[O2] Wymiana modułu - tempomat i MFA - aktuacja, działa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pkoni91
    Classic
    • 2015
    • 3

Witam mam kłopot takie zarysowanie (foto) Jakie srodki polecacie zeby to usunąć?
  • daniel.kukiela
    Classic
    • 2013
    • 8

Cześć.

Po pierwsze, to witam wszystkich
    Jeśli zły dział - przepraszam (wahałem się między 3 działami).

Myślałem, że ogarnę problem sam, jednak chyba nic z tego nie wyjdzie.
    Potrzebuję wymienić moduł 1K0-953-549-BN tak, aby działała również multifunkcja. Teoretycznie powinienem zamienić go modułem z końcówką BK lub AK. Takowego jednak nigdzie dostać nie idzie (przekopałem allegro i kontaktowałem się z różnymi sprzedawcami) (czemu to nigdzie nie jest dostępne choć jest cała masa innych sterowników - z innymi końcówkami?).

Kierownica ponoć działała z modułem BC, co wg. strony ross-tech jest niemożliwe (więc jak to możliwe, że działała?). Alternatywnie mogę mieć AQ. Jednak i BC i AQ są do starszego rocznika (22/2006 - 45/2007), moje auto mieści się w rocznikach 45/2007 - 45/2008. Czy BC lub AQ ma szansę u mnie zadziałać?

Pozdrawiam.
    Daniel

[ Dodano: Sro 12 Cze, 13 17:03 ]
    Okazuje się, ze ten "BK" to moduł programowalny co oznacza, ze dane funkcje można mu zaprogramować. Dlatego jest praktycznie niedostępny i drogi (ASO podało mi cenę 945 zł ).
    Gdzieś tu na forum wyczytałem,z e udała się podmiana BN na BP, czego i ja będę chciał spróbować.

Pozdrawiam.
    Daniel

[ Dodano: Pią 28 Cze, 13 19:54 ]
    Cześć.

Dziś w końcu wszystko zamontowane.
    Oryginalny sterownik BN został zastąpiony BP, wymieniona lewa manetka na taką z tempomatem i kierownica na MFA.
    Wszystko działa - tempomat, wszystkie przyciski na kierownicy.

Mam nadzieję, ze komuś taka wiedza się przyda
    Jeśli ktoś chce dokładne numery katalogowe, proszę o info - odszukam i wkleję.

Pozdrawiam.

Komentarz

• strumyk81
      Classic
      • 2012
      • 27

Witam
      Mam OII z sierpnia 2006 wersja Ambitiene. Kupiłem już kierownicę multifunkcyjną i tempomat. Potrzebuję pozostałych rzeczy, czyli modułu - jaki? oraz jakiś kabelek - też nie znam numeru i czy nie będę musiał wymieniać zwijacza air bag? Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc

Komentarz

• daniel.kukiela
        Classic
        • 2013
        • 8

Cześć.

Możesz podać dokładną datę produkcji auta lub końcówkę numeru obecnego modułu kierownicy?

Jeśli masz AE lub AF zadziała AG.
        Jeśli masz BB lub BC, zadziała BD
        Jeśli masz AN lub AP, zadziała AQ.

AE, BB i AN to lowline - nie działa ana nich ani tempomat, ani multifunkcja.
        AF, BC i AP to midline i działa na nich tempomat.
        Ostatnia grupa AG, BD i AQ obsługuje tempomat i multifunkcję.
        Możliwe, że zadziałają inne sterowniki highline (http://wiki.ross-tech.com/wiki/index...odule_Versions), ale różnie z tym bywa i zazwyczaj muszą to być "wyższe" numery, ale też nie zbyt wysokie.

Numery modułów podałem na podstawie własnego doświadczenia jakie zdobyłem szukając części dla siebie. Octavię mam od niedawna i nie mam zbyt dużej wiedzy, więc warto, aby ktoś potwierdził moje słowa.

Masz Octavię z 2006 roku, wiec musisz się upewnić, czy masz doprowadzony przewód do sterownika silnika, bo niższe wersje ze starszych roczników nie miały (nie we wszystkich przypadkach). bez tego tempomat nie zadziała, ale ponoć da się łatwo brakujący przewód przeciągnąć.

Multifunkcję z kolei ponoć musi obsługiwać moduł komfortu i może być konieczna jego wymiana. Tu raczej powinni się wypowiedzieć bardziej doświadczeni koledzy (na pewno będą potrzebowali numer części modułu komfortu - znajduje się nad pedałami).

Kabelek potrzebujesz o numerze 1K0971584C, a ów "zwijacz" będzie pasował.

Tyle jestem w stanie ja pomóc

Pozdrawiam.

Komentarz

• strumyk81
          Classic
          • 2012
          • 27

Witam
          A czy kabel o symbolu 3T0971584A będzie pasował. Bo ten, który mi podałeś miał końcówkę "C". Ja znalazłem ten 3T0971584A za 70zł.
          dzięki i pozdrawiam

Komentarz

• marwoc
            Classic
            • 2012
            • 20

Witam,
            To może ja się podłącze pod temat - mam Ocatvię z 2007 (rok modelowy 2007) w wersji Ambiente i zastanawiam się nad dołożeniem tempomatu. Moduł mam o numerze 1K0959433BT - czy to to obsłuży mi tempomat, czy też musiałbym zmieniać na jakiś inny?
            Przekopałem się przez internet, ale nic konkretnego nie znalazłem.
            Pozdrawiam

Komentarz

• demmsi
              Elegance
              • 2011
              • 966
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

@marwroc

Ale ten symbol co podałeś to jest symbol modułu komfortu i nie ma on nic do tempomatu.
              Właściwie z góry można przyjąć że jak masz Ambiente to masz komputer pokładowy - więc i
              z tempomatem nie będzie problemu. Nr modułu kierownicy zaczyna się od 1K0953549...
              Prawdopodobnie wystarczy tylko dokupić manetkę i odpowiednio zakodować moduły.

Komentarz

• marwoc
                Classic
                • 2012
                • 20

@demmsi

A tak zacząłem podejrzewać, że zły moduł spisałem sobie, bo w internecie nie znalazłem żadnego powiązania pomiędzy tym modułem a tempomatem. Dzięki za odpowiedź. Będę się musiał sprężyć i dopaść jeszcze raz jakiś komputer diagnostyczny i to sprawdzić porządnie nim zacznę jakieś zakupy.
                Pozdrawiam

Komentarz

• Wojtas_Poznań
                  RS
                  • 2010
                  • 2822

Zamieszczone przez marwoc
                  Będę się musiał sprężyć i dopaść jeszcze raz jakiś komputer diagnostyczny i to sprawdzić porządnie nim zacznę jakieś zakupy.
                  wbijaj na spota, a napewno coś się znajdzie ale to dopiero po nowym roku ...
                  SPOT Poznań:
                  .....
                  ruszyć (_)_) i przyjeżdżać !!! ZAPRASZAMY

Error 503 Wojtas Unavailable :P

Komentarz

Pracuję...