• leszekmw
                                RS
                                • 2005
                                • 5356

możesz rozwinąć to lepiej masmo ? tak dla laików takich jak ja?
                                a może ktos inny może spojrzeć do jakiejś madrej książki czy czegoś isprawdzić czy sa róznice w skrzyniach DSG 1.9 a 2.0 ?
                                GVI 1.4TSI
                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Masmo
                                  L&K
                                  • 2005
                                  • 1145

możesz rozwinąć to lepiej masmo ? tak dla laików takich jak ja?
                                  EOS to coś a'la ETKA (soft do dobierania części zamiennych). Muszę spróbowac zainstalowac na innym kompie... A kiedy chesz kupować?? Generalnie trzeba popatrzyć czy sprzęgło w DSG ma te same numery...

Komentarz

• DGW
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2006
                                    • 2330

Masmo, a czasem nie ETOS? :wink:
                                    NFPNorth-West
                                    2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                                    WARSZTAT www.dsize.pl
                                    ->
                                    CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                                    spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Masmo
                                      L&K
                                      • 2005
                                      • 1145

Zamieszczone przez dobrygrzeswawa
                                      Masmo, a czasem nie ETOS? :wink:
                                      Właśnie! :szeroki_usmiech

Komentarz

• leszekmw
                                        RS
                                        • 2005
                                        • 5356

nie no spokojnie , mamy czas do nowego roku bo dopiero wtedy mozna zamawiać wozy do produkcji ale po prostu chce juz skonkretyzowane wszystko
                                        GVI 1.4TSI
                                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• szkoda
                                          RS
                                          S_OCP Member
                                          • 2005
                                          • 22543

nie no spokojnie , mamy czas do nowego roku bo dopiero wtedy mozna zamawiać wozy do produkcji ale po prostu chce juz skonkretyzowane wszystko
                                          to moze oprocz silnika powiedz co dokladnie bierzesz, przyjemnie poczytac o nowych autach
                                          była BKD+DSG '05 120kkm
                                          była BXE '08 190kkm

Komentarz

• leszekmw
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5356

he he , jak snieg nie spadnie za parę dni to może na jakąś fabie w klasiku 1.2 wystarczy :cry: . coraz bardziej mam obawy że te moje wszystkie posty i pytania do Was będą bezowocne i wyjdzie na to że tylko dupe zawracam.
                                            myślę chyba o 1.9 w ambiente z dsg + ksenon + radio + pod. fotele/ żeby stere jajka grzać/ . chociarz z drugiej strony myślę równierz o 2.0 i dać sobie spokój z programami / jak dopisałem przed chwilą w innym temacie chyba poszły mi przeguby w skrzyni/ , ale to nastepne 8tyś. niestety pogoda w tym roku nie dopisała i naprawde mam duze problemy żeby zebrac do kupy pare groszy i się nie ugotować. zakład mam w małym miasteczku a w koło bida , tych pary klientów z cayenaami i innym ijagami nie uratują sytuacji. troche jestem zły na to wszystko tym bardziej że właśnie dzis mija 10-lecie mojej skromniutkiej firmy a tu nawet o zmianie wozu nie ma jak pomysleć , no cóż taka karma

[ Dodano: Czw 07 Gru, 06 19:02 ]
                                            a jeszcze te szybki przyciemniane chciałbym
                                            GVI 1.4TSI
                                            LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

Pracuję...