Montaż bagażnika dachowego- jakie wkręty?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pereiro
    Classic
    • 2014
    • 4

Montaż bagażnika dachowego- jakie wkręty?

Mam bagażnik dachowy, którego nigdy nie montowałem na dach mojej OII FL liftback. Z tego co się zorientowałem to brakuje mi wkrętów, które wkręca się w otwory pod dachem we wnękach drzwiowych. Są one zaznaczone czerwoną strzałką na pierwszym zdjęciu tutaj http://www.skodaczesci.pl/porady/skoda/Octavia%20II/77 . Pomoże ktoś jakie to są wkręty i ew. gdzie je kupić? W aucie ich nie mam, a z bagażnikiem też nie widzę (nie kupowałem nowego).
    Pozdrawiam
  • Maicroft
    Moderator
    S_OCP MemberModeratoRS
    • 2004
    • 25757
    • Audi

W oryginale nic tam sie nie wkreca. To jest jakies mocno budzetowe rozwiazanie i malo pewne moim zdaniem. LAS610001A lub LAS610001B - to jest symbol oryginalu, nowy kosztuje duzo, ale mozna kupic uzywany za 300zl. jak np. https://www.olx.pl/oferta/orginalny-...tml#cfd289c86c

Wtedy tam w ten otwor wchodzi tylko taki pret ustalajacy, a w samej belce jest sruba ktora podciaga ta blache cala jej szerokoscia w gore.

W tym Twoim rozwiazaniu powierzchnia styku ma szerokosc 2-3cm, w oryginale ok. 10cm.
    Spritmonitor.de

Komentarz

• pereiro
      Classic
      • 2014
      • 4

Dzięki za odpowiedź. Jest to bagażnik firmy amos model koala k-g aero. Rzeczywiście blacha jest węższa, ale z instrukcji wynika że ją się przykręca (otwory w aucie są gwintowane). W samej belce też jest śruba dociągająca uchwyt, czyli tak jak w oryginale. Same łapy, na których opiera się bagażnik na dachu są równie szerokie. To tam idą największe siły. Blachy mają tylko utrzymywać całość w jednym miejscu. Specjalistą nie jestem, ale wydaje mi się być to bezpieczne. Nie biorę tu pod uwagę przeładowania bagażnika i nierozsądne prędkości (>140kmh).
      Ale to już inny temat :-)

Komentarz

• bazyl27
        Classic
        • 2015
        • 17
        • Octavia II (1Z3)
        • CAYC 1.6 TDI CR 105 KM

Niektóre belki mają mocowanie na wkręty, standardowo jest to zwykłe M6 z łbem na klucz imbusowy, miałem takie z firmy InterPack rozwiązanie jak dla mnie średnie ale dawało radę, zmieniłem na belki firmy Atera i tam wchodzi w te otworki pręt na głębokość około 3 mm, całość się dociąga i jest stabilnie, testowałem z 4 rowerami na dachu przy prędkości do 130 km/h jednak uważam że z rowerami na dachu bezpieczniej i ekonomiczniej jest do 100 km/h

Komentarz

Pracuję...