chip w DSG

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Octakrk
    Drive
    • 2005
    • 67

chip w DSG

Dopisujcie jeszcze ceny opon.

ps. ja mam jeszcze pierwsze bridgetstone 99r :roll:
  • leszekmw
    RS
    • 2005
    • 5356

chip w DSG

nie chciałem zakładać nowego tematu ale jakoś stanął moj poprzedni wątek .

mam jeszcze jedno pytanie do ludzi którzy trochę mają pojęcia o mechanice . nie wiem czy dobrze rozumuję ale chip przy skrzyni dsg jest bezpieczniejszy dla sprzęgła i koła dwumasowego ponieważ skrzynia będzie zmieniała biegi na niższe przy dawaniu w palnik np. przy 60 na IV ,i to całe koło będzie mniej narażone na przeciążenia co za tym idzie bardziej wytrzymale i nie będzie problemów z drgającym nadwoziem . jezęli się mylę to proszę o wytłumaczenie.
    O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
    GVI 1.4TSI
    LANCIA YPSILON 1.2 MPI
    tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• szkoda
      RS
      S_OCP Member
      • 2005
      • 22543

Re: chip w DSG

Zamieszczone przez leszekmw
      nie chciałem zakładać nowego tematu ale jakoś stanął moj poprzedni wątek .

mam jeszcze jedno pytanie do ludzi którzy trochę mają pojęcia o mechanice . nie wiem czy dobrze rozumuję ale chip przy skrzyni dsg jest bezpieczniejszy dla sprzęgła i koła dwumasowego ponieważ skrzynia będzie zmieniała biegi na niższe przy dawaniu w palnik np. przy 60 na IV ,i to całe koło będzie mniej narażone na przeciążenia co za tym idzie bardziej wytrzymale i nie będzie problemów z drgającym nadwoziem . jezęli się mylę to proszę o wytłumaczenie.
      hmm, raczej nie mam specjalnego pojecia o mechanice, ale:
      teoretycznie masz racje, ale DSG ma tendencje do jazdy na mozliwie jak najwyzszym biegu i troche trzeba sie nauczyc operowac gazem, zeby redukowal w odpowiednim miejscu, albo jezdzic w trybie S :twisted:
      w kazdym razie "problemy" dotycza IMHO gownianej, niezdecydowanej jazdy miejskiej.
      saport techniczny baj DGW
      była BKD+DSG '05 120kkm
      była BXE '08 190kkm
      no i nie ma :-)

Komentarz

• Maicroft
        Moderator
        S_OCP MemberModeratoRS
        • 2004
        • 25757
        • Audi

szkoda, A po co Ci S, jak masz drugie dno w pedale gazu :diabelski_usmiech

Jak ta tendencja do jazdy na wysokich biegach jest czesto bardzo denerwujaca :evil: i trzeba miec sposob i wtedy nie ma problemu.
        Aha i to jak sie lekko naciska gaz, bo jak sie trzyma glebiej to juz nie ma problemu
        Spritmonitor.de

Komentarz

• Voldemort
          Ambiente
          • 2006
          • 134

Już gdzieś pisałem że 2.0tdi+DSG sterowane jest przez jeden wspólny moduł. Przy tuningu takiego napędu wymagana jest też korekta pracy DSG. O co idzie w szczegółach to nie wiem. Mam fabryczny tuning i podobno to nie może być nic odlotowego bo nie było strojone pod konkretny motor. Jednak to jak się zachowuje auto w trybie "D" i "S" to różne bajki. I nie są to odczucia subiektywne.

Zamieszczone przez Maicroft
          drugie dno w pedale gazu
          - nie jest tym samym co deptanie w "S"
          Być może to efekt tuningu i w serii to wygląda normalnie.

Z obserwacji mojej DSG to jakaś czarna magia ciągle. Nie bardzo wiadomo co i jak począć z tą skrzynią przy tuningowaniu motoru. Zakłada się tylko bezpieczną wartość momentu.

Bardzo jestem ciekaw czy to DSG jeszcze żyje!!?? :?
          Hokus-Pokus i dwumasa

Komentarz

• szkoda
            RS
            S_OCP Member
            • 2005
            • 22543

Zamieszczone przez Voldemort
            Mam fabryczny tuning i podobno to nie może być nic odlotowego bo nie było strojone pod konkretny motor. Jednak to jak się zachowuje auto w trybie "D" i "S" to różne bajki.
            ja mam niefabryczny ale zdanie dokladnie takie samo jak ty.
            saport techniczny baj DGW
            była BKD+DSG '05 120kkm
            była BXE '08 190kkm
            no i nie ma :-)

Komentarz

• Purchawa
              Admin
              S_OCP Member
              • 2004
              • 8007

Bardzo jestem ciekaw czy to DSG jeszcze żyje!!??
              A czemu ma nie zyc?

Jak narazie te obawy o slabosc DSG to niepotwierdzony mit. :?
              Co raz wiecej jezdzi nadlubanych aut z DSG z momentami ponad 350Nm i jeszcze nie slyszalem, zeby sie cos komus zlego dzialo.
              "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
              Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• KruPin
                Rider
                S_OCP Member
                • 2004
                • 517

Podobno w jakims Audi od Wajdemajera juz polecialo, ale to bylo pewnego rodzaju doswiadczenie, wiec nie wiem ile tam bylo Nm. Pewnie troche tam bylo... :wink:
                Forum Leasing.pl

Komentarz

Zamieszczone przez Purchawa
                  Co raz wiecej jezdzi nadlubanych aut z DSG z momentami ponad 350Nm i jeszcze nie slyszalem, zeby sie cos komus zlego dzialo.
                  U Danelczyka słyszałem od mechaników, że na lawiecie A4 zjechało z rozwaonym DSG... ale od czego na 100% nie wiedzą.

Komentarz

• Maicroft
                    Moderator
                    S_OCP MemberModeratoRS
                    • 2004
                    • 25757
                    • Audi

No wlasnie wszystko jest podobno, ja tez widzialem DSG ktore stalo w serwisie, ale akurat skrzyni nic nie dolegalo, tylko brakowalo miski olejowej.

A mnie ten temat intersuje, bo puki co nie dostalem odpowiedzi.

Jak na przegladzie przy 60kkm nie wymienia oleju wraz z filtrem w tej skrzyni, to ona szybko powie papa i tak dziala kazdy automat, bo to jednak sa skrzynie dla ludzi myslacych.

A ktos mi powie, ze manuala nie da sie zajechac :lol: 3 bieg w octavi wraz ze wstecznym mozna wywalic w ciagu 10kkm, nalezy tylko chciec :twisted:
                    Spritmonitor.de

Komentarz

Maicroft, jeżeli ktoś "przesadził" z momentem na skrzyni i w wyniku właśnie tego ta skrzynia się rozpadła.... to trydni się dziwić, że się nie przyznaje do tego.

Z drugiej strony jak by mi się rozp****, to pierwszy telefon był by do tunera co by samolotem przyleciał i wgrał oryginalny soft....

Komentarz

• leszekmw
                        RS
                        • 2005
                        • 5356

maicroft pisałem do Adama i narazie kazali mu jeżdzić , gwarancję ma do lipca . ale pewnie on sam się odezwie
                        GVI 1.4TSI
                        LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Tonny S
                          Drive
                          S_OCP Member
                          • 2004
                          • 67

Zamieszczone przez bezduszny
                          U Danelczyka słyszałem od mechaników, że na lawiecie A4 zjechało z rozwaonym DSG... ale od czego na 100% nie wiedzą.
                          W A4 masz Multitronic a nie DSG, DSG montowany jest jedynie z silnikami poprzecznymi.

Z drugiej strony jak by mi się rozp****, to pierwszy telefon był by do tunera co by samolotem przyleciał i wgrał oryginalny soft....
                          O ile sie orientuje to e EDC 16 zostaje ślad po sofcie.
                          www.leonclub.pl

Leon FR/ARL + powered by CompSport

Komentarz

Zamieszczone przez Tonny S
                            bezduszny napisał/a:
                            W A4 masz Multitronic a nie DSG, DSG montowany jest jedynie z silnikami poprzecznymi.
                            Zgadza się, mój bład... multitronic i tiptronic. Widać miało rozwalona jedną z tych skrzyń...

Komentarz

• Aligator
                              Ambiente
                              • 2004
                              • 162

Bardzo jestem ciekaw czy to DSG jeszcze żyje!!?? :?

Żyje żyje, ostatnio nawet dzwonił że auto jeździ perfekt i że doszedł do 260km/h na autostradzie Troche mi sie to wydaje mało prawdopodobne, ale może licznik duzo przekłamuje ;-)

A jeśli chodzi o temat chipowania DSG to ja nie widze problemu. Robie dużo tych samochodów na rynek amerykański (105KM) i jak dotąd nie było żadnych problemów.
                              www.dynosoft.pl

Komentarz

• Voldemort
                                Ambiente
                                • 2006
                                • 134

Aligator, bardzo mnie to cieszy. Nie ukrywam że badam wciąż temat dlatego, że jeszcze lekko chciałbym auto „dostroić”. Ale to sprawa na wiosnę. Przyjdzie moment to się zapiszę w kolejkę do ciebie :P
                                Hokus-Pokus i dwumasa

Komentarz

• leszekmw
                                  RS
                                  • 2005
                                  • 5356

na rynek amerykański :?: o co chodzi :?: ali a na ile podnosisz moc w 105 dsg ?
                                  GVI 1.4TSI
                                  LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• Aligator
                                    Ambiente
                                    • 2004
                                    • 162

na rynek amerykański :?: o co chodzi :?: ali a na ile podnosisz moc w 105 dsg ?
                                    W USA dość popularna jest nowa Jetta właśnie ze skrzynią DSG i do tego auta zrobiłem juz wiele softów. Do octy 1.9 z dsg jeszcze nie robiłem ale są to praktycznie te same silniki więc powinno być ok. 140-150KM i jakieś 300-320Nm.
                                    www.dynosoft.pl

Komentarz

• Purchawa
                                      Admin
                                      S_OCP Member
                                      • 2004
                                      • 8007

na rynek amerykański o co chodzi
                                      leszekmw, to nie wiesz, ze Ali robi softy na caly swiat?
                                      "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
                                      Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

Zamieszczone przez Purchawa
                                        na rynek amerykański o co chodzi
                                        leszekmw, to nie wiesz, ze Ali robi softy na caly swiat?
                                        Nawet Bin Laden ma w swoim samochodzie soft Alego...... :diabelski_usmiech Dlatego nie mogą go złapać.. :P

Komentarz

• Jabar1975
                                          RS
                                          • 2006
                                          • 3331

Zamieszczone przez bezduszny
                                          Nawet Bin Laden ma w swoim samochodzie soft Alego...... :diabelski_usmiech
                                          :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech :diabelski_usmiech
                                          nasza droga: www.wpzs.pl

Komentarz

Pracuję...