Jak ten RS bedzie mial tyle mocy co to zdechle TDI to pogadamy :diabelski_usmiech
SWAP
Zwiń
X
-
SWAP
Witam. Jestem posiadaczem Octavi 1.6 z 2004 roku z silnikiem 1.6BFQ. Miałem pozbyć się auta bo mam już inne, ale przyszedł mi do głowy pomysł na wymianę silnika - tak w ramach hobby. I tu moje pytanie: mam dostęp do kompletnego Golfa IV z silnikiem 1.8T AUM z anglika od znajomego, silnik z przebiegiem około 120 tyś z 2001 za kilka piw :-). BFQ jak wiadomo mocą nie grzeszy, więc +50 koni nie zaszkodzi. Mechanicznie wszystko pasuje p&p, natomiast przy swapie będzie potrzeba wymiany ECU, wiązki silnika, przekodowania licznika i imo - to wiem. Natomiast czy ECU od AUM z 2001 roku będzie współpracować z resztą instalacji od BFQ z 2004 roku? Czy ten Golf ma Can? Czy ma to szansę działać?Fan starego FSO, ale że nie ma nowego to padło na SKODĘ
-
-
Re: SWAP
Zamieszczone przez MurekManWitam. Jestem posiadaczem Octavi 1.6 z 2004 roku z silnikiem 1.6BFQ. Miałem pozbyć się auta bo mam już inne, ale przyszedł mi do głowy pomysł na wymianę silnika - tak w ramach hobby. I tu moje pytanie: mam dostęp do kompletnego Golfa IV z silnikiem 1.8T AUM z anglika od znajomego, silnik z przebiegiem około 120 tyś z 2001 za kilka piw :-). BFQ jak wiadomo mocą nie grzeszy, więc +50 koni nie zaszkodzi. Mechanicznie wszystko pasuje p&p, natomiast przy swapie będzie potrzeba wymiany ECU, wiązki silnika, przekodowania licznika i imo - to wiem. Natomiast czy ECU od AUM z 2001 roku będzie współpracować z resztą instalacji od BFQ z 2004 roku? Czy ten Golf ma Can? Czy ma to szansę działać?
Podzespoły pod maską masz wszystkie inne. czyli jedziesz tak z angola wypinasz :
całą wiązkę silnika ( czarna puszka na podszybiu a w niej 3 kostki)
kostkę która znajduje się pod akumulatorem ją najlepiej odetnij i dolutuj do swojej (różnią się ząbkami wejściowymi)
ECU - wywalić immo, albo jeżeli masz takie majstra jak ja, to przekodować, mocowanie ecu
wiązka od ecu do cewek
oczywiście wszystko co możliwe pod maską jest ci potrzebne. tj.
map sensor/czujnik węgla aktywnego ( u ciebie jest inne wejście) Czujnik pracy cewek
sondę
Wyjście z turbo Flansza + pierwsze kolanko
Cały układ dolotowy
Moja rada : jak będziesz rozbierać silnik golfa podpisz każdą kostkę, bo będziesz musiał przedłużyć 2 kostki jak pamiętam węgla aktywnego i chyba sondy. ( jeżeli przekladasz z angola)
Dalej potrzeba ci
Pompa paliwa
zwrotnice + zaciski + tarcze + klocki + jarzma przód.
tył mocowanie tarcz kotwicznych tarcze klocki zaciski jarzma (bo masz z tyłu bębny)
bodajże półosie również masz inne twoje są chudsze.
najlepiej kupić całe auto i przekładać. bo kupować na sztuki to wyższa jazda.
aaaaa a jak masz pedał gazu? na linkę czy potencjometr?
Komentarz
-
-
Witam. Mój szkodnik ma 1.6 BFQ więc przepustnica na silniku krokowym - bez linki do gazu. Auto ma już zrobiony swap hamulców 4 miesiące temu - przód 288 mm wentylowane a tył 232 niewentylowana tarcza, bębny wywalone. Do tego zawieszenie po naprawie - wymienione wszystkie tuleje, nowe amorki, nowe sprężyny z tylu. Nie zależy mi na budowie wyścigówki, tylko żeby to co mam troszkę lepiej śmigało. A po zmianie hamulców myślę że jest to dobra baza do silnika 150 KM. Widzę w opisie że jest z Elbląga, a z Malborka - może pozwolisz zobaczyć auto na żywo?Fan starego FSO, ale że nie ma nowego to padło na SKODĘ
Komentarz
-
Komentarz