Zamieszczone przez leszekmw
[O2] Montaż gaśnicy pod siedzenim kierowcy
Zwiń
X
-
[O2] Montaż gaśnicy pod siedzenim kierowcy
Witam. Nie odkryłem żadnej Ameryki montując gaśnicę pod siedzeniem kierowcy w O2, ale wydaje mi się ten pomysł, równie przydatny, a może nawet bardziej niż dodatkowy schowek. Osobiście nie przypadło mi do gustu żadne miejsce montażu gaśnicy w bagażniku.
Minimum, do zamontowania schowka, to:
- uchwyt: 1Z0860359,
- 2 blachowkręty torx (mogą być zwykłe blachowkręty): N 90698606
- 2 blaszki z gwintem do blachowkrętów: N 154296
- 2 śrubki torx (mogą byc zwykłe szóstki): N 10456001
Całość to trzydzieści parę złotych w ASO.
W oryginale wg Etki są wymagane jeszcze 2 śruby torx, (ale nie trzeba ich kupować, bo można wykorzystać, te którymi przykręcony był plastyk pod siedzeniem), 2 tulejki z gwintem (również wykorzystamy te wmontowane w siedzenie, z tym, że jedną trzeba przełożyć w inne miejsce), oryginalny "stojak" na gaśnicę i oryginalna gaśnica. Ja zamiast tego kupiłem na allegro gaśnicę 1 kg firmy "Gloria". Wychodzi dużo taniej, a jest równie estetyczna (ma min. manometr, plastykową rączkę i pasek). Trzeba tylko wywiercić 2 otwory w "stojaku", bo oryginalne są w innym miejscu. Można kupić inną gaśnicę, ale za długa nie wejdzie, a krótsza będzie zbyt pękata).
A więc należy:
- ściągnąć plastyk pod siedzeniem z lewej strony,
- wypiąć 2 kostki (ja nie odłączałem akumulatora),
- odkręcić 4 śruby do prowadnic siedzenia,
- wyciągnąć siedzenie,
- wyciągnąć plastik osłony z przodu siedzenia (nie można mieć jednocześnie plstikowej osłony i gaśnicy),
- przełożyć, jedną plastykową tulejkę, do śruby (po wyciągnięciu wiadomo o co chodzi),
- zamontować 2 blaszki z gwintem,
- przykręcić uchwyt do gaśnicy na 4 śrubki,
- dopiero teraz dopasować miejsce montażu samej gaśnicy ze "stojakiem" - jest dosyć ciasno, bo z lewej plastikowa osłonka, a z prawej rączka do przesuwania siedzenia,
- skręcić wszystko,
- fertig.
Efekt końcowy:
P.S. U mnie w Ambiente tego uchwytu nie było, więc jak ktoś ma go w serii, to proszę nie krzyczeć.
-
-
Zamieszczone przez przemo9Super !!!! ale osobiście wolałbym mieć gaśnicę zamocowaną pod siedzeniem pasażera :| ...
P.S. Pomimo, że wydaje się, że gaśnica za bardzo wystaje pod spod siedzenia, to w rzeczywistości nie jest tak źle i w ogóle nie przeszkadza. Aha i musimy zakupić zakupić gaśnicę z takim dodatkowym pasem mocującym, bo takie wciskane w metalowy uchwyt, mogą wyskoczyć podczas wypadku i narobić "bigosu" z naszymi stopami.
Komentarz
-
-
kross12
Odkopię temat, zakładał ktoś uchwyt pod siedzenie z pakietu Dynamic/RS'a ?
Czy te plastiki czymś się różnią od siebie/
Komentarz
-
Ja tez odkopie temat.
Czy ktos moze mi podac numery tych plastikowych elementow ktore wciskane sa w stelaz siedzen i do ktorych przykrecamy srubki od mocowanie gasnicy? Autor postu nazwal je chyba " tulejki z gwintem "
Chcialem ja przelozyc ale sa delikatne i odrazu sie odksztalcaja przy podwazaniu.Zostały mi czesci, po szkodniku:
VCDS 11.2 oddam za 90 PLN!
Instrukcja Skoda Amundsen POLSKA, sterowniki komfortu 1K0959433C AK, CN. oraz dużo cześci do Passata B6
Komentarz
-
-
kross12
Komentarz