Bordnetz 1K0 937 049 N - nie przyjmuje kodowania, dziwna sprawa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts

• Actawar
    odpowiedział(a)
    1. Wczoraj wpisałem długie kodowanie zaciągnięte z sieci i jednak uruchomiły się np. dzienne światła, czego wcześniej nie przyjmował, z ręcznego zaznaczania 'ptaszków' - czy to norma?
    2. Dlaczego zmiana kodowania sterownika Bordnetz powoduje powstanie błędów w innych sterownikach np. silnika?

Zostaw komentarz:

• eggzman
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Actawar Zobacz wpis
    Jeszcze jedno pytanie: czy jeśli włożę wyższy sterownik np. 3C8 937 049 to bez problemu odpalę auto, otworzę/zamknę je z obecnego mego kluczyka?
    Otworzysz napewno, odpalisz raczej bez problemu, ale lepiej jest zakodować co masz w aucie, bo będzie waliło błędami.
    Możesz podmienić i spróbować.

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    Jeszcze jedno pytanie: czy jeśli włożę wyższy sterownik np. 3C8 937 049 to bez problemu odpalę auto, otworzę/zamknę je z obecnego mego kluczyka?

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    no cóż na oryginalny kabel to mnie nie stać do prywatnych zastosowań..
    Czy ktoś z okolicy posiada jakiś kabel przy spróbować na innym kablu?

Zostaw komentarz:

• eggzman
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez Actawar Zobacz wpis
    zmieniam długie kodowanie, on to przyjmuje, zapisuje to niby VCDS tak twierdzi, to dlaczego tego nie realizuje?
    Zapewne kabel marnej jakości. Miałem to samo z chińskim klonem(pomimo, że wygląda jak ori) z najnowszym vcds.
    Wygrzebałem w końcu stary kabel VAG 002 z eservice i wszystko udało się zrobić.
    Przez tego klona ok. miesiąc czasu się bujałem z kodowanie MK60EC1, bo nie chciało przyjąc kodowania. Jeżdzenie po serwisu skody, zawracanie d..y ludziom na różnych forach i nic z tego nie wyszło.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    nie może

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    ok. Pewnie zakupię nowszy sterownik. Ale nadal z punktu czysto teoretycznego - skoro mam dostęp do sterownika, zmieniam długie kodowanie, on to przyjmuje, zapisuje to niby VCDS tak twierdzi, to dlaczego tego nie realizuje?
    I dlaczego mam wgląd i edycję sterownika, a nic tam nie pasuje do tego co w aucie? Czy powyższa funkcjonalność może być programowana również w innych sterownikach auta?

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    bo jest stary i ograniczony programowo, a może coś z kablem masz nie tak.

co do indeksów sterowników, to zmiany są zapisane w głowach i na serwerach inżynierów VW.
    Na przykładzie F powiem, że umożliwia on (ma oprogramowane wejście przekaźnika) grzanie szyby przedniej
    dla naszych zastosowań nie ma znaczenia literka, szukaj podanych, pełno tego jest.
    Wymiana P&P - wszystko pasuje elektrycznie, zostaje kodowanie, ale jak widzę, chcesz pogrzebać, to będziesz miał co robić

Zostaw komentarz:

• Actawar
    odpowiedział(a)
    Zamieszczone przez krzynol Zobacz wpis
    30 bajtową w wersji highend typu 3C8 937 049 np. A, C, E czy F
    jaka różnica między A, C, E, F.
    I czy jeśli takowy zakupię, to instalację mam przygotowaną do wpięcia go? Octavia moja z 2005r.

Spodziewałem się takiej odpowiedzi, bo w wielu postach czytam takie właśnie odpowiedzi.
    Ale moje pytanie jest dlaczego się tak dzieje na moim sterowniku, że nie wprowadza zmian zapisanych, a działające funkcje w sterowniku są Odznaczone?
    Ostatnio edytowany przez Actawar; 46746.

Zostaw komentarz:

• krzynol
    odpowiedział(a)
    na tym sterowniku nic nie podziałasz, jest to staruszek z ograniczoną funkcjonalnością
    zmień go na serię 30 bajtową w wersji highend typu 3C8 937 049 np. A, C, E czy F

Zostaw komentarz:

• Bordnetz 1K0 937 049 N - nie przyjmuje kodowania, dziwna sprawa

Witam,
    Nie chcę bałaganić innych postów dlatego zakładam własny. Będę bardzo wdzięczny za udział w dyskusji. Chciałem włączyć doświetlanie zakrętów halogenami i światła dzienne z halogenów i stąd odkryłem poniższe problemy.
    W aucie mam m.in.
    - potrójne miganie kierunków przy delikatnym ruchu dźwignią kierunków,
    - doświetlanie dojścia do dom,
    - doświetlanie powrotu z domu,
    - boczne oświetlenie światłami kierunków,
    - podgrzewane fotele,
    - okna z kluczyka.
    - posiadam włącznik świateł z funkcją AUTO -ale ta wersja bez napisu auto.
    Sterownik 21 bajtów, Bordnetz – SG H34 0803 - 1K0 937 049 N.

Problemy jaki mam to fakt, iż sterownik przyjmuje programowanie ale nic się nie zmienia w praktyce.
    Dodatkowo m.in. funkcje wymienione powyżej nie są zaznaczone w kodowaniu długim, więc jak to jest, że działają? Ale mogę je zaznaczyć i kodowanie jest przyjęte lecz nie wpływa na działanie tych funkcji w aucie.
    Dodatkowo w Adaptacji nie widzę większości funkcji jaką widać w długim kodowaniu (pomocy kodowania).

Dlaczego jednak sterownik przyjmuje kodowanie przez VCDS ale niezależnie, co zaznaczę, odznaczę nic się nie dzieje w praktyce.
    Wygląda to jakby VCDS łączył się z jednym sterownikiem, a auto miało drugi zaprogramowany, którego nie widzi VCDS i z którego jest sterowane auto.

Pracuję...