ok. Żeby nie robić bałaganu, zamknę ten wątek i założę nowy dla sterownika: 3C8 937 049 D.
Spróbuję przetłumaczyć i opisać jego funkcje. Chyba, że gdzieś to już jest na forum, a nie mogę znaleźć.
Dzięki krzynol i inni za udział w wątku.
Bordnetz 1K0 937 049 N - nie przyjmuje kodowania, dziwna sprawa
Zwiń
X
-
włączyłeś jakąś opcję/kombinację opcji, której sterownik nie obsługuje
Zostaw komentarz:
-
-
po ostatnim kodowaniu miałem DRL w mijania (przyciemnione na 45%) ale uruchomiłem świecenie wstecznego podczas normalnej jazdy. Nie mogłem nigdzie tego wyłączyć, więc wróciłem do pierwotnego kodowania - brak DRL. Ale niestety nie mam teraz przednich halogenów, a tylny tylko jednen -mimo, że zaznaczam by świeciły oba.
Po paru próbach różnego kodowania przez helpa, otrzymałem taką informację:
Załączone pliki
Zostaw komentarz:
-
-
Głowy bym nie dał czy tam jest jakaś homologacja na doświetlanieZamieszczone przez tomek_lodz Zobacz wpis. Różnice pomiędzy nimi to ten kawałek odbłyśnika i homologacja na doświetlanie.
Faktem jest, że te nowsze wersje ładniej doświetlają na boki i elegancko je widać jako dzienne
aaa, okZamieszczone przez Actawar Zobacz wpiszakupił Highendowy ale przysłali D
Zostaw komentarz:
-
-
Jak będziesz miał odpowiedni sterownik co obsłuży doświetlanie zakrętów, to tak samo da się to uruchomić na zwykłych halogenach jak i tych z tym częściowo matowym odbłyśnikiem. Różnice pomiędzy nimi to ten kawałek odbłyśnika i homologacja na doświetlanie.
Zostaw komentarz:
-
-
Tylko ja pytałem o doświetlanie zakrętów z halogenów. Czy to się na uruchomić w O2 na halogenach z jedną żarówką?Zamieszczone przez eggzman Zobacz wpisDa się uruchomić 8 dam mam to u siebie.
Zaznaczasz day light as fog light i ustawiasz jasność day light na 50%, a jeśli zaznaczyć tryb amerykański to będą się zapalały dopiero jak opuścisz ręczny.
W sieci jest parę wątków, że doświetlanie zakrętów działa w O2 dopiero jeśli mamy halogeny z matową częścią dolnego odbłyśnika, lub z dwiema żarówkami. Ja akurat takowych nie mam.
Stąd pytanie czy nawet jak zakupię highendowy to będę msiał zmieniać halogeny?
....zakupił Highendowy ale przysłali D (odsyłanie, koleś na urlopie itd. itp. więc stwierdziłem, że trudno zostawiam go i próbuję.
Zostaw komentarz:
-
-
Właśnie nie wiem czemu zakupił D, jak były podane sterowniki highendowe
Zostaw komentarz:
-
-
Ten który zakupił Actawar faktycznie może tego nie obsługiwaćZamieszczone przez georgg Zobacz wpisTylko, że nie każdy sterownik z serii 3C to obsługuje.
3C8-937-049-D ; 30 Byte (Medium)
Medium – Supports NO Fogs or Xenons
Zostaw komentarz:
-
-
Tylko, że nie każdy sterownik z serii 3C to obsługuje.Zamieszczone przez eggzman Zobacz wpis
Da się uruchomić 8 dam mam to u siebie.
Zaznaczasz day light as fog light i ustawiasz jasność day light na 50%, a jeśli zaznaczyć tryb amerykański to będą się zapalały dopiero jak opuścisz ręczny.Ostatnio edytowany przez georgg; 28340.
Zostaw komentarz:
-
-
Da się uruchomić 8 dam mam to u siebie.Zamieszczone przez Actawar Zobacz wpisCzy doświetlanie zakrętów halogenami można uruchomić w O2 2005 czy musi być po lifcie i halogeny z dwiema żarówkami?
Zaznaczasz day light as fog light i ustawiasz jasność day light na 50%, a jeśli zaznaczyć tryb amerykański to będą się zapalały dopiero jak opuścisz ręczny.
Zostaw komentarz:
-
-
ale tam nie ma w czym się pomylić.....
Czy doświetlanie zakrętów halogenami można uruchomić w O2 2005 czy musi być po lifcie i halogeny z dwiema żarówkami?
Zostaw komentarz:
-
-
Mam czujnik światła/deszczu w szybie.
Jak wkładasz wyższy sterownik komfortu, to wklejasz długie kodowanie jakieś sprawdzone, czy jedziesz bajt po bajcie i bit po bicie zaznaczając to co masz w aucie?
Zostaw komentarz:
-
-
czy w powyższym sterowniku można ustawić by po wyciągnięciu kluczyka ze stacyjki i otwarciu drzwi działały jeszcze szyby elektryczne?
Zostaw komentarz:
-
-
Zakupiłem 3C8 937 049 D - podłączyłem, zakodowałem wg uznania, potem wg znalezionego kodowania w sieci i niestety nie działa to jakbym chciał.
DRL nie działają na włączniku AUTO, a doświetlanie zakrętów też nie startuje.
Sterownik przyjmuje kodowanie tych funkcji, zapisuje i pamięta ale niestety nie wykonuje.
Zostaw komentarz:
-
-
W O2 komfort zajmuje się centralnym zamkiem, drzwiami i ew. alarmem.
W O2FL bordnetz ma w sobie wbudowany komfort
Zostaw komentarz:
-
-
ok. dzięki. Obejrzę/poszukam. Krótko tylko jeśli mogę jeszcze w tym poście zapytać o funkcje/różnice między Bordnetz, a sterownikiem komfortu.
W Bornetz koduję takie rzeczy jak wycieraczki, czujnik deszczy/zmierzchowy, światła dzienne, doświetlanie zakrętów - sądziłem, że to sprawa komfortu i bordnetz to sterownik "komfortu".
Zostaw komentarz:
-
-
bordnetz jest zawsze pod kierownicą
w O2 jest jeszcze sterownik komfortu za schowkiem pasażera, w O2FL nie ma już takiego sterownika
obejrzyj moje tutoriale.
Zostaw komentarz:
-
-
Tak wiem ale czytam różne tematy w sieci od paru dni i często autorzy piszą, że odpięcie aku na 1m powoduje, że nagle sterownik przyjął nowe kodowanie.Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpis2. nie, ale który raz już powtarzam, że masz starego bordnetza
3. Zakupiłem 3C0 937 049 D i będę wymieniał.
Czy gdzie znajduje się sterownik w O2 2005r HB? W necie znajduję info, że jest za schowkiem pasażera, albo za włącznikiem świateł (czyli pod kierownicą)
.
Zostaw komentarz:
-
-
1. nie wiem co kodowałeś, jakim sprzętem, nie jestem wróżką
2. nie, ale który raz już powtarzam, że masz starego bordnetza
Zostaw komentarz:
-
-
krzynol - widzę, że działasz chyba sporo w sterownikach, elektronice ?
1. Czy to norma, że 1K0 937 049 N nie przyjmował kodowania z pozycji poszczególnych bitów, a jak wkleiłem gotowy długi kod ( z sieci) to pewne rzeczy zaczęły działać?
2. Czy tak jest, że sterowniki komfortu czasami przyjmą kodowanie dopiero po odcięciu zasilania na około 1minutę?
Zostaw komentarz:
-
-
bo to układy ze sobą powiązane jakby nie było, włączasz tempomat w sterowniku kiery, a nie włączysz w silniku będzie błąd. właczysz pompę paliwa w bordnetzu silnik się przyczepi, że nie widzi sygnałów z niej, itd
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: