Kamera cofania w przycisku otwierania bagażnika
Zwiń
X
-
Zamontowałem ostatnio w mojej O2 kamerkę LOW w przycisku od otwierania bagażnika. Zamówiłem takie coś na Ali: https://pl.aliexpress.com/item/32867335459.html
Podłączyłem do MIBa STD. Jakość jest nawet spoko. Pasuje prawie P&P, prawie bo:
-musiałem przerobić wtyczkę od przycisku bagażnika
-musiałem zrobić podkładkę wokół obwodu tego metalowego docisku, bo inaczej nie dało rady zamocować kamery - śruby były dokręcona na maksa a szczelina nadal za duża
-było trochę za mało przewodu sygnałowego, ale to może dlatego, że ciągnąłem tak, jak idzie ori wiązka, czyli progiem a nie podsufitką.
-trzeba się trochę pobawić z ramką tablicy rejestracyjnej, opuścić ją trochę w dół, bo inaczej zawadza o kamerę
Obraz jest całkiem spoko, kąt widzenia też całkiem niezły. Zasilanie pociągnąłem z tablicy bezpieczników, po stacyjce (zacisk kl15).
Nie wiem jak będzie z trwałością. Uruchomiłem to dopiero wczoraj.
Komentarz
-
-
gradek dzięki za info. Widocznie nieuważnie kupowałem tę kamerkę, ale wymiana wtyczki nie sprawiła mi problemu.
Kris_hawk to jest MIB STD2, dawali takie do ostatnich Yeti. Moje jest trochę pomodzone, bo ma CD.
Jeszcze taka ciekawostka - podłączyłem tylną kamerę do mojego wideorejestratora. Jakość słaba, ale jak na tył to może być.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Kris_hawk Zobacz wpisBardzo fajne, wystarczy zmienić ramkę i pasuje do Octavii 2 ;-)
Ale ono nie posiada androida, nie?
Co do Androida, to radio samo w sobie nie posiada takiego, ale można podłączyć smartfona przez AppConnect (jeśli jest aktywny). Wówczas zadziała Android Auto.
Komentarz
-
-
tdu1705 generalnie zasilanie z reguły prowadzi się od bezpieczników, kabel video od radia, natomiast sygnał zawsze daje magistrala CAN, nie żaden sygnał od światła wstecznego.
Komentarz
-
-
tdu1705 kamera chińska, czy OEM VW zasilanie podłączasz skąd Ci pasuje. Zawsze lepiej od skrzynki bezpieczników. Video z konwertera do RNS315. Zakodować kamerę i tak musisz.
Komentarz
-
-
majonezz mam pytanie, mam identyczną kamerę co ty. W załączniku przesyłam zdjęcia okablowania, chodzi mi o kabel ten czerwony z zdjecia nr 3, gdzie go podłączyłeś? Kable z numeru 4 to pod zasilanie?kamera.PNG
Komentarz
-
-
tdu1705 kabel z rysunku 4 (czerwony) podłączyłem do czerwonego z rysunku 3. Czarny kabel z rysunku 4 olałem. Drugą stronę czerwonego kabla z rysunku 3 podłączyłem do bezpiecznika SC19 (plus po stacyjce). Teraz po stronie radia musiałem podłączyć masę chincha z masą samochodu. Inaczej kamera nie zadziała, chyba że podłączysz masę kamery już w klapie bagażnika.
Komentarz
-
-
tdu1705 z kabla wizyjnego kabelków nie podłączasz. Łączył byś gdyby kamera była zakladana z przodu auta. Kable są wykorzystywane do odwrócenia obrazu.
Komentarz
-
-
tdu1705 te czerwone kabelki z rysunku 3 to po prostu dodatkowa żyła do posłania nią zasilania do kamerki. Jakbyś zmierzył omomierzem oba końce, to będziesz miał przejście. Ja tego użyłem, bo ciągnąłem prąd z bezpieczników z przodu auta i dzięki temu nie musiałem ciągnąć dodatkowego kabla.
Komentarz
-
-
Miałem problem z wyświetlaniem obrazu w radiu podczas uruchomionego silnika (obraz był czarny i "skakał"). Problem został rozwiązany przez filtr (można zastosować też przekaźnik). Problem był wywołany przez to że żarówka jest zasilana za pomocą PWM a nie stałego napięcia. Po zakupie filtra i zamontowaniu kamera działa bardzo fajnie, ale okazało się że linie są za blisko auta zmienia się to w radiu, ale nie potrafię nigdzie znaleźć takiej opcji. Pod przyciskiem Opcja, mam zmianę tylko kontrastu, jasności oraz barw. Wie ktoś gdzie mogę to zmienić?
Kamera jest produkcji chińskiej z wyjściem AV, następnie mam konwerter na RGB i wtyczką 26 pinową wchodzi do RNS315.
Dzięki wielkie za pomoc
Komentarz
-
Komentarz