Dziwny nagar pod korkiem oleju?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rawison
    Classic
    • 2018
    • 7
    • Octavia I combi (1U5)
    • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Dziwny nagar pod korkiem oleju?

Witam wszystkich,
    Mam pytanie odnośnie dziwnego nagaru pod korkiem oleju. Silnik 1.8t auq. Auto niedawno przeze mnie zakupione. Przypadkiem odkręcając korek od oleju natrafiłem na dziwny nagar pod tym korkiem otóż wygląda to jak jakiś stary olej z drobinkami jak piasek (?). Nie wiedząc co było wcześniej lane kupiłem olej 5w40 i płukankę jednak nie zrobiłem jeszcze wymiany bo trochę się boję czy to wszystko nie pójdzie w silnik. Na bagnecie od oleju żadnych drobinek nie widać. Czy jest powód do obaw? Czy mogę normalnie wymienić olej tzn płukanka+zalanie ?
    Załączone pliki
  • gacek1
    Ambiente
    • 2018
    • 111
    • Octavia II (1Z3)
    • BGU 1.6 MPI 102 KM

Sludge 1.8T . Znam bul. Nagaru potrafi być tyle że po płukance lub po wlaniu dobrego oleju nagar zleci do miski, zatka smok pompy oleju i zaświeci się czerwona oliwiarka na zegarach.
    U mnie w 1.8T wyglądało to podobnie: https://www.audi-forums.com/b6-forum...ure-light.html

Komentarz

• rawison
      Classic
      • 2018
      • 7
      • Octavia I combi (1U5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM

Zamieszczone przez gacek1 Zobacz wpis
      Sludge 1.8T . Znam bul. Nagaru potrafi być tyle że po płukance lub po wlaniu dobrego oleju nagar zleci do miski, zatka smok pompy oleju i zaświeci się czerwona oliwiarka na zegarach.
      U mnie w 1.8T wyglądało to podobnie: https://www.audi-forums.com/b6-forum...ure-light.html
      Co można w takim wypadku zrobić? Rozumiem że płukanka i wymiana oleju nie będzie wystarczająca bo syf popłynie i zatka smok?

Komentarz

• gacek1
        Ambiente
        • 2018
        • 111
        • Octavia II (1Z3)
        • BGU 1.6 MPI 102 KM

Dobra płukanka przy czym od razu zdjęcie pokrywy, miskę i czyszczenie smoka.

Komentarz

Miałem to samo i w sumie dalej jest ale troche mniej. (Superb I)Płukanka LM i Shell Helix ultra. Wymiana co 10k km i znow ten sam zestaw. Smok sie nie zatkał. A michy nie chce mi sie ściągać. 50k km przejecahne od kupna czyli 5 wymian. Wpłukany nagar nic nie narobił. 2 razy był Motul, 2 razy Shell, 1 raz Ravenol.

Komentarz

• gacek1
            Ambiente
            • 2018
            • 111
            • Octavia II (1Z3)
            • BGU 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Dave Zobacz wpis
            Miałem to samo i w sumie dalej jest ale troche mniej. (Superb I)Płukanka LM i Shell Helix ultra. Wymiana co 10k km i znow ten sam zestaw. Smok sie nie zatkał. A michy nie chce mi sie ściągać. 50k km przejecahne od kupna czyli 5 wymian. Wpłukany nagar nic nie narobił. 2 razy był Motul, 2 razy Shell, 1 raz Ravenol.
            To miałeś farta albo nagaru było mało. U mnie po ok 2 tygodniach od zalania świeżego Shella na obwodnicy zaświeciła się kontrolka oleju. Wcześniej był lany castrol longlife i wymieniany co 30tyś km :/

Komentarz

Jest podobnie jak u kolegi na zdjeciu. Obecnie zalany Helixem Ultra 5w40 + Filtr Manna
              PS. W Octavi dopiero raz zalałem Shella pod koniec wrzesnia. Jak narazie OK ale przejechane ma niespełna 1000km, natkmiast w Supebie już drugi raz i jest OK

Komentarz

Pracuję...