Jakie radio do Skody Octavii II

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • marcin1191
    Classic
    • 2020
    • 1

misza_zabrze, dotychczas dawałem radę :twisted:
    Ale wiesz 4 z przodu to i ustatkować się trzeba :wink:
  • marcin1191
    Classic
    • 2015
    • 25

Witam Wszystkich. W miarę możliwości prosiłbym o pomoc. Chciałbym kupić nowe radio do swojej Skody, wersja Ambient. W tej chwili mam jakiegoś Kenwood'a. Najbardziej zależy mi na bluetooth ale nie jest to wymóg konieczny. Zastanawiałem się nad fabrycznym radiem. Niestety kompletnie nie znam się na tym, stąd moja prośba o pomoc. Jeśli zdecydowałbym się na fabryczne to jakiego modelu szukać (jeśli to pomoże to mam czujniki parkowania z tyłu). Nie chciałbym wydawać fortuny na to. Budżet to około 500zł. Znajdę coś w tej cenie?

Komentarz

• low-raider
      Ambiente
      • 2011
      • 163
      • Superb II combi (3T5)

Z fabrycznych to chyba tylko 2DIN SWING w takich pieniądzach (zwykły samograj z mp3), ewentualnie 1DIN Blues.
      Alarmy, zabezpieczenia antykradzieżowe, GPS, zestawy BT, elektryka i elektronika TOYOTA, VAG, FIAT, OPEL

Komentarz

• marcin1191
        Classic
        • 2015
        • 25

Na all... jest kilka aukcji radia swing. w niektórych jest napisane, że nie posiadają kodu. Czy jest moliwość uzyskania takiego kodu? Wiem, że ASO można ale za pieniądze (zakładam, że nie małe). Czy w Trójmieście jest ktoś kto może odkodować radio? Czy będzie ono grało lepiej niż Kenwood?

Komentarz

• Kerner
          Drive
          • 2014
          • 84

Zdecydowanie wybrałbym SWINGA. Bardzo ładnie komponuje się z deską rozdzielczą, wyświetla godzinę i także temperaturę zewnętrzną (czego np. brak w droższym Bolero - a jest bardzo przydatne) i jeśli masz fabryczne czujniki parkowania, to po wrzuceniu wstecznego wyświetli Ci sygnały z czujników (przynajmniej w FL wyświetla). W tej kwocie szukałbym tylko SWINGA i tylko z kodem - spokojnie dostaniesz na Allegro. Tylko zwróć uwagę, że Swing do Octavii i Fabii to dwa różne radia.

Zerknij tutaj:
          W YouTube możesz cieszyć się filmami i muzyką, które lubisz, przesyłać oryginalne treści i udostępniać je swoim bliskim, znajomym i całemu światu.
          Skoda Octavia FL 1.6 HB '09
          Skoda Octavia Tour 1.6 HB '12 + LPG BRC

Komentarz

• pieron27
            Classic
            • 2012
            • 22
            • Octavia II (1Z3)
            • BSE 1.6 MPI 102 KM

Nawet na forum kolega jasiek2905 sprzedaje Swinga z kodem bo zmienił na Bolero
            Moja furmanka
            ,, Tylko umiejętność hamowania upoważnia Cię do prędkości ,,
            Sprzedaje na OLX

Komentarz

• kowal 2002
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 5161

Panowie, tylko, że jak kolega marcin1191, wrzuci do swojej OII z 2006 r radio z OIIFL to może mieć ( tak na 99% ) problem z samoistnym rozładowywaniem się aku ( brak usypiania radia ) i na 100% nie będzie miał informacji z czujników cofania ( w tym roczniku wiszą na pozycji [76] a nie tak jak w polifcie na [10] ) i climatronic-a ( jeśli ma ).
              Pierwszą opcję rozwiązuje wymiana Gateway-a na wyższy model, drugą przekładka instalacji idącej do modułu czujników. Obie opcje nie są tanie i mogą pochłonąć 1/3 budżetu na radio.

marcin1191, jeśli masz już niefirmowe radio to przy takim bym pozostał - za 500 pln można już wybrać całkiem fajny model z Bluetooth, USB itd. Pomijam różnice w jakości grania ( oczywiście na plus dla nieoryginalnego radia ).
              Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
              Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• Ra
                Drive
                • 2013
                • 96
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM
                • CUPA 2.0 TDI CR RS 184 KM

marcin1191 jeśli zastanawiasz się nad zmianą na fabryczny, to nie ma co myśleć zbyt długo.
                Najlepiej bolero (w kształcie columbusa) lub columbusa. Auto wygląda wtedy bez porównania lepiej.
                Ja zmieniłem z SONY na bolero i jestem bardzo zadowolony.
                Dodatkowo radyjko nie spowoduje Ci przypadkowego rozładowania aku gdy zapomnisz go wyłączyć - bolero na pewno się wyłącza - a nawet w przypadku zbyt niskiego napięcia nie załączy się.
                Z czasem jak będziesz dalej potrzebował to dokupisz bt.

Komentarz

• Kerner
                  Drive
                  • 2014
                  • 84

Bolero za 500PLN? Bez szans, nie wspomną o Columbusie. Kowal 2002 zwrócił uwagę na ważną kwestię - brak wyświetlania sygnału z czujników. Dla mnie byłby to argument za zakupem oryginalnego radia Skoda Stream, tak jak fabryka przykazała. W kwocie 200 PLN spokojnie można wyszukać. Zostanie 300 na zestaw głośnomówiący.

BTW zmieniłem Swinga na Bolero (dałem 800 na allegro) i szczerze powiem, że różnicy w dźwięku nie słychać, a i wizualnie w dobie bajerów z alliexpres d..y nie urywa. Drugi raz bym się nie skusił.
                  Załączone pliki

Komentarz

• Ra
                    Drive
                    • 2013
                    • 96
                    • Octavia II (1Z3)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kerner Twój stream (z Twojego linku) wygląda normalnie.
                    Jednak niefabryczne radio 1DIN jest dramatycznie nieestetyczne. Nie wyłączy się samo, podświetlenie przycisków często ma inny odcień lub kolor, wyświetlacz nie pasuje.
                    Oryginalny bolero jest najrozsądniejszym rozwiązaniem.
                    Wrzucę moje fotki przed i po zamieszczone na forum w innym wątku.

1. Moje radyjko niefabryczne sony (przed)
                    Uploaded with fotem.pl

2. Moje bolero z superba (trzeba trochę poprzerabiać by spasowało) - każdy, kto to radyjko u mnie widział mówił, że wygląda baaardzo fajnie
                    Uploaded with fotem.pl

3. Wybrałem to radyjko, bo baaaardzo mi się podobało u kolegi w superbie
                    Uploaded with fotem.pl

4. Można zamiast niego wrzucić szerokie bolero - zależnie jaką ma się ramkę
                    Uploaded with fotem.pl

5. Można też wrzucić bolero w kształcie columbusa - potrzebna zmiana ramki
                    Uploaded with fotem.pl

Komentarz

• grzesrs
                      Drive
                      • 2015
                      • 72

a czy takie radyjko spasuje do o2 fl i czy do ramki od swinga?
                      OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

Komentarz

• adamsky
                        Rider
                        • 2024
                        • 371
                        • Octavia II combi (1Z5)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zgadzam się, że dedykowane pod dane auto radio lepiej wygląda - ale czy lepiej zagra.
                        Swing w mojej rapid nie gra tak dobrze jak soniacz którego mam w octavii.

A co do montażu nieoryginalnych 1 dinowych modeli to podałeś najgorszy z możliwych sposobów (w nieoryginalnej kieszeni). Ja widząc że montuje nieoryginalne zamówiłem oryginalna ramkę i kieszeń.
                        tu masz wątek: http://forum.octaviaclub.pl/_viewtop...r=asc&start=25

Komentarz

• MrLop
                          Classic
                          • 2016
                          • 4

xyz

A co powiecie o tym radiu:

Ja nigdy nie uznawałem fabrycznego radia w aucie i z doświadczenia wiem, że fabryczne grają o niebo gorzej (być może są wyjątki)
                          MPI

Komentarz

• Ra
                            Drive
                            • 2013
                            • 96
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BSE 1.6 MPI 102 KM

adamsky montaż Twojego radyjka 1DIN jest najładniejszą opcją jeśli już ktoś nie widzi innego wyjścia.
                            Jednak mam przekonanie, że większość oryginalnie montowanych radyjek 1DIN przez serwis skody jest właśnie z taką badziewną ramką jaką miałem ja. Nikt w serwisie nie mówi o ładniejszych rozwiązaniach.
                            Ramka pod columbusa 250zł + wkładka pod to radyjko to pewnie minimum 100zł = minimum 350zł za plastiki.......
                            Jestem z Rudy Śląskiej - możemy porównać co gra i wygląda lepiej

Komentarz

• z1c00
                              Classic
                              • 2014
                              • 25

a czy takie radyjko podejdzie bez problemu do O2 przed fl z climatikiem ?? i czy beda dzialac czujniki cofania i ogolnie wszystko bedzie na zasadzie P&P ??

Komentarz

• naver
                                Elegance
                                • 2015
                                • 784
                                • Octavia II (1Z3)
                                • BSE 1.6 MPI 102 KM

Posiadalem takie radio przed wymiana i u mnie wizualizacja czujnikow dzialala (mialem wtedy sam tyl).
                                Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• Kerner
                                  Drive
                                  • 2014
                                  • 84

z1c00, to radio to jest SWING. Zerknij kilka postów wyżej na wypowiedź kolegi kowal 2002. Radio nie pokaże czujników parkowania.

Komentarz

• t.mar.
                                    Classic
                                    • 2016
                                    • 1

mam pytanie

czy ktoś ma oktawkę 2 po 10r z radiem RNF 510
                                    potrzebuję zamówić ramkę radio dedykowane blaupunkt filadelfia
                                    ktoś mógłby podać symbol

Komentarz

• Bryksor
                                      Classic
                                      • 2016
                                      • 2

Witam. Posiadalem radio stream a teraz mam columbus ramka mi nie pasuje i teraz moje pytanie czy muszę kupić całą ramkę czy jest może jakiś dodatek do zwykłej ramki od streama ktory mi zamaskuje ta dziure co powstala. Jesli jest to jak to zamontowac

Komentarz

• naver
                                        Elegance
                                        • 2015
                                        • 784
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Cała ramka, można na aliexpress wyhaczyć do 25$.
                                        Moje 1.6 MPI BSE

Komentarz

• Bryksor
                                          Classic
                                          • 2016
                                          • 2

Dzięki wielkie

Komentarz

• dawcio
                                            RS
                                            • 2015
                                            • 3430
                                            • Octavia III (5E3)
                                            • CHZD 1.0 TSI 115 KM

Koledzy,a czy cuś takiego warto wyrwać :?:
                                            OLX.pl to darmowe ogłoszenia lokalne w kategoriach: Praca, Dom i Ogród, Elektronika, Moda, Rolnictwo, Zwierzęta. Dla Dzieci, Sport i Hobby, Muzyka i Edukacja, Usługi i Firmy. Szybko znajdziesz tu ciekawe ogłoszenia i łatwo skontaktujesz się z ogłoszeniodawcą. Na OLX.pl czeka na Ciebie m.in. praca biurowa, mieszkania, pokoje, samochody. Jeśli chcesz coś sprzedać - w prosty sposób dodasz ogłoszenia. Chcesz coś kupić - tutaj znajdziesz ciekawe okazje, taniej niż w sklepie. A wszystkie te ogłoszenia bez konieczności zakładania konta. Sprzedawaj po sąsiedzku na OLX.pl

Z opisu wynika że wszystko ładnie działa,ale....Czy ktoś coś wie,widział,montował lub ma :?:
                                            Dawid
                                            czarna 2018 skoda octavia 3FL by dawcio

Komentarz

• daxdj
                                              Classic
                                              • 2016
                                              • 4

Zamieszczone przez dawcio
                                              Koledzy,a czy cuś takiego warto wyrwać :?:

Z opisu wynika że wszystko ładnie działa,ale....Czy ktoś coś wie,widział,montował lub ma :?:

Podłączam się do pytania ??

Komentarz

• dawcio
                                                RS
                                                • 2015
                                                • 3430
                                                • Octavia III (5E3)
                                                • CHZD 1.0 TSI 115 KM

daxdj, ja już obeznałem ten temat i lepiej poszukać u braci skośnookich
                                                Dawid
                                                czarna 2018 skoda octavia 3FL by dawcio

Komentarz

• pieron27
                                                  Classic
                                                  • 2012
                                                  • 22
                                                  • Octavia II (1Z3)
                                                  • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ja mam to radio już 3 miechy i sobie chwale. Tylko kupiłem na alli za 149 dolarów.
                                                  Moja furmanka
                                                  ,, Tylko umiejętność hamowania upoważnia Cię do prędkości ,,
                                                  Sprzedaje na OLX

Komentarz

Pracuję...