u mnie zgrzyty pojawily sie nagle , przejechalem moze 25km i kolo sie wykrecilo a pasek znikl - skoro juz zaczyna trzaskac wymieniaj - rozleci sie w najmniej odpowiedniej chwili
Mapa + Chip???
Zwiń
X
-
Mapa + Chip???
witam. mam octavke L&K 1,9 TDi. na poczatku dostawilem chipa, potem chipa odlaczylem i zmienilem mape silnika i tak teraz jezdze. servis twierdzi ze jak do zmienionej mapy silnika dostawie jeszcze chipa to moze byc za mocne obciazenie dla silnika. co Wy o tym sadzicie? korci mnie poszalec na dodatkowo podpietym ale......Prosze Was o jakies podpowiedzi pozdroSoBoL NiGhT RiDeR 1,9 TDI AHF L&K narazie około 130KM
-
-
SoBoL, poczytaj w dziale tuning na temat chiptuningu i boxów - tam jest kopalnia wiedzy
ale ja i pewnie wiele osób poradzi ci jedno - jezeli leży ci na sercu długofalowo dobr twojego silnika to nie kombinuj dubli box i program tylko zrób u dobrego tunera - jeden konkretny program zweryfikowany na hamowni i będziesz miał gwarancję że zrobiłeś co w twojej mocy - inaczej możesz mieć super mega wypas ciąg pod nogą ale dla silnika może się to skończyć kaboom.
napisz jaki rocznik, jaki przebieg itp
Pozdrowienia
Komentarz
-
-
SoBoL, Mapę kupisz w kiosku lub na stacji benzynowej tak samo CHIPA aktualnie numer czerwcowy już jest
A tak na poważnie
co do opcji którą opisujesz to robienie chipa polega własnie na zmianie map paliwowych i zapłonu tak w skrócie a to dostawiane to jest box który emuluje (komputer) podnosi wartości podawane przez seryjny komputer i dlatego zwiększa sie moc
co do tego co napisał serwis to poczęsci ma racje jesli zastosujemy boxa w samochodzie który ma chipa może skończyć sie to masakrą
więcej na ten temat znajdziesz w naszym bogatym archiwum na temat chipów i boxów
co do dobrego tunera to w lublinie masz Alana oddział masters tuning lublin lub w wawie Masters tuning info znajdziesz klikając na baner u góry
coś na teamt chipa z alegro
coś o chłodzeniu
cos o momencie obrotowym
i wiele wiele wiecej znajdziesz używając tej opcji
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SoBoLProsze Was o jakies podpowiedzi pozdro
Na pewno mocy od tego Ci nie przybedzie - wrecz odwrotnie.
Sądząc po tym co napisales w tym temacie widze, ze jestes w ciemnym lesie z wiedzą na temat modyfikacji TDI - bez urazy.
Dlatego proponuje Ci, podobnie jak Paf i Djczas, poswiecic troche czasu i poczytac chocby dzial tuning naszego forum i dopiero wtedy powrocic z ewentualnymi pytaniami.TDI 205PS
Komentarz
-
-
Hmmm co do zmieniania map to wiele rzeczy słyszałem , jedni chwalą drudzy nie . Ale jak słyszę że chłopak w passacie 130 PD zmienił mapę i podobno ma teraz 190 km to mi ręcę opadają.
SoBoL, jeżeli zabierać się za silnik to profesjonalnie , takie rzeczy jak chip + mapa to jest druciarstwo na krótką metę . Dlatego posłuchaj chłopaków bo mają doświadczenie z chipowaniem swoich silników. Lepiej zrobić raz a dobrze. Jeżeli chcesz podnieść moc do zmień turbo , wtryski , intercooler itp a osiągniesz lepszy wynik niż ten chip +mapa :wink:Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Ziomal, zaplątałes sie we wlasny sweter - lub swetr jak kto woli.
"Zmiana map", to jest wlasni chiptuning. Chiptuning polega na modyfikacji progamu sterujacego praca ukladu zasilania paliwem, powietrzem, czasem i katem wtrysku, itp.
Stany te opisane sa wlasnie w mapach, ktore "przenikaja sie" w zaleznosci od sytuacji - czyli w zaleznosci od temperatury zasysanego powietrza, temperatury paliwa, dobranego biegu, wychylenia pedalu gazu, itd., itp., etc, tam-taramtam...
Te wszystkie mapy skladaja sie na program zapisany w ECU, ktory steruje praca silnika.
I zmiana tych map pozwala na uzysaknie wiekszej mocy - to jest chiptuning.
A kolega tu chce podpiac boxa do samochodu, ktory ma zmieniony pogram sterujacy.
Po prostu kolega SoBoL nazwal chipem boxa, bo tak potocznie jest to nazywane...TDI 205PS
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez MiKruSPo prostu kolega SoBoL nazwal chipem boxa, bo tak potocznie jest to nazywane...
Zamieszczone przez MiKruSZiomal, zaplątałes sie we wlasny sweter - lub swetr jak kto woliByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Koledzy ja ten wozek mam od wczoraj wiec co ja moge wiedziec o tdi i ich przerobkach. Wiedze bardzo szybko zdobede w tym temacie tak jak dobrze siedzialem w temacie aut benzynowych. Wcześniej jezdzilem honda civic 1,6 v-tech 2004 i pogonilem ja w ciagu 2 dni bo jak przejechalem sie Laurenem to wiedzialem ze jest moj.SoBoL NiGhT RiDeR 1,9 TDI AHF L&K narazie około 130KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SoBoLKoledzy ja ten wozek mam od wczoraj
Musisz tylko porządnie zasiąść przed kompem bo na forum jest barrrrrrdzo dużo o TDI
Do jutraByła O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
Cos tam od kogos slyszalem o klubie. Wiec jak zakochalem sie w aucie od razu zakochalem sie w nim. Szkoda ze jeszcze nie zdazylem zrobic audio i szyb ciemnych. A to bedziek konkret sprzecik. Za trzy dni bede mial radyjko avic-x1. a sub taki ze glowe zrywa. W L&K wyjatkowo zle chodzi muzyka i to chyba jedyny mankament. narazieSoBoL NiGhT RiDeR 1,9 TDI AHF L&K narazie około 130KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaA ja to bym zmienil mape, dostawil chipa, zalozyl boxa i ooogieeeenn :!:
Tylko trzeba sie zaopatrzec w kask w razie aluminiowego deszczu. :szeroki_usmiech
pozdrawiam
Diagnostyka i tuning
hybrydowe wtryski i turbiny
programy na ulice jak i do sportu
Serwis mechaniczny aut koncernu VAG
www.tune-up.pl
HAMOWNIA PODWOZIOWA - POMIARY MOCY GDANSK
Komentarz
-
-
W lipcu wybieram sie do Masters Tuning sprawdze auto na hamowni i zobacze co da sie zrobic. Pewnie tak jak mowicie jeden a konkretny program zaladuje a boxa sprzedam. Dalsze przerobki jak kasa pozwoli bo narazie wizualnie chce ja zrobic. :twisted: Ziomal czrna perla to ciemny :P wiec wlepka bardzo chetnie. Tak wogole mam troche zestawow xenonu do zalatwienia w dobrej cenie wiec jak cos walcie do mnieSoBoL NiGhT RiDeR 1,9 TDI AHF L&K narazie około 130KM
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rob555Widze kolego brak profesjonalizmu. By uzyskac zadane efekty do ww zestawu konieczna jest strumienica oraz filtr stozkowy najlepiej nad maske poprowadzony"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
Komentarz