Pomyslowy Dobromir i Mis Uszatek uber alles ;-D
Strumienica w miejsce katalizatora???
Zwiń
X
-
Strumienica w miejsce katalizatora???
Witam. Pytanie dotyczy tego czy w miejsce katalizatora można wstawić strumienice (dotyczy silnika 1.8 20v) bo katalizator sie posypał, a koszt nowego jest dość duży i mysle nad strumienicą w obudowie katalizatora, czy bedzie to dobre rozwiązanie dla silnika, jakieś różnice w osiagach itp...
PozdrwaiamByła OI 1.8 20V ->OII Elegance 1.9TDI BXE ->
Opel Insignia ST 2.0 CDTI 191hp 429Nm
-
-
Zamieszczone przez Xan86Witam. Pytanie dotyczy tego czy w miejsce katalizatora można wstawić strumienice (dotyczy silnika 1.8 20v) bo katalizator sie posypał, a koszt nowego jest dość duży i mysle nad strumienicą w obudowie katalizatora, czy bedzie to dobre rozwiązanie dla silnika, jakieś różnice w osiagach itp...
Jeśli musisz wywalić kata i myślisz o czymś zastępczym to lepszym rozwiązaniem od strumienicy będzie zwykła rura wspawana w miejsce puszki po kacie (lub w środek)
Odradzam takie wynalazki jak strumienica ponieważ zakłóca to całą "pracą wydechu" a poza tym, w ekstremalnych przypadkach może zrobić KUKU motorowni !!NFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Xan86kokos a co mi ze starego katalizatora jesli sie w srodku posypal i dzwoni???To jest juz chyba do wywalenia czy mozna cos z nim zrobic jeszcze...
strumienica nic nie zmienia oprucz samopoczucia...ET 13.064 1/4 mili 2009 Octavia Rs I
ET 13.576 ---->13.3xx---->13.006 1/4 mili Golf I TFSI bY GTO
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez S3 CHRISstrumienica nic nie zmienia oprucz samopoczucia...
tak jak napisałem wyżej: w ekstremalnych przypadkach można zrobić kuku motorowni.
Jest to rzecz tania a mimo to nie używana przez producentów aut, dlaczego??
Nie jestem dobry z dynamiki gazów i tym podobnych tematach więc teoryzował nie będę natomiast z doświadczenia innych wiem żeby nie kombinować ze strumienicami.
Stary kat można sprzedać tak jak CHRIS napisałNFPNorth-West
2.0TDI-ET=12.660s,>367KM/567Nm
WARSZTAT www.dsize.pl
->CENNIK warsztat 01.01.11 <-plik do pobrania tel. 790226060
spieszmy się kochać ludzi... 30.05.09 J.W. [i]
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez S3 CHRISZamieszczone przez Xan86kokos a co mi ze starego katalizatora jesli sie w srodku posypal i dzwoni???To jest juz chyba do wywalenia czy mozna cos z nim zrobic jeszcze...
strumienica nic nie zmienia oprucz samopoczucia...
zgadza sie np.kumpel za kata od punto wzial 60 zlVECTRA KLUB POLSKA Opc Line
Komentarz
-
-
S3 CHRIS napisał/a:
strumienica nic nie zmienia oprucz samopoczucia...
chyba nie słyszałeś np. o wypalonych gniazdach zaworowych...
tak jak napisałem wyżej: w ekstremalnych przypadkach można zrobić kuku motorowni.
Przyklad z życia - w mojej miescinie pod Krakowem mam goscia, ktory na punkcie tuningu ma bzika - tyle ze nie ma pojecia co i jak robic. Wywalil zdrowy kat - wsadzil pseudo strumiennice i po 3 miesiacach autko stalo w warsztacie z budyniem w komorze silnika - wypalil usczelke i plyn chlodniczy pomieszal sie z olejem - nie musze chyba pisac, ze naprawa auta byla bardzo kosztowna. Astrumiennica kosztowala go jakies 200 zł jesli dobrze pamietam - wiec czy warto???????
Moim zdaniem w żadnym wypadku nie usuwac katalizatora. Jesli nie uda ci sie kupic za w miare rozsadne pieniadze, zrob tak, jak koledzy pisali - wstaw zwykla rurke - efekt dziwekowy taki jak przy strumiennicy - mniejsze koszty i pewnosc, ze nie zabijesz silnikaJeżeli zarabiasz dużo pieniędzy pomóż tym, którzy potrzebują środków na przetrwanie - pomagając kosztujesz największego bogactwa pieniędzy
Komentarz
-
Komentarz