Witam wszystkich. Od 9 marca użytkownik Skody Octavia I 1,9 TDI.
[O2] Sposób na tańszą wymianę wycieraczek
Zwiń
X
-
[O2] Sposób na tańszą wymianę wycieraczek
Poniżej opisany jest sposób na przywrócenie swoich wycieraczek do stanu prawie fabrycznego za cenę o połowę niższą od kosztu nowego kompletu aero.
Pomysł wyczytany na briskoda a ostatnio zastosowany
1) Jedziemy do najbliższego serwisu VW i prosimy o dwie sztuki części o numerze 1K0 955 429 B. Części tej nie kupimy w serwisie Skody.
Jest to oryginalna guma wycieraczki o długości 65cm wraz z dwoma plastikowymi końcówkami (jeden węższy na prawą drugi na lewą wycieraczkę).
2) Zdejmujemy zużyte wycieraczki. WAŻNE: zapamiętujemy gdzie jest w nich góra.
3) Zdejmujemy górną plastikową zatyczkę. Trzeba to zrobić z wyczuciem, żeby czegoś nie urwać. Trzyma się to na plastikowym zatrzasku, który można sobie zobaczyć na nowo zakupionych częściach.
4) Podważamy delikatnie taki metalowy haczyk wciśnięty w gumę wycieraczki.
5) Wysuwamy starą gumę.
6) Docinamy nową gumę na długość identyczną ze starą.
7) Wsuwamy nową gumę na ramię.
8 ) Zaciskamy z powrotem ten metalowy haczyk, żeby zablokował nową gumę.
9) Zakładamy nową plastikową końcówkę - węższa na krótszą wycieraczkę, szersza na dłuższą.
10) Zakładamy nasze "odnowione" wycieraczki do samochodu i cieszymy się dobrze wytartą szybą
Koszt całości: 2 x 26 zł (serwis VW w Krakowie) + maksymalnie 10 minut własnej pracy
-
-
dobra moje wycieraczki czas juz wymienic i dal bym 160 pln za nowe gdyby nie rrysio, zamowilem doslownie 4 min pracy i mam funkel nowki niesmigane nowe wycieraczki !! Ci co maja OII warto sie zastanowic czy warto przeplacac !! rrysio, dzieki ci !!
[ Dodano: Sob 14 Lis, 09 11:56 ]
Zamieszczone przez rrysio2) Zdejmujemy zużyte wycieraczki. WAŻNE: zapamiętujemy gdzie jest w nich góra.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andriu21tgZamieszczone przez rrysio2) Zdejmujemy zużyte wycieraczki. WAŻNE: zapamiętujemy gdzie jest w nich góra.
Więc jeżeli zaczniemy ze złej strony to górę i tak będziemy musieli zdjąć. Jeżeli przy zdejmowaniu połamią się obie plastikowe zaślepki to jest problem bo w zestawie zamiennym jest tylko jedna pasująca.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez marek1polecam sklep internetowy "SKODEXIM" TAKIE GUMY DO WYCIERACZEK KOSZTUJA GROSZE
Zamieszczone przez lonerrja w Czechach za 2 gumy zapłaciłem 5 zł ..... no i już dawno wymienione :P
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rrysioGratulacje. Bardzo tą informacją pomogłeś innym kolegom :lol: Jak rozumiem te gumy są oryginalne? :wink:
co do SKODEXIM to allegro
Skodexim - allegro
pozdro
Komentarz
-
-
Re: [O2] Sposób na tańszą wymianę wycieraczek
Zamieszczone przez slavido tylnej też jest patent? niestety gumka jest inna, koszt piórka to ~35pln w aso
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez QuestPowtórze pytanie...
slavi napisał/a:
do tylnej też jest patent?
Zamieszczone przez rrysioWedług briskody numer gumy do tylnej wycieraczki to 7E0 955 425. Nie sprawdzałem tego bo niedawno wymieniłem całe pióro - zanim przeczytałem o tańszym sposobie :roll:O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
Komentarz