Ok trudno, za późno sie obudziłem :wink:
Swap VP --> ARL
Zwiń
X
-
Swap VP --> ARL
Tak mnie ostanio w d... kręci i coś mi po łbie chodzi żeby przeprowadzić takie przedsięwzięcie. :diabelski_usmiech
Pytam dlatego czy ktoś już coś takiego robił (albo podobnie np Purchawa :szeroki_usmiech)
Na razie szacuję zakres prac i koszta przedsięwzięcia.
Wiem na 100%, że:
- silnik ARL,
- skrzynia 6 + kompletne sprzęgło,
- osprzęt - rozrusznik co jeszcze?
- wybierak 6 z linkami,
- przewód hydrauliczny sprzęgła,
- wzmocnienie czołowe z chłodnicami,
- orurowanie do IC, chłodnic, klimy,
- wiązka elektryczna silnika + komputer ARL,
- zegary
- wydech ARL.
- chłodnica paliwa,
- pompę elektyczną paliwa,
- boczny fartuch osłony silnika (lewy)?
Teraz wątpliwości:
- wydech - czy pasuje flansza na 3 śruby od ALH do ARL (docelowo kiedyś i tak będzie MG lub podobny)?
- wiązka elektryczna - czy trzeba wymieniać całą wiązkę komory silnika czy tylko małą wiązkę sterującą pompowtryskami?
- przewody paliwowe czy całe czy tylko fragment w komorze silnika?
Coś pominąłem, coś uszło mojej uwadze?Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
-
-
Zamieszczone przez jaro4444- wydech - czy pasuje flansza na 3 śruby od ALH do ARL (docelowo kiedyś i tak będzie MG lub podobny)?
Zamieszczone przez jaro4444- wiązka elektryczna - czy trzeba wymieniać całą wiązkę komory silnika czy tylko małą wiązkę sterującą pompowtryskami?
Zamieszczone przez jaro4444- przewody paliwowe czy całe czy tylko fragment w komorze silnika?Zamieszczone przez jaro4444rozrusznik co jeszcze?
Ogolnie jak chcesz tylko przekladke seria, na serie to robota jest prosta jak sie ma wszystkie czesci."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Właśnie zbieram listę częsci - jak podsumuję i przedumam czy się opłaca to ruszam na poszukiwania
Zamieszczone przez PurchawaTylko do filtra paliwa.
Zamieszczone przez PurchawaCala, az do komputera.
Wytłumacz jak blondynce proszę - trzeba wiązkę silnika - tą co oplata silnik czy też dodatkowo całą pajęczynę tą co steruje klimą, wentylatorami, ...
Zamieszczone przez PurchawaAlternator.
Purchawa gdzie dorwałeś wiązkę komory silnika do PD?Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jaro4444Czyli odcinek silnik - filtr tak? A jak w baku?Zamieszczone przez jaro4444Wytłumacz jak blondynce proszę - trzeba wiązkę silnika - tą co oplata silnik czy też dodatkowo całą pajęczynę tą co steruje klimą, wentylatorami, ...
Zamieszczone przez jaro4444piast
Zamieszczone przez jaro4444Purchawa gdzie dorwałeś wiązkę komory silnika do PD?"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez PurchawaPamietaj, ze poloski sa inne. Wiec albo przerabiasz poloski, albo zmieniasz tez piasty.
Zgadza się co do przegubów i wału półosi - są większe, ale piasty (w Leonie) te same.
Zamieszczone przez PurchawaPlus oczywiscie trzeba pociagnac wiazke elektryczna do pompy paliwa.
Widzę, że łatwo jak coś nie będzie :evil:Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jaro4444ale piasty (w Leonie) te same
Zamieszczone przez jaro4444Widzę, że łatwo jak coś nie będzie
Sam bedziesz to robil?"...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Purchawa z mechaniką dam radę, elatrykę chyba będę musiał oddać do roboty komuś dobremu (wymiana immobilajzera z zegarami, podłączenie kompa i wiązki z przodu, podłączenie pompy paliwa, od razu pewnie chips :diabelski_usmiech ).
Cholera dużo roboty :evil:
Może zostanę przy opcji ALH + skrzynia 6 + turbo ASZ jak się wysra seria i będę o jedne wakacje do przodu w portfelu...Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
lec
w kwestii formalnej, ZTCW to ARL to tez VP :P
trzymam, chyba pierwsza nam znana Octa na ARL by byla
Komentarz
-
lec
no pomerdalo mi sie , chodzilo mi o to ze w nazwie topiku sa pomieszane pojecia. powinno byc swap VP -> PD lub ALH -> ARL
Komentarz
-
lec
nie jest, chocby dlatego ze VP okresla grupe silnikow ktore nawet wewnatrz tej grupy wzajemnie sie roznia budowa a ARL to juz konkretny model z grupy PD. Tak wiec procedura zmian z Twojego ALH a np z mojego AHF bedzie sie różnić miejscami.
Innymi slowy użyles z jednej strony konkretnego kodu silnika a z drugiej oznaczenia zaszeregowania silnika wg zastosowanego ukl. wtrysku. Ale dosc o tym bo to OT
Komentarz
-
Po głębokich teoretycznych rozważaniach, marzeniach i kalkulacji kosztów prawie byłem gotów podjąć wyzwanie montażu ARL u siebie...
Przebudzenia nastąpiło nagle i boleśnie a przybrało postać mojej kochanej małżoonki. Wyrażone zostało krótko i zwięźle: "Chyba oszalałeś!!!"
Po długich negocjacjach zgodziła się na skrzynie 6 :diabelski_usmiech
W związku z tym pytanie - czy nadajnik prędkościomerza dobrze wskazuje po założeniu skrzyni 6 do zegarów ALH/ASV?Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jaro4444Przebudzenia nastąpiło nagle i boleśnie a przybrało postać mojej kochanej małżoonki. Wyrażone zostało krótko i zwięźle: "Chyba oszalałeś!!!"
Zamieszczone przez jaro4444W związku z tym pytanie - czy nadajnik prędkościomerza dobrze wskazuje po założeniu skrzyni 6 do zegarów ALH/ASV?
Choc to moze byc zwiazane z tym, ze mam skrzynie z Ibizy."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
lec
Zamieszczone przez PurchawaDlatego ja staram sie zrobic jak najwiecej rzeczy, bo za trzy miesiace moze byc ciezko.
Komentarz
-
Zamieszczone przez PurchawaW związku z tym pytanie - czy nadajnik prędkościomerza dobrze wskazuje po założeniu skrzyni 6 do zegarów ALH/ASV?
U mnie dziala bez problemu, tylko przeklamuje w granicach 10%.
Choc to moze byc zwiazane z tym, ze mam skrzynie z Ibizy.
Polosie trzeba koniecznie wymienic na takie z 6 biegowej skrzyni, nie zapominaj o rozruszniku.
Darek
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariuspolo...ja mam 6 z golfa ERF i predkosciomierz wskazuje dobrze, nie trzeba zadnych przerobek wszystko p&p."...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
STOP ECO-TERRORISM!
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez dariuspoloPolosie trzeba koniecznie wymienic na takie z 6 biegowej skrzyni, nie zapominaj o rozruszniku.
- skrzynia 6 wraz z górną łapą (dolna jest ta sama),
- kompletny dwumas z dociskiem, tarczą i śrubami mocującymi... 240 mm,
- półosie od ASZ lub ARL,
- rozrusznik od ARL (ASZ) ze śrubami mocującymi,
- wybierak 6 z linkami,
- przewód hydrauliczny pedał sprzęgła - wysprzegnik,
- osłona blaszna dołu sprzęgła.
Przełożenia skrzyń biegów też policzyłem:
Zlecenie na skrzynię i graty już też dałem więc czekam na dowózkę złomu i przerzutkę robię. Później małe korekty programu bo na razie przez rozpier... znaczy rozwalony dwumas jeżdzę na seryjnym programie do 2200 obr/min. A później ogień :diabelski_usmiech
[ Dodano: Wto 05 Cze, 07 02:11 ]
Zamieszczone przez dariuspoloa mam 6 z golfa ERF
Dariuspolo czy prędkości licznikowe na poszczególnych biegach dla ERF (FMH) wynoszą (przy 3000 obr/min)
1 - 30 km/h
2 - 56 km/h
3 - 88 km/h
4 - 119 km/h
5 - 148 km/h
6 - 176 km/h ?
Tak mi wyszło z obliczeń (dla standardowych kół).
Dla porównania najkrótsze 6 czyli DRV/FEK mają (przy 3000 obr/min):
1 - 25,5 km/h
2 - 46 km/h
3 - 74,4 km/h
4 - 106 km/h
5 - 134 km/h
6 - 161 km/hBył czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jaro4444Purchawa z mechaniką dam radę, elatrykę chyba będę musiał oddać do roboty komuś dobremu (wymiana immobilajzera z zegarami, podłączenie kompa i wiązki z przodu, podłączenie pompy paliwa, od razu pewnie chips :diabelski_usmiech ).
Cholera dużo roboty :evil:
Może zostanę przy opcji ALH + skrzynia 6 + turbo ASZ jak się wysra seria i będę o jedne wakacje do przodu w portfelu...
Jestem tez świeżo po takiej przeróbce także trzymam kciuki i mam nadzieję że niedługo ujżymy efekt.LeON TDI - club 140KM/1L & AA