Kodowanie VCDS przesuwanie bajtów szacher macher z kodem

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• kowaltom99
    odpowiedział(a)
    Zauważ, że w kodowaniu z pliku debug pojawiła się niepożądana spacja w środku kodowania 40000AB8E005089040080080110001E4437000AE426D81605C 84C7000041

Wklej z ręki to kodowanie "40000AB8E005089040080080110001E4437000AE426D81605 C84C7000041" bez tej spacji w środku (po prostu ctrl+C ctrl+v) do pola "nowe kodowanie" i zatwierdź.

Niestety może wystąpić problem z oświetleniem - prawdopodobnie został zmieniony bajt 18.
    Jeżeli uda Ci się przywrócić oryginalne kodowanie jak pisałem powyżej, a wystąpią problemy z oświetleniem, to wtedy w bajcie 18 wpisujesz z ręki
    - 33 jeżeli to samochód bez tylnych drzwi elektrycznych
    - 39 jeżeli to samochód z elektryką z tyłu

Zostaw komentarz:

• strzelec123
    odpowiedział(a)
    Problem nadal nie rozwiązany czy może być coś nie tak z synchronizacją dostępnych ustawień sterownika (ptaszków) z tym konkretnym sterownikiem?

Zostaw komentarz:

• strzelec123
    odpowiedział(a)
    Dziękuję za tak szybką reakcję Faktycznie zgadza się, jest taki plik, (całe szczęście) mam nadzieje, że kod w nim jest poprawny tylko problem jest nadal, tzn wpisałem ten kod kliknąłem wykonaj i nie wróciło do tego co było, nadal jest szacher macher, i po chwili jak odczytałem, to tak jak mówiłem wcześniej jest uciętę dwa pierwsze znaki i przesuniete, co wiadomo, że nie będzie poprawnie. Czy wiecie skąd się bierze takie przesunięcie? Zobaczcie na screena: a kod który odczytałem z debuga wyglądał tak: 40000AB8E005089040080080110001E4437000AE426D81605C 84C7000041
    Załączone pliki

Zostaw komentarz:

• ducker
    odpowiedział(a)
    A dokładnie w pliku CodingLog.csv masz historię zmian.

Zostaw komentarz:

• j007
    odpowiedział(a)
    W pliku debud w Ross-Tech /VCDS masz wszystko co namieszales , masz nauczke ze zaczyna sie od autoscanu .

Zostaw komentarz:

• Kodowanie VCDS przesuwanie bajtów szacher macher z kodem

Dzień dobry wszystkim,

Jest to mój pierwszy post, jeśli umieściłem go w niewłaściwym miejscu to przepraszam, Rozwiązania mojego problemu też szukałem i nie mogłem znaleźć.
    Mianowicie: użyłem ryżwego vcds'a aby włączyć znajomemu doświetlanie zakrętów w Octavii 2 fl, połączyłem się wszedłem w moduł 9 i zaznaczyłem ptaszki z doświetlaniem zakrętów, Kliknąłem wykonaj... Po tej operacji w samochodzie wszystkie ustawienia się pomieszały w całym module. A z tego co doszedłem to wygląda to tak, że jak jest kod 30 bajtowy i klikam wykonaj to, następnie gdy odczytuje to widzę ten kod który rzekomo wklepałem z uciętymi pierwszymi znakami i dopisanymi dwoma zerami na końcu. W efekcie cały kod jakby przesunął się w lewo. Przez co wszystkie ustawienia są nie takie jak powinny. Oczywiście popełniłem podstawowy błąd i nie zapisałem pierwotnego kodu..

Czy ktoś wie o co może chodzić? dodam, że uziemiłem samochód kumplowi, i siedze nad nim cały czas, będę wdzieczny za wszelaką pomoc.
    drugie pytanie brzmi, gdzie mogę znaleźć jakąś ustawioną wersje kodu do tego sterownika? czy macie coś takiego ? sterownik to 1K0 937 087 R lub przejrzysty opis poszczególnych bajtów?

Mam też wrażenie jakby te ustawienia "ptaszków" przy odpowiednich bajtach są niewłaściwe do tego sterownika, np bajt zerowy w moim vcdsie pokazuje mi coś o światłach (3 ptaszki) a np w innym widziałem też taki sam sterownik, że zerowy bajt odpowieadał za zamek.

Pracuję...