montaż spryskiwaczy reflektorów OIIFL

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • cukier311
    Classic
    • 2010
    • 25

Pana Emila trzeba wezwać
  • rafik11
    Rider
    • 2009
    • 448

witam odgrzebuje temat bo tez chce zamontowac sobie spryskiwacze i trochę poczytałem forum i chciałbym usystematyzować informacje i zadać parę pytań.
    podaje linka do opisywanego tematu

1.czy mozna gdzieś w Polsce kupic wiązkę do spryskiwaczy taką jak na stronie Kufatec? Chodzi mi o nową no chyba ze gdzies znajde używke ale to raczej mało prawdopodobne.

2. jeżeli nie da sie kupic to prosze wyjaśnijcie mi ile kabelków jest i gdzie ida, bo rozumiem ze z pompki wychodzą dwa przewody, idą do przekaźnika (nr na zdjęciu 373 a nr katal. 8K0 951 253 ), ale w przekaźniku sa cztery "blaszki" dwie od pompki a pod następne dwie co podpinamy?
    Domyślam sie ze z tych dwóch pozostałych jedną podpinamy pod wtyczkę D w CE?
    pozostaje jeszcze jedna "blaszka"?
    przeoczyłem schemat, czyli jedna blaszke pod kostke D w CE drugą pod "+" tylko gdzie, jedna od "+" z pompki a czwarta gdzie?(wpinamy sie w te idaca do plusa?)

3. Czy wpięcie we wtyczkę D w CE w pin nr 8 wystarczy do wpięcia sie w instalacje samochodu? I czy taka sama wtyczka i ten sam pin jest w wersji FL?
    Ja chce zrobić włączanie spryskiwaczy tak jak w oryginale tzn poprzez spyskiwanie szyby włączanie spryskiwaczy refl.

4.czy moduł autka jest dostosowany do podpiecia spryskiwaczy czy trzeba zamieniać na inny, pytanie dotyczy wersji po FL?

Komentarz

• maxpaynemm
      RS
      • 2008
      • 1764
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

rafik11, widzę że tego pierwszego posta, którego podałeś wogóle nie czytałeś... przecież tam jest wsztstko ładnie opisane przek kolegę kowal2002 :P

Wiązki takiej jak na Kufatec-u nie kupisz w PL więc zostaje Ci tylko używka.... no możesz pomęczyć ASO może da radę załatwić ci taką wiązkę ale napewno nie będzie tania, i o ile wogóle będzie

Po pierwsze kupujesz na allegro ori spryski + zaślepki w kolorze nadwozia + pompka wysokiego ciśnienia + wężyk - allegro powinno ci to sprzedać w komplecie/
      Po drugie kupujesz w ASO uszcelkę do pompki, przekaźnik o nr 373 (który widać na moich zdjęciach) oraz gotowy kabelek z Pin-em abyś mógł się wpiąć w kostkę D pin 8 zaznaczony również na zdjęciach A i jeszcze kup sobie w ASO kostkę do silniczka z PIN-ami
      Po trzecie kupujesz 5m przewodu o grubości splotu 1,6 - 2 mm - kupisz to w każdym elektrycznym i dodatkowo 5 szt. wsówek miedzianych (żeńskich) no i kilka małych opasek zaciskowych i koszulek termokurczliwych też się przyda

Jeśli już podepniesz spryski - a tego nie będę opisywał bo zasada jest taka sama jak opisał kolega kowal2002, kabelek od silniczka + przeciągasz przez komorę silnika pod akumulatorem do wnętrza auta. Masę możesz odrazu podłączyć gdzieś pod jakąś śrubę w pobliżu samego zbiornika spryskiwaczy

Kiedy mechanikę masz już zrobioną przechodzisz do Centralnej elektryki nad nogami kierowcy. Wystarczy że na przewodzie + od silniczka zarobisz wsówkę żeńską i już możesz ją wsadzić w nogę nr 87 na przekaźniku. Nogę 30 i 86 łączysz razem przewodem i podpinasz pod + w skrzynce bezpiecznikowej - jest tam wolne miejsce na bezpiecznik do sprysków. W ASO możesz również kupić Pin do tej skrzynki i wtedy orginalnie podłączysz zasilanie
      Następnie nogę na przekaźniku 85 zarabiasz wsówką kabelek który wczesniej kupiłeś w ASO i podłanczasz do kostki D pin nr 8.

Jeśli to zrobiłes to pozostaje tylko kodowanie VCDS-em i tyle

Opis skomplikowany ale naprawdę łatwo to zrobić

Ceny części:

Spryski+zaślepki+wężyk+pompka - 180PLN
      Uszczelka pompki 5PLN
      Nowe kołki rozporowe do zdeżaka (stare się nie nadawały do ponownego użycia) 7szt - 8PLN
      Kostka do pompki z gotowymi pinami 20PLN
      5m przewodu fi 2mm - 8PLN
      Przekaźnik - 90PLN
      Pin do CE -12PLN
      Pin do skrzynki bezpieczników - 20 PLN
      Kilka wsówek żeńskich, opasek zasiskowych i koszulek termokurczliwych - 10PLN

RAZEM około 350 PLN

a i jeszcze kodowanie VCDS Gratis + pomoc kowal2002

Powodzenia
      Ubezpieczenia Komunikacyjne OC, AC, NNW - ZAPRASZAM

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kowal 2002
        RS
        S_OCP Member
        • 2006
        • 5161

Podłączenie sprysków w oryginale jest wplecione w wiązkę komory silnika, więc jako taka wiązka typu Kufatec w ASO nie występuje. Trzeba ją albo zamówić u elektryka, albo zrobić samemu, albo kupić w Kufatec-u ( wtyczki i piny dostępne w ASO zazwyczaj na zamówienie ).

Sama wiązka to tylko dwa przewody ( 2,5 mm2 ) do pompki sprysków ( czujnik poziomu płynu chyba jest w standardzie ) z czego jeden przewód to masa i podpina się go gdzieś pod złącze masy w komorze silnika. Drugi przewód idzie do dodatkowego przekaźnika ( trzeba dokupić ) do pinu oznaczonego "87" ( jest to styk, który po podaniu napięcia na cewkę przekaźnika łączy się z pinem na przekaźniku oznaczonym jako nr. "30" ) . Pozostałe dwa styki "85" i "86" to cewka przekaźnika. Ponieważ CE podaje impuls masy to jedna strona cewki ( styk "86" ) i pin "30" są ze sobą połączone i podpięte do +12V poprzez bezpiecznik 20A ( nr. 36 w skrzynce bezpieczników wewnątrz auta ). Druga strona cewki jest podłaczona do CE. W wersji OII po FL CE ma tylko 3 wtyczki A ( czarna ), B ( biała ), C ( brązowa ) wszystkie 52 pinowe. Styk "85" przekaźnika podpinasz pod pin 40 wtyczki B. Oczywiście spryski trzeba aktywować VCDS-em. Niestety nie wiem czy wszystkie wersję CE obsługują spryski, ale raczej tak...

EDIT
        maxpaynemm, ubiegłeś mnie :diabelski_usmiech

EDIT 2

Wrzucam dla porządku

Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
        Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• maxpaynemm
          RS
          • 2008
          • 1764
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez kowal 2002
          maxpaynemm, ubiegłeś mnie
          no co? :szeroki_usmiech

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kowal 2002
            RS
            S_OCP Member
            • 2006
            • 5161

maxpaynemm,

Komentarz

• rafik11
              Rider
              • 2009
              • 448

wielkie dzięki o to właśnie mi chodziło, przede wszystkim o ewentualne różnice miedzy OII przed FL a po FL. Jeszcze jedna prośba na koniec o podanie :
              nr Pin do CE oraz
              nr Pin do skrzynki bezpieczników
              nr Kostki do pompki z gotowymi pinami
              bo niestety u mnie w ASO jak nie pokażę palcem o co mi chodzi to nie pomogą. Niedawno montowałem czujnik poziomu płynu i musiałem podać nr pin bo nie wiedzieli jaki tam jest. Nie wspomnę o tym że nie dali rady aktywować pojedynczego przetarcia wycieraczkami po spryskaniu szyby.

Komentarz

• maxpaynemm
                RS
                • 2008
                • 1764
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez rafik11
                wielkie dzięki o to właśnie mi chodziło, przede wszystkim o ewentualne różnice miedzy OII przed FL a po FL. Jeszcze jedna prośba na koniec o podanie :
                nr Pin do CE oraz
                nr Pin do skrzynki bezpieczników
                nr Kostki do pompki z gotowymi pinami
                bo niestety u mnie w ASO jak nie pokażę palcem o co mi chodzi to nie pomogą. Niedawno montowałem czujnik poziomu płynu i musiałem podać nr pin bo nie wiedzieli jaki tam jest. Nie wspomnę o tym że nie dali rady aktywować pojedynczego przetarcia wycieraczkami po spryskaniu szyby.
                Nr Pin do CE niestety ci nie podam dlatego że w ASO nie mają możliwości sprawdzenia w ETKA poszczególnych pinów (przynajmniej tak twierdzą). Ja wyczepiłem z kostki D inny pin, zrobiłem foto i w ASO dobieraliśmy na "chybił trafił" po wygladzie. Jak chcesz to mogę ci wieczorem fotke wrzucić tego pinu.

Do bezpieczników akcja miała się niestety podobnie A co do wtyczki to pojechałem do ASO z pompką i też mi wtyczkę dobrali k - tu może poszukam ci wieczorem w ETKA numeru kostki no chyba że mnie kowal2002 uprzedzi :szeroki_usmiech

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• rafik11
                  Rider
                  • 2009
                  • 448

to ja poproszę zdjęcie tego pinu oraz nr tej wtyczki, może masz gdzieś zachowany rachunek z ASO lub może w historii sprzedaży ASO(gdybyś przypadkiem był)znajdziesz jakie to nr?

Komentarz

• Enriquez
                    RS
                    • 2009
                    • 7685
                    • Superb III (3V3)

maxpaynemm,

W ETCE faktycznie nie ma schematów, jest natomiast inny program specjalnie do tego.
                    Pozdrawiam
                    Marcin

Komentarz

• Marian 2
                      L&K
                      • 2007
                      • 1087
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jeżeli w samochodzie nie było zamontowanych fabrycznie spryskiwaczy reflektorów, to moim zdaniem niema potrzeby naśladować fabryki, i montować skomplikowaną instalację elektryczną. O wiele lepszym i praktyczniejszym jest zamontowanie oddzielnego przycisku do uruchamiania spryskiwaczy. Niema znaczenia jakie to są spryskiwacze, czy wysuwane pod ciśnieniem, czy klasyczne, starego typu, instalacja będzie taka sama.
                      Tu jest przykład:

Jest tam też opisane dlaczego oddzielny przycisk jest lepszym i prostzym rozwiązaniem.

Komentarz

• maxpaynemm
                        RS
                        • 2008
                        • 1764
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Marian 2
                        Jeżeli w samochodzie nie było zamontowanych fabrycznie spryskiwaczy reflektorów, to moim zdaniem niema potrzeby naśladować fabryki, i montować skomplikowaną instalację elektryczną. O wiele lepszym i praktyczniejszym jest zamontowanie oddzielnego przycisku do uruchamiania spryskiwaczy. Niema znaczenia jakie to są spryskiwacze, czy wysuwane pod ciśnieniem, czy klasyczne, starego typu, instalacja będzie taka sama.
                        Tu jest przykład:

Jest tam też opisane dlaczego oddzielny przycisk jest lepszym i prostzym rozwiązaniem.
                        Osobiście nie przepadam za rozwiazaniami typu "pstryczek elektryczek" i raczej stronie od zakupu aut z takimi rozwiązaniami. Więc w moim przypadku pozostało tylko rozwiązanie orginalnego podłączenia

Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• kowal 2002
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2006
                          • 5161

Zamieszczone przez Enriquez
                          maxpaynemm,

W ETCE faktycznie nie ma schematów, jest natomiast inny program specjalnie do tego.

Zamieszczone przez maxpaynemm
                          ... Nr Pin do CE niestety ci nie podam dlatego że w ASO nie mają możliwości sprawdzenia w ETKA poszczególnych pinów (przynajmniej tak twierdzą)...

Z ETKA też widać, ale ASO jest jak zwykle "ślepe". Rysunek 971-87 poz. 10 ( Wiązka centralna - wiązka deski rozdzielczej ).

Wtyczka 1K0 937 702 D, F, E ( litery zależą od koloru wtyczki ) i piny do tej wtyczki w zależności od przekroju przewodu:

000 979 009/A ( 0,5 mm2 )
                          000 979 025/A ( 0,5 mm2 )
                          000 979 026/A ( 0,5 mm2 )
                          000 979 027 E ( 0,5 mm2 )
                          000 979 243 E ( 2,5 mm2 )

Czyli do cewki przekaźnika wystarczy 009.

Wtyczka do pompki sprysków 1J0 973 722 A i piny do niej ( 2 szt. ) 000 979 133 lub 000 979 225 ( ze wskazaniem na 225 bo to przewód 2,5 mm2 ).

Pin do skrzynki bezpieczników, przy założeniu, że dajesz przewód 2,5 mm2 000 979 227 E

Komentarz

• rafik11
                            Rider
                            • 2009
                            • 448

Ja też preferuję rozwiązania oryginalne i dlatego chciałem zamontować spryskiwacze tak jak by to zrobiła fabryka, choć może praktyczniejsze wydaje sie posiadanie osobnego pstryczka, ale pozostanę na oryginale.
                            czyli podsumowując dla pewności przyjmujemy:
                            nr Pin wtyczki w kostce w CE to 000 979 009/A a dotyczy pinu 40 wtyczki B w wersji po FL
                            nr Pin do skrzynki bezpieczników to 000 979 227 E
                            nr Kostki do pompki z gotowymi pinami to 000 979 225

Komentarz

• Marian 2
                              L&K
                              • 2007
                              • 1087
                              • Octavia I combi (1U5)
                              • AQY 2.0 MPI 115 KM

Jeżeli ktoś woli przepłacać, i mieć "gorsze to samo", to oczywiście tylko oryginalne fabryczne rozwiazanie. :wink:

Komentarz

• kowal 2002
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2006
                                • 5161

Zamieszczone przez rafik11
                                ...
                                nr Pin wtyczki w kostce w CE to 000 979 009/A a dotyczy pinu 40 wtyczki B w wersji po FL
                                nr Pin do skrzynki bezpieczników to 000 979 227 E

nr Kostki do pompki z gotowymi pinami to 000 979 225
                                Dwa pierwsze a trzecie: 000 979 225 to pin do wtyczki, która ma numer 1J0 973 722 A ( musisz kupić to i to ).

Komentarz

• rafik11
                                  Rider
                                  • 2009
                                  • 448

wielkie dzięki za informacje. Jak juz będę fizycznie montował spryskiwacze to ewentualnie poproszę o dalszą pomoc

[ Dodano: Wto 07 Sie, 12 19:14 ]
                                  sporo czasu minęło od ostatniego wpisu ale dopiero teraz zabieram się za montaż spryskiwaczy i pojawił się u mnie problem jak jest montowany spryskiwacz do zderzaka. Mam spryskiwacze 1Z0955978A i 1Z0955979A i w etce jest pokazany chyba stary spoób mocowania do zderzaka za pomocą wkrętu tak jak na tym opisie http://furmanka.blogspot.com/2007/12...omowaniem.html
                                  natomiast w tych moich spryskiwaczach nie ma miejsca na wkręt tylko są takie wąsy(uszy)i wydaje mi się ze te wąsy wsuwa się w mocowanie w zderzaku, ale to może mi sie tylko wydawać. Proszę o pomoc i ewentualne podanie nr elementów potrzebnych do zamocowania tych spryskiwaczy do zderzaka.

Komentarz

• lu5asz
                                    RS
                                    • 2011
                                    • 2006
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

I jak ,spryski zalozone?
                                    Kondziu

OCP

Komentarz

• rafik11
                                      Rider
                                      • 2009
                                      • 448

tak udało sie założyc i działaja jedyne co wężyk od pompki do spryskiwaczy nie jest przymocowany do zderzaka bo nie kupiłem tych elementów do mocowania a te od wersji przedliftowej nie pasują. Ale i tak ten przewód ściśle przylega do belki zderzaka tak wię "nie lata". Jedy co więcej to założyłem oryginalne gniazdo na przekaźnik bo wtedy mogłem całość wpiąć do tego elemenu plastikowego pod deską rozdzielczą tam gdzie są przekaźniki(wyszło tak jakby to zrobiła fabryka). Dodatkowo zmieniłem częstotliwość spryskiwania na co 8 psiknięcie na szybę. Tu jeszcze jest jeden link(bardzo pomocny) w którym pytałem o montaż spryskiwaczy

Komentarz

• matthews
                                        Ambiente
                                        • 2015
                                        • 123

Witam forumowiczów gwoli upewnienia sie do samochodu przed liftem nogę na przekaźniku 85 pod łączedo kostki D pin nr 8 Centralnej Elektryki?

Komentarz

• tdu1705
                                          Drive
                                          • 2017
                                          • 94
                                          • Octavia II (1Z3)
                                          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Cześć, byłby ktoś w stanie poratować numerami katalogowymi spryskiwaczy, zaślepek, pompki jakie należy zakupić? Wężyki gumowe lepiej kupić ORI czy można je zamienić na jakieś inne? Moja Octavia jest z 2012r, wersja standrad (nie RS czy SCOUT)
                                          Zbiornik mam powiększony oraz posiadam czujnik poziomu płynu

Komentarz

Pracuję...