Zamieszczone przez Darkownik123
[O1] Skrzynia biegów 6 speed.
Zwiń
X
-
[O1] Skrzynia biegów 6 speed.
Witam.
Świeżo zakupione auto a już mi chodzi "poprawianie fabryki", mianowicie myślę o podmianie standardowej skrzyni 5 biegowej na 6 biegową np. z VW 1.8T - podobno jak wyczytałem trochę lakonicznych informacji podchodzi P&P, ale czy naprawdę, jak podejdą półosie, inny jest chyba wysprzęglik....
Czy ktoś zgłębiał temat pod względem opłacalności takiej przekładki czy zysk (spadek) obrotów silnika jest znaczący? Jak z dynamiką czy i w jakim stopniu grozi utrata elastyczności silnika?
Kilka razy musiałem zrobić długie trasy autostradowe i w najbliższej przyszłości też tak pewnie będzie. A długa jazda moją skodą 2.0 benzyna 115KM powyżej 130 km/h co tu dużo mówić, szemranie motoru powyżej 3500 obr/min przez dłuższy czas męczy ucho.
Proszę o wszelki konstruktywne za i przeciw, 115KM to nie demon mocy, ale uważam, że spokojnie by radził we współpracy z 6 biegową skrzynią. Jak to wygląda czy te 6 biegowe skrzynki nie są awaryjne
Trudno też zdobyć taką skrzynię, trochę to jak biały kruk a ceny oscylują w granicach 1600zł nawet 2000tyś zł, to trochę SPOOOORO , no ale temat do zastanowienia.
-
Komentarz