Strumienica w miejsce katalizatora???

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Jack23
    Classic
    • 2009
    • 31

Pomyslowy Dobromir i Mis Uszatek uber alles ;-D
  • Xan86
    Ambiente
    • 2007
    • 141

Witam. Pytanie dotyczy tego czy w miejsce katalizatora można wstawić strumienice (dotyczy silnika 1.8 20v) bo katalizator sie posypał, a koszt nowego jest dość duży i mysle nad strumienicą w obudowie katalizatora, czy bedzie to dobre rozwiązanie dla silnika, jakieś różnice w osiagach itp...

Pozdrwaiam
    Była OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
    Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm

Komentarz

• djczas
      RS
      • 2005
      • 9612

Xan86, żadne tylko samopoczucie lepsze co do katalizatora to lepiej zostawić samą puszkę bez wkładu ale nie wiem nie jestem pewien co do ilości sond w układzie wydechowym czy nie ma ich czasem dwóch wtedy musi być katalizator

Komentarz

• Matis68
        Ambiente
        • 2006
        • 195

djczas mieć racja. Ponoć strumienic nie chwali nikt oprócz producentów i dilerów tychże. Ja mam zwykłą rurę, jest trochę głośniej ale silnik oki. Tyle że w AEE katalizator jest w komplecie z portkami i dwururką, kosztuje sporo, zamienników niema.
        http://www.youtube.com/watch?v=qtDOe...eature=related

Komentarz

• kokos
          Classic
          • 2007
          • 30

tylko jak bedziesz wyciagal to nie zostaw starego kata w warsztacie za free, bo potrafia palic glupa i zostawiaja sobie nie odliczajac za niego ani grosza klientowi :evil:
          VECTRA KLUB POLSKA Opc Line

Komentarz

• DGW
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 2330

Zamieszczone przez Xan86
            Witam. Pytanie dotyczy tego czy w miejsce katalizatora można wstawić strumienice (dotyczy silnika 1.8 20v) bo katalizator sie posypał, a koszt nowego jest dość duży i mysle nad strumienicą w obudowie katalizatora, czy bedzie to dobre rozwiązanie dla silnika, jakieś różnice w osiagach itp...
            strumienice da sie założyć do każdego ukł. wydechowego > tylko po co????
            Jeśli musisz wywalić kata i myślisz o czymś zastępczym to lepszym rozwiązaniem od strumienicy będzie zwykła rura wspawana w miejsce puszki po kacie (lub w środek)
            Odradzam takie wynalazki jak strumienica ponieważ zakłóca to całą "pracą wydechu" a poza tym, w ekstremalnych przypadkach może zrobić KUKU motorowni !!
            NFPNorth-West
            2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
            WARSZTAT www.dsize.pl
            ->
            CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
            spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• Xan86
              Ambiente
              • 2007
              • 141

kokos a co mi ze starego katalizatora jesli sie w srodku posypal i dzwoni???To jest juz chyba do wywalenia czy mozna cos z nim zrobic jeszcze...
              Była OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
              Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm

Komentarz

• S3 CHRIS
                Elegance
                • 2006
                • 979
                • Octavia I (1U2)
                • AUQ 1.8 20VT 180 KM
                • CHHA 2.0 TSI RS 230 KM

Zamieszczone przez Xan86
                kokos a co mi ze starego katalizatora jesli sie w srodku posypal i dzwoni???To jest juz chyba do wywalenia czy mozna cos z nim zrobic jeszcze...
                sprzedac i zarobic od50-100zł tak mniej więcej.

strumienica nic nie zmienia oprucz samopoczucia...
                ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I

ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO

Komentarz

• DGW
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 2330

Zamieszczone przez S3 CHRIS
                  chyba nie słyszałeś np. o wypalonych gniazdach zaworowych...
                  tak jak napisałem wyżej: w ekstremalnych przypadkach można zrobić kuku motorowni.

Jest to rzecz tania a mimo to nie używana przez producentów aut, dlaczego??
                  Nie jestem dobry z dynamiki gazów i tym podobnych tematach więc teoryzował nie będę natomiast z doświadczenia innych wiem żeby nie kombinować ze strumienicami.

Stary kat można sprzedać tak jak CHRIS napisał
                  NFPNorth-West
                  2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
                  WARSZTAT www.dsize.pl
                  ->
                  CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
                  spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]

Komentarz

• kokos
                    Classic
                    • 2007
                    • 30

Zamieszczone przez S3 CHRIS
                    Zamieszczone przez Xan86
                    sprzedac i zarobic od50-100zł tak mniej więcej.

zgadza sie np.kumpel za kata od punto wzial 60 zl
                    VECTRA KLUB POLSKA Opc Line

Komentarz

• behemot2006
                      Drive
                      • 2007
                      • 94

S3 CHRIS napisał/a:

chyba nie słyszałeś np. o wypalonych gniazdach zaworowych...
                      tak jak napisałem wyżej: w ekstremalnych przypadkach można zrobić kuku motorowni.
                      A to kuku spowodowane jest tym, ze przy strumiennicy podczas wysokich obrotow i naglego puszczenia gazu dochodzi do czegos takiego jak zasysanie spalin do komory silnika - niestety jest to skutek uboczny kształtów strumiennicy - wiaze sie to z powrotem gazow o temperaturze okolo 70-90 stopni, które potrafia popalic gniazda zawoów, uszczelki pod glowica powodujac niemale spustoszenie w silniku.

Przyklad z życia - w mojej miescinie pod Krakowem mam goscia, ktory na punkcie tuningu ma bzika - tyle ze nie ma pojecia co i jak robic. Wywalil zdrowy kat - wsadzil pseudo strumiennice i po 3 miesiacach autko stalo w warsztacie z budyniem w komorze silnika - wypalil usczelke i plyn chlodniczy pomieszal sie z olejem - nie musze chyba pisac, ze naprawa auta byla bardzo kosztowna. Astrumiennica kosztowala go jakies 200 zł jesli dobrze pamietam - wiec czy warto???????

Moim zdaniem w żadnym wypadku nie usuwac katalizatora. Jesli nie uda ci sie kupic za w miare rozsadne pieniadze, zrob tak, jak koledzy pisali - wstaw zwykla rurke - efekt dziwekowy taki jak przy strumiennicy - mniejsze koszty i pewnosc, ze nie zabijesz silnika
                      Jeżeli zarabiasz dużo pieniędzy pomóż tym, którzy potrzebują środków na przetrwanie - pomagając kosztujesz największego bogactwa pieniędzy

Komentarz

Pracuję...