[O1] AXR bonus na hamowni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Damson1978
    Classic
    • 2014
    • 3

Gosi@czek a czym te żarówki tak naprawdę się różnią w lampce z przodu?
    Damson
  • janmebel
    Classic
    • 2012
    • 5

Jestem po hamowaniu Octavii, zarówno ja jak i diagnosta byliśmy trochę w szoku z bonusowego momentu. 230kkm przebiegu, 50kkm temu regen turbiny, 10kkm temu półremont po przegrzaniu u Roberta z Mińska, przy hamowaniu zalany Shell Vpower. W każdym razie zaproponowali mi chipa na 130km i ~340nm za 900zł. Przy 205kkm zmieniłem dwumas na koreański jednomas i do tej pory spisuje się ok, chip nie zmęczy go za bardzo? Moja Octa nie jest aż taką perełką w oku bo służy głównie zarobkowo + każdy element rdzewieje jak dwudziesoletni Opel mimo że to Tour z 2006. Nie zamierzam zmieniać auta dopóki rdza nie zje podłużnic lub słupków, ewentualnie wtedy wchodzi w grę swap do innego auta z grupy VAGa. Jeżdżę głównie po mieście i chcę się dowiedzieć czy chip naprawdę zmniejszy chociaż trochę spalanie, i czy sama wymiana intercoolera jeśli nie zdecydowałbym się na chip da trochę nm. Nie będę płakał jeśli chip da mi trochę frajdy a spalanie wzrośnie, jednak dużo słyszę opinii że przeniesienie momentu trochę niżej obniża spalanie.

Drugą sprawą jest przedłużenie piątki, znajomy mi mówił że żadna sześciobiegowa skrzynia nie podchodzi plug&play do poprzecznego AXR i trzeba wymieniać piątkę na dłuższą. Poza tym co trzecie wrzucenie wstecznego kończy się zgrzytnięciem i bujnięciem całą furą, myślę żeby załatwić sprawę wstecznego i dłuższej piątki za jednym razem więc wszelkie wskazówki mile widziane.

Dzięki i pozdrawiam

Komentarz

• lesniczy4
      Classic
      • 2013
      • 17

Też mam axr z tym ze w polo 9n. U mnie seria miała 116km po chipie w Masters tuning za 750zł mam 150/300. Spalanie na pewno niższe, dynamika świetna. Ja bym się nawet nie zastanawiał. Wymiana smic na większy bez korekty softu teoretycznie nie daje przytostu jednak autko tak nie puchnie w upały i moc jest stabilniejsza.

Komentarz

• dzony
        Ambiente
        • 2005
        • 111

ta długa piatka to mi się wydaje przesadą do takiej mocy (nawet po chipe) poza tym sam napisałeś że jeździsz głownie po mieście wiec to chyba nie potrzebna modyfikacja ale jak tam chcesz. Co do chipa to będziesz zadowolony nie ma się co zastanawiać. Również polecam Masters Tuning.

p.s. mam 2005 rok i nic mi nie rdzewieje...

pozdro
        "urodzilem się z kierownicą w dłoni i ołowianą stopą" ;]

176Km 343Nm
        hamulce 312mm przód i 256mm tył

Komentarz

• Tony065
          RS
          • 2009
          • 2497
          • Octavia I (1U2)
          • ARX 1.8 20VT 150 KM

janmebel, program da Ci sporo frajdy z jazdy, nawet po mieście W temacie skrzyni polecam zmianę na taką jak w Fabii ATD. Ma najdłuższe przełożenia, co zwiększa Vmax. Da się wsadzić do silnika poprzecznego skrzynię 6B, ale to są spore koszty i dużo dłubania. Jeśli to auto zarobkowe, to nic więcej bym specjalnie nie modził, no może poza hamplami z produ, ale to wymaga zmiany zwrotnic i zacisków. Czasem można znaleźć cały kpl w dobrej cenie, powiedzmy 300 zł.
          Black Pearl, Elegance & RS LOOK
          @ by Tune-up Gdańsk
          TDI VP++ i jeszcze rośnie
          Antek

Komentarz

Pracuję...