Cześć, przyszła mnie dzisiaj kamerka, niestety, jakiś cudem przyszła pod szeroką wtykę czyli LS8012 zamiast LS8011 czy ktoś pomoże w ustaleniu numeru wtyczki (szerokiej) pod LS8012.
Nie wiem czy to odpowiedni wątek do tego, ale nic lepszego nie znalazłem.
Mam O2 FL, 2011 rok, hatchback. Dokupiłem do niej chińskie radio z androidem marki Isudar, kilku ludzi z forum je polecało: https://www.isudar.com/products/isud...32280673583186 . Chciałbym do niego dokupić kamerę cofania mocowaną w klamce bagażnika, sprawdziłem jaka wtyczka jest u mnie i mam coś takiego:
I pytanie - macie jakąś kamerkę którą moglibyście mi polecić? Zależy mi przede wszystkim na jak najlepszej jakości, bardzo fajnie gdybym na podglądzie miał dynamiczne linie skrętu. Znalazłem np. coś takiego: https://pl.aliexpress.com/item/32570...archweb201603_ i z tego co widzę LS8011 pasowałoby w miejsce mojej. Niestety z tego co widzę, tylko opcja "C" ma linie skrętne, ale ma za to słabszą rozdzielczość i soczewka nie jest "rybim okiem", jak np. opcja "D". Warto wziąć z lepszą rozdzielczością, czy taka w zupełności wystarczy? Czy lepiej kupić kamerkę z lepszym kątem widzenia i rozdzielczością i nie zawracać sobie głowy dynamicznymi liniami? I zadziała to z moim radiem? Będę wdzięczny za wszelkie podpowiedzi, linki do ali, ponieważ nie mam zielonego pojęcia o kamerkach...
Jesteś pewien (sprawdziłeś), że jest tam ciągle +12V i masa? Swoja droga dziwny pomysł - kamerka będzie "chodzić" non stop... Nie lepiej było wziąć zasilanie skadkolwiek przełączane choćby prostym przekaźnikiem poprzez sygnał z żarówki cofania?
No raczej - w radiu (zakładam, że w MIB jes tak samo) musisz zaznaczyć "Reverse camera installed" - inaczej radio nie wie, że ma udostępnić sygnał z kamery na LCD
Pytanie kolejne - czy radio MIB obsługuje chińskie kamerki czy potrzebny jest konwerter RGB??
Obsługuje chińskie kamerki jak i nowsze kamerki VW które dają sygnał PAL. RGB to czasy rns510
podłączyłem zasilanie z wycieraczki tylnej tak samo masę
Jesteś pewien (sprawdziłeś), że jest tam ciągle +12V i masa? Swoja droga dziwny pomysł - kamerka będzie "chodzić" non stop... Nie lepiej było wziąć zasilanie skadkolwiek przełączane choćby prostym przekaźnikiem poprzez sygnał z żarówki cofania?
No raczej - w radiu (zakładam, że w MIB jes tak samo) musisz zaznaczyć "Reverse camera installed" - inaczej radio nie wie, że ma udostępnić sygnał z kamery na LCD
Pytanie kolejne - czy radio MIB obsługuje chińskie kamerki czy potrzebny jest konwerter RGB??
zamknięta oczywiście
tylko właśnie nie wiem czy ten kabelek przy RCA sygnałowym trzeba podpinać i druga sprawa czy radio z yeti mib trzeba jakoś zakodować ?
Witam, mam pytanie odnośnie podłączenia kamery cofania (z chin) do radia MIB STD2 z yeti, podłączyłem zasilanie z wycieraczki tylnej tak samo masę, kabelek czerwony od złącza RCA zostawiłem nie podłączony, do radia podpiąłem RCA kabelek czerwony zostawiłem bez podpinania. I nie odpala się kamerka. Pytanie czy coś mam kodować ?
Samochód octavia II lift
Rozumiem ze mam odpiąć plus kamerki od żarówki wstecznego ? a minus zostawić tak jak jest na obudowie tylnej lampy ? Czy jak tak zrobię dalej kamera będzie sie uruchamiać po włożeniu wstecznego biegu ? Bo chyba Nie ?Bardzo dziekuje za info ? .Pozdrawiam .
to robimy tylko po to żeby wykluczyć usterkę sprzętu, bo jeżeli się okaże, że wtedy kamerka działa dobrze no to problem jest w "plusie" podawanym na żarówkę (który jak wiemy jest sygnałem PWM) i wtedy trzeba ustabilizować to napięcie np. kondensatorem.
keciu jak dobrze rozumiem montujesz kamerę cofania z monitorem poza radiem, spróbowałbym jeszcze raz podpiąć tak jak było (+ do światła wstecznego) lecz z zamontowaniem innego filtra - może Twój jest wadliwy lub nie odpowiedni
Podaj "plus" na kamerę zamiast z żarówki wstecznego, bezpośrednio z gniazda zapalniczki albo z akumulatora i zobacz czy wtedy też będzie się tak samo działo. Sprawdź to dla obu wariantów zasilania ekranu.
Rozumiem ze mam odpiąć plus kamerki od żarówki wstecznego ? a minus zostawić tak jak jest na obudowie tylnej lampy ? Czy jak tak zrobię dalej kamera będzie sie uruchamiać po włożeniu wstecznego biegu ? Bo chyba Nie ?Bardzo dziekuje za info ? .Pozdrawiam .
Podaj "plus" na kamerę zamiast z żarówki wstecznego, bezpośrednio z gniazda zapalniczki albo z akumulatora i zobacz czy wtedy też będzie się tak samo działo. Sprawdź to dla obu wariantów zasilania ekranu.
Zmieniłem filmik na Publiczny . Odpiąłem od lamki zasilanie do lusterka i bezpośrednio dałem prąd z zapalniczki efekt ten sam , następnie podpiąłem ekran lusterka bezpośrednio z akumulatorem obraz jest ok ale tylko do chwili uruchomienia silnika ,obraz skacze i nic nie widać . Przepraszam ,ze tak długo nie odpisywałem .Pozdrawiam i proszę o jakieś sugestie .
Zostaw komentarz: