Zamieszczone przez lec
[Inne] Swap 1.4 16V na 1.9 TDI od RS
Zwiń
X
-
[Inne] Swap 1.4 16V na 1.9 TDI od RS
Witam userow starszej siostry fabii Mam takie pytanko mysle nad swapem 1.4 16V na 1.9 TDI od RS .. mam pytanie.. co by nalezalo przerobic zeby benzynowa fabka stala sie RSka oczywiscie chodzi mi o zawieszenie pomijam fakt silnika i skrzyni :P .. jakies mocnijesze uchwyty tego silnika itd ... i jakie to moga byc mniej wiecej koszta :?: jakas ingerencja w hamulce :?: seryjnie z tylu sa bebny ..
-
-
Sigma_74
-
Oprócz amorków i sprężyn jest inny stabilizator, ktory przy okazji jest najgrubszym ze wszystkich sport-wersji hot-hatch TDI na płycie VW Polo - 23mm grubosci (Ibiza Sport ASZ 130PD ma 17mm, a Ibiza Cupra TDI BPX 160PD ma 20mm). Koszt 360PLN + inne drazki (ok. 250-300pln razem z wymianą) i chyba jeszcze jakies pierdoly z tego, co sie orientowalem. Do tego zamontowalbym od razu pelne i sztywne tuleje górne wahaczy przednich od Ibizy Cupry (o niebo lepsze prowadzenie) - nr cześci: 6LL407183 - 2szt. - ok. 38pln/sztuka. Wymiana bedzie swoje kosztowac (ok. 200pln), bo jest problemowa, a na dodatek trzeba uwazac, bo niecierpliwy i leniwy mechanior bedzie szarpał, co w rezultacie grozi wyrwaniem jakiegos sworznia, co wiaze sie z wymianą calej konsoli (plus ~500PLN :? ), takze lepiej miec kogos zaufanego ze sprawnymi ręcami :wink:
Ja bym robil tak na Twoim miejscu:
- amorki Bilstein B6 Sport + ori sprezyny od Fabii RS ewentualnie od Ibizy Cupry (model 6L oczywiscie) - ok. -15-20mm lub sprezyny Vogtland/Eibach/H&R - 30mm. Koszt 1.550PLN za amorki (900pln przód, 650pln tył), sprezyny ok. 600PLN (springi ori z ASO pewnie z 900PLN);
*Ewentualnie zestaw Bilstein B12, czyli amorki B8 + dedykowane sprezyny H&R -30mm. Koszt ok. 2.600PLN;
- do tego w/w tuleje + gruby stabilizator od Fabii RS razem z drązkami i resztą pierdół - ok. 900-1.100PLN;
- heble najlepiej od razu 312mm od Ibizy Cupry/Leona/Audi TT 1.8T 225KM, czyli inne zaciski i jarzma. Do tego inne zwrotnice, ale nie wiem czy to wszystko... Hamulce z tylu tez do wymiany (szczegolnie, jak masz z tylu bebny, ale chyba nie masz )
Operacja na pare tys. razem z montazem i geometria, ale IMO warta zabawy, skoro wiadomo, ze mozna sprzedac stare czesci...
P.S. Więcej nie moge pomóc, bo orientowalem sie tak "pi razy drzwi" w AutoBlaku, jakbym sam mial u siebie wymieniać.
Powodzenia
Komentarz
-
Komentarz