berni to mi nawet chciał zapłacić, żebym mu pozwolił, ale on to robi niezbyt dokładnie :?
[O1] Czysty tlen zamiast azotu z tlenem w naszych dieslach
Zwiń
X
-
[O1] Czysty tlen zamiast azotu z tlenem w naszych dieslach
Czy ktoś z was przerabiał taki temat ?
Doładowywać nasze diesle czystym tlenem zamiast powietrza wydaje mi się że efekt będzie lepszy od podtlenku w benzynie.Kiedyś taki eksperyment przeprowadziłem w mercedesie 200 efekt niesamowity jednak nie miałem reduktora i po którymś tam razie silnik wysrał oliwę przez klawiaturę i miskę.Takie zwykłe Ambiente
-
-
To moze byc niezly motyw. Ale w nowych silnikach z komputerami sterujacymi efekt moze byc nieprzewidywalny i tragiczny dla silnika. Wiecej tlenu, lepsze spalnie, wyzsza temperatura + zgon silnika. Pewnie trzeba by bylo robic odzielny program na takie zasilanie powietrzem. Nawet sobie ostatnio o tym myslelem zeby taki mod zrobic. Ale chodzilo mi bardziej o chlodzenie powietrza a nie czysty tlen.Old Octavia 1.9 AHF - New Leon 2.0 BKD - New Passat 2.0 HGW ;-) Pontiac Trans Am 7.5
Spoty Lublin - kazda pierwsza sroda miesiaca. Zapraszamy
Komentarz
-
-
...chyba ktos sobie nie zdaje sprawy jak latwopalny jest tlen wystarcza tluste rece lub zabrudzone olejem czesci aby doszlo do samozaplonu.
Wlasnie z tego powodu stosuje sie podtlenek azotu ktory daje podobne dzialanie a jego samozaplon nastepuje duzo,duzo trudniejszch warunkach.
Ale chetnie obejrze fotki po takich modach( o ile duzo zostanie) :diabelski_usmiech
Darek
Komentarz
-
-
...taki strzal z ok.50ps/50nm napewno nie jest zdrowy dla korb i reszty ukladu napedowego, obojetnie nitro, podtlenek czy tlen.
Z tym ze nitro to czyste paliwo i nie ulatwi spalania, sam tlen bez podniesienia dawki paliwa tez nic nieda.
Tym bardziej domowe eksperymenty moga sie zle skonczyc.
Podobno dobrym rozwiazanie jest mieszanie propan/butan do zasysanego powietrza i nawet na rynku holenderskim sa juz gotowe instalacje dla diesli.
OT: jestes z Ledzin pod Opolem?
Darek
Tutaj kilka linkow:
Komentarz
-
-
Tymon, wiemy wiemy i ubolewamy nad tym szukamy tylko coś pośredniego dariuspolo, z gazem czytałem ale dalej korci mnie ten tlen na dolocie z reduktorem po wypróbowaniu na mercedesie 200 efekt na prawdę był zajebisty ale to było bez reduktora
OT dariuspolo, do opola mam jakieś 100 kilosów :wink:Takie zwykłe Ambiente
Komentarz
-
-
... nie wiem czy ktoś zwraca czasami uwagę na bezpieczeństwo swoje i innych.. i nie chodzi o to że się wymądrzam... ale o ile instalacja z tlenem będzie szczelna to jeszcze spoko... ale gdy się rozszczelni lub co gorsza przy wypadku..... po prostu bummm i wyparował....
a chyba nie po to się takie coś montuje żeby jeżdzić wolniej...
Komentarz
-
-
Fifth Gear czy coś w ten deseńZamieszczone przez salsobartek"TopGear
Tutaj link do tego testu : http://www.youtube.com/watch?v=km171HDXOZ4Była O1 130/280 powered by turbodiesel.pl
Była O2 143/305 powered by turbodiesel.pl
Jest O1 1.6 BFQ
Komentarz
-
-
panowie oponeci poczytajcie troch na ten temat tak naprawde nitro z zalozenia bylo dedykowane do diesla 8) bo caly bajer polega na dostarczeniu wiekszej dawki paliwa z czym w dieslu nie ma zadnego problemu.proponuje odwiedzic strone NOSWIZARDS tam jest sporo na ten temat BTW sam posiadam taka instalacje i nic sie reaktorowi nie stalo
AGR'00 123KM/264Nm
Komentarz
-
-
wszystko zalezy od dyszy wtryskujacej gaz na ogol w tzw serii jest to od 30do 50 kucy a moment moze skoczyc nawet o100 Nm generalnie sucha instalacja jest bezpieczna do momentu w ktorym ktos zafunduje sobie i silnikowi zbyt duza porcje wrazen pt.100 koni lub wiecej :diabelski_usmiechAGR'00 123KM/264Nm
Komentarz
-
-
a skad wiadomo kiedy moment jest podniesiony na maksa?pozatym zwroc uwage na fakt ze nie jedziesz caly czas z dopietym podtlenkiem tylko chwilowo kiedy jest to potrzebne (przycisk w kierownicy lub przelacznik pod pedalem gazu)pozatym umowmy sie ze pewne mody pociagaja za soba inne tzn jesli po modzie masz juz powiedzmy 250 koni to pewne podzespoly moglyby rzeczywiscie sie wysrac mam na mysli oski ,dyfer itd mysle ze przed taka zabawa trzeba sie skontaktowac z kims kto takie rzeczy instaluje i naswietlic temat w celu dostosowania systemu do zaistnialej sytuacjiZamieszczone przez koja86daroo, no ale co z silnikami po modzie jeśli masz momnt na maxa podniesiony to zwiękrzenie go jeszcze o 100Nm może zaboleć :szeroki_usmiech
AGR'00 123KM/264Nm
Komentarz
-
Komentarz