Zamieszczone przez Tomasz73
[O2] Sterowniki przednich drzwi rodziny 1Q0 959 70x F
Zwiń
X
-
[O2] Sterowniki przednich drzwi rodziny 1Q0 959 70x F
Kiedy jakiś czas temu spotkałem się z kolegą PiotrkiemGDY na żywo, sprzedał mi temat pt. "wyzwanie dla elektronika" - skoro jesteś taki mądrala, może coś poradzisz - podczas przygotowywania auta do montażu składanych lusterek okazało się, że prawe drzwi mam fajne, a lewych do tego samego zmusić nie mogę.
"Fajność" drzwi polegała na tym, że przy otwarciu drzwi, szyba w otwartych drzwiach została automatycznie uchylona na ok. 10mm, co spowodowało, że powtórne delikatne zamknięcie prawych drzwi nie stanowiło już większego problemu (jeśli ktoś zastanawia się czemu, polecam siedząc na miejscu kierowcy poprosić kogoś o zamknięcie klapy bagażnika i zastanowienie się, jaki wpływ na zamykanie drzwi ma pojawiająca się wtedy fala wzrostu ciśnienia powietrza w aucie - podobnie dzieje się przy zamykaniu drzwi).
Podczas oglądania samochodu kolegi PiotrekGDY VCDS-em odkryłem ciekawą rzecz. Miał on sterowniki drzwi oznaczone nalepkami 1K0959793R / 1K0959792R ale te symbole odnoszą się wyłącznie do modułów elektroniki. Symbol całego sterownika, mówiący o tym, do jakiego auta i o jakich parametrach jest to moduł, to drugi symbol - nadrukowany na przekładni bądź na silniku i widoczny podczas identyfikacji VCDS-em. U Piotrka zainstalowane były moduły 1K0 959 701 AG oraz 1Q0 959 702 F (obydwa moduły są to najmądrzejsze moduły z rodziny wszystkoobsługujących, tyle, że wersja 1Q0 959 70x F pochodzi z bezramkowców, m.in. VW EOSa i VW Scirocco). Wizyta na największym bazarze rzeczy używanych uchyliła rąbka tajemnicy - jak kolega do lewych drzwi upoluje moduł oznaczony symbolem 1Q0 959 701 F (i żadnym innym), obydwie szybki będą "fajnie" chodziły.
Nie minął tydzień czasu, kiedy dostałem wiadomość - działa, udało się, jestem mądrala.
Skoro tak, sam postanowiłem sobie zanabyć wspomniany zestaw do siebie. Jako że moje auto trochę lat już ma i zawiasy są niepierwszej młodości, a ja staram się jak mogę delikatnie drzwi zamykać, stwierdziłem, że ta poprawka osiągnełą status "must be" w moim przypadku. Jak pomyślałem tak zrobiłem. Obydwa moduły w drzwiach zostały wymienione na 1Q0 959 701 F / 1Q0 959 702 F i od tej pory:- auto samo uchyla okna przy wyłączaniu zapłonu (po kilku sekundach, jeśli dane drzwi nie zostaną otwarte, okno jest z powrotem domykane
- auto samo uchyla okno kierowcy przy wyłączaniu alarmu (po kilku sekundach, jeśli drzwi kierowcy nie zostaną otwarte, okno jest z powrotem domykane)
- auto samo uchyla okna przy otwarciu danych drzwi (o ile wcześniej nie zostało uchylone przy okazji rozbrojenia alarmu, czy też wyłączeniu zapłonu)
- auto samo domyka okna przy zamknięciu danych drzwi
- szyby w oknach działają zdecydowanie szybciej i z o wiele mniejszym fochem. Nie jestem w stanie podać konkretnych prędkości w cm/s jak było na modułach dedykowanych Octavii a ile jest na modułach od VW, ale widać znaczącą zmianę.
- dodatkowo u mnie rozwiązał się problem zbyt czułych modułów przeciążeniowych prawego okna - szyba miała dwa punkty, przy których wykrywałą przycięcie obiektu bez powodu. Mam nadzieję, że problem rozwiązał się na na stałe, ale moduły jeżdzą trzy dni i objaw na razie sie nie powtórzył
Wymiana jest typu plug & play, tylko ma jeden minus. moduły serii 1Q0 959 70x F są bardzo nieszczęśliwe, pracując w O2, ponieważ nie mogą skomunikować się z modułem "Convertible Top Control Module (J256)" - No Signal/Communication. Być może będzie można to jakoś rozwiązać, ale o tym problemie będziemy dyskutowali, pewnie wyłącznie w gronie zainteresowanych, jak już entuzjazm trochę okrzepnie i znajdzie się informacje na temat tego, jaki moduł kryje się pod magicznym symbolem J256Pozdrawiam, Robreg.
----
furmanka.blogspot.com fan ;-)
-
Zamieszczone przez robregJ256
robreg, teraz musimy wymyslić jak składać dachy w naszych kombiakach :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez robregJ256Chodzi mi o rozwiązanie równania J256 = 1Q0 ??? ??? Jakby był w sensownych pieniądzach, mógłbym go zainstalować nawet w bagażniku :-D
Zamieszczone przez piotrek_gdyZamieszczone przez robregJ256
[ Dodano: Pon 05 Sie, 13 11:35 ]
Teraz mnie dopiero olśniło - to nie jest moduł szyberdachu (cały czas wydawało mi się, nie wiem czemu, że to o niego chodzi), tylko tego łamańca, który jest we wszystkich nowych kabrioletach z elektrycznie składanym dachem! WOW! W O2 kombi to byłby dopiero mod!
Tak to jest, jak człowiek widzi jedno a czyta drugie :lol:Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
robreg, w ramach uzupełnienia twojego postu- u mnie dodatkowo pojawiła się/znikła jeszcze jedna opcja
na panelu szyb elektrycznych w momencie naciśnięcia blokady tylnych szyb wszystkie szyby zjeżdżają w dół
obojętnie ile razy nacisnę- ruch jest tylko w dół
może to jednak wina okablowania i któregoś pinu ktory w EOSie jest innyprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez piotrek_gdyrobreg, w ramach uzupełnienia twojego postu- u mnie dodatkowo pojawiła się/znikła jeszcze jedna opcja:
na panelu szyb elektrycznych w momencie naciśnięcia blokady tylnych szyb wszystkie szyby zjeżdżają w dół obojętnie ile razy nacisnę - ruch jest tylko w dół
może to jednak wina okablowania i któregoś pinu ktory w EOSie jest inny
Sterownik, tak czy siak, ma możliwość współpracy z samochodami 4/5 drzwiowymi bo taka opcja kodowania jego jest i działa (co więcej, obydwa sterowniki jakie ja instalowałem, miały wkodowane "tylne furtki w prądzie" i były bardzo nieszczęśliwe, że tylnych modułów u mnie w aucie nie ma.
Czy ktoś dostęp do Cioci Etki i może sprawdzić, w jakich autach prócz EOSa i Scirocco są instalowane wspomniane przez nas moduły (tzn. czy są jakieś auta, które używają tych modułów, a są dostępne z 4 szybami elektrycznymi)?Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
Enriquez, ja już jedną zimę mam za sobą- nie było żadnych specjalnych dolegliwości
raz troszkę śniegu mi się sypnęło do środka :wink:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Enriquez - dobre, nie pomyślałem o tym.
Zamieszczone przez piotrek_gdyEnriquez, ja już jedną zimę mam za sobą- nie było żadnych specjalnych dolegliwości
raz troszkę śniegu mi się sypnęło do środka :wink:
U mnie, kiedy auto zimuje pod chmurką będzie to bardzo duży problem. Czasami nieopatrzne próby ruszania szyb wiązały się ze strasznymi strzałami pękającego lodu zalegającego przy dolnej uszczelce okna.
Z tego wynika, że trzeba będzie:- albo łazić ze skrobaczką (lub butelką letniej wody) i usuwać lód spod dolnej uszczelki szyby - wbrew pozorom mniejszym problemem jest śnieg na szczycie szyby (na to rozwiązaniem są np. owiewki HEKO), niż lód przyklejony do jej spodu
- albo założyć na okres zimowy stare moduły (cała wymiana to raptem 8/9 wkrętów na stronę - stare moduły ładnie leżą w pudełeczku części do użycia przy sprzedaży auta)
Pewnie skończy się downgradem przed pierwszymi śniegami. :twisted:
Z drugiej strony patrząc - nie wszystkie Scirocco zimują w garażach i żyją - może nie będzie aż tak źlePozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
VW Scirocco ma te same sterowniki drzwi co Eos, i tu może być sztywny dach bez szyberdachu. Błędu takiego nie wywala. W sumie kodowania jest liczba 16384 której Ross Tech nie opisuje w angielskiej wersji nigdzie.http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 1 6 D16384
ja miałem najpierw założony sterownik drzwi pasażera ale tam nie było żadnego błędu
opisywany wyżej błąd pojawił się jedynie w drzwiach kierowcy
bez względu na zmianę kodowania(teraz mam 4343 w drzwiach kierowcy i 4342 w drzwiach pasażera) bląd nie daje się skasować trwaleprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Ori kodowanie w Scirocco były u mnie u kierowcy 0016436 i u pasażera 0016437http://chomikuj.pl/lusob/VCDS
Trochę plików do VCDS, zapraszam
Komentarz
-
-
demmsi, kolego- czy twój post wniósł cokolwiek konstruktywnego do dyskusji?
założyłem takie sterowniki bo miałem taki kaprys i wybacz kolego ale twoje zdanie niewiele mnie interesujeprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez 1 6 DOri kodowanie w Scirocco były u mnie u kierowcy 0016436 i u pasażera 0016437
U Ciebie wyszło mi coś takiego:
Kierowca 0 + 4 + 16 + 32 + 16384
Pasażer 1 + 4 + 16 + 32 + 16384
Zamieszczone przez demmsiEnriquez, mialem to samo napisać :diabelski_usmiech
Nie znaduje żadnego praktycznego zastosowania tych możliwości :P
PiotrekGDY, u mnie moduły przyszły z takim kodowaniem:
Kierowca: 1Q0 959 701 F, Coding: 20663, 1 + 2 + 4 + 16 + 32 + 128 + 4096 + 16384
Pasażer: 1Q0 959 702 F, Coding: 20918, 2 + 4 + 16 + 32 + 128 + 256 + 4096 + 16384
Przeglądając materiały z sieci w wersji beta, znalazłem coś takiego:
0000001 = Zainstalowano przycisk zdalnego odblokowania bagażnika
0000002 = Zainstalowano oświetlenie otoczenia lustra
0000004 = Zainstalowano kierunkowskazy w lusterkach
0000008 = Zainstalowano podświetlenie otoczenia klamki wnętrza
0000016 = Automatic Run aktywne
0000032 = Zainstalowano podgrzewane lusterka
0000064 = Zainstalowano światło ostrzegawcze drzwi
0000128 = Nadwozie 5 drzwiowe (tylne furtki w prądzie)
0000256 = Zainstalowano pamięć foteli i / lub lusterko z funkcją pamięci
0000512 = Kierownica po prawej stronie
0001024 = Funkcja Safe-Motor niezainstalowany
0002048 = Ochrona przeciw przycięciom nieaktywna
0004096 = Składane lusterka zainstalowane (MY 2008+)
0008192 = Zainstalowano obsługiwany ręcznie składany dach
0016384 = ??? (bit nr 14 o którym wspominał 1 6 D)
0032768 = ???
0065536 = ???
0131072 = Zainstalowano system start / stop (MY 2010+)
szczególnie podoba mi się znaczenie bitu 13Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
Re: Sterowniki przednich drzwi rodziny 1Q0 959 70x F
Zamieszczone przez robreg.........
"Fajność" drzwi polegała na tym, że przy otwarciu drzwi, szyba w otwartych drzwiach została automatycznie uchylona na ok. 10mm, co spowodowało, że powtórne delikatne zamknięcie prawych drzwi nie stanowiło już większego problemu (jeśli ktoś zastanawia się czemu, polecam siedząc na miejscu kierowcy poprosić kogoś o zamknięcie klapy bagażnika i zastanowienie się, jaki wpływ na zamykanie drzwi ma pojawiająca się wtedy fala wzrostu ciśnienia powietrza w aucie - podobnie dzieje się przy zamykaniu drzwi)........
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez spacewalkerZamieszczone przez robreg.........
"Fajność" drzwi polegała na tym, że przy otwarciu drzwi, szyba w otwartych drzwiach została automatycznie uchylona na ok. 10mm, co spowodowało, że powtórne delikatne zamknięcie prawych drzwi nie stanowiło już większego problemu (jeśli ktoś zastanawia się czemu, polecam siedząc na miejscu kierowcy poprosić kogoś o zamknięcie klapy bagażnika i zastanowienie się, jaki wpływ na zamykanie drzwi ma pojawiająca się wtedy fala wzrostu ciśnienia powietrza w aucie - podobnie dzieje się przy zamykaniu drzwi)........
Tutaj moim zdaniem bardziej chodzi o drzwi bez ramek i sposób na to, by szybę można było schować w górnej uszczelce (dokładniej w wnętrzu górnej uszczelki nadal zrobionej w formie odwróconej litery U), a nie jak to było w innych autach z drzwiami bez ramek, kiedy szyba dolega bokiem do górnej uszczelki, tylko do niej przylegając.
Zamieszczone przez piotrek_gdyspacewalker, masz może schematy podłaczeń w drzwiach kierowcy w eosie i skodzie?
może tam tkwi bug :roll:Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robregże dokodowanie liczby 8192 do konfiguracji modułów może problem rozwiązaćZamieszczone przez robreg0008192 = Zainstalowano obsługiwany ręcznie składany dachKod:8192 = nie zainstalowano dachu składanego
->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
poprzednie modele:
->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez krzynolZamieszczone przez robregże dokodowanie liczby 8192 do konfiguracji modułów może problem rozwiązaćZamieszczone przez robreg0008192 = Zainstalowano obsługiwany ręcznie składany dachKod:8192 = nie zainstalowano dachu składanego
[ Dodano: Wto 06 Sie, 13 18:02 ]
Zamieszczone przez piotrek_gdyspacewalker, masz może schematy podłaczeń w drzwiach kierowcy w eosie i skodzie?
może tam tkwi bug :roll:
Kod:------------------------------------------------------------------------------- Address 42: Door Elect, Driver Labels: 1K0-959-701-MAX3.lbl Part No SW: 1Q0 959 701 F HW: 1Q0 959 701 F Coding: 0065652 No fault code found. ------------------------------------------------------------------------------- Address 52: Door Elect, Pass. Labels: 1K0-959-702-MAX3.lbl Part No SW: 1Q0 959 702 F HW: 1Q0 959 702 F Coding: 0065652 No fault code found. -------------------------------------------------------------------------------
Może któryś bit wyłącza obsługę bezramkowców na zimę - zobaczę później - na razie spieszę się do synka!
PS. Może to jednak powinno być tak:
0000001 = Zainstalowano przycisk zdalnego odblokowania bagażnika
0000002 = Zainstalowano oświetlenie otoczenia lustra
0000004 = Zainstalowano kierunkowskazy w lusterkach
0000008 = Zainstalowano podświetlenie otoczenia klamki wnętrza
0000016 = Automatic Run aktywne
0000032 = Zainstalowano podgrzewane lusterka
0000064 = Zainstalowano światło ostrzegawcze drzwi
0000128 = Nadwozie 5 drzwiowe (tylne furtki w prądzie)
0000256 = Zainstalowano pamięć foteli i / lub lusterko z funkcją pamięci
0000512 = Kierownica po prawej stronie
0001024 = Funkcja Safe-Motor niezainstalowany
0002048 = Ochrona przeciw przycięciom nieaktywna
0004096 = Składane lusterka zainstalowane (MY 2008+)
0008192 = ???
0016384 = ??? (bit nr 14 o którym wspominał 1 6 D)
0032768 = ???
0065536 = Brak zainstalowanego automatycznie składanego dachu
0131072 = Zainstalowano system start / stop (MY 2010+)Pozdrawiam, Robreg.
----
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez robregCzy ktoś dostęp do Cioci Etki i może sprawdzić, w jakich autach prócz EOSa i Scirocco są instalowane wspomniane przez nas moduły (tzn. czy są jakieś auta, które używają tych modułów, a są dostępne z 4 szybami elektrycznymi)?
Komentarz
-
-
byku123, tyle wiemy
mój pierwszy moduł pochodził od CC :wink:
ale teraz skoro temat kodowania opanowany to tylko instalowaćprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
Komentarz