Jazda bez płynu w chłodnicy - przegrzanie silnika?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • el_kali
    Classic
    • 2014
    • 13

Zamieszczone przez scigany
    Jaki olej polecacie ?
    zdecydowanie "świeży" :wink:
    Przejrzyj kilkanaście stron wstecz. Do BXE albo 5W30 z VW 505.01 ( TT 4600) albo coś z VW 507.00 czyli 5W30 ewentualnie coś 0w30 z VW 506.01. Zmiany - nawet w przypadku stosowania olejów LL rób max co 15 tys km. Co do marki to są "gusta i guściki". Poczytaj i wybierzesz odpowiedni olej - proponuję pisać do forumowych sprzedawców.
    Zamieszczone przez scigany
    jestem szczęśliwym posiadaczem Skody Octavi II FL 142 tyś przebiegu i za 1000 km mam serwis
    z silnikiem BXE szczęśliwym :roll: - no cóż... żyj jeszcze przez chwilę w słodkiej nieświadomości... :diabelski_usmiech
  • gomar
    Rider
    • 2012
    • 480

Panie i Panewki
    Dziś na drodze 94 kilka km przed Dąbrową Górniczą stała się rzecz straszna - wyleciał kruciec (dolny) z chłodnicy. Rozległ się alarm (pull up, albo coś innego nie wiem, mam zapis z czarnej skrzynki znaczy kamerki, może powołam komisję i to określi). Dobra koniec żartów. Okazało się, że od wymiany silnika jeździłem bez zawleczek na króćcach, a przy okazji robienia dwumasy w ten weekend obluzowałem dolny króciec. W pierwszym momencie myślałem, że coś mu odbiło i to zaraz zniknie, nie znikło... Przejechałem tak około 1,5 minuty (praktycznie na luzie) (około 2 km). Prawdopodobnie cały płyn nie wyleciał bo po prowizorycznym połączeniu i zabezpieczeniu króćca weszło około 3-4 l "płynu". Silnik odpala i chodzi normalnie.
    Pytania:
    -czy ktoś miał takie przygody i czy mogą być poważniejsze konsekwencje?
    -czy jeśli przegrzał by się silnik = przegrzany olej nie powinna zapalić się kontrolka oleju (mam czujnik w misce).

Z góry dziękuję za odpowiedź.
    SPRZEDAM! Nakładki na rączkę fotela do OII :
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...046007#1046007

Komentarz

• greg44
      L&K
      • 2011
      • 1198
      • Octavia II combi (1Z5)
      • BKD 2.0 TDI 140 KM

Odpowietrzyłeś układ poprawnie? Pojeździsz i najbliższe dni dadzą ci odpowiedz. Jak silnik nie bezie brał płynu i oleju, nie będą się wydobywały dziwne odgłosy z silnika to wszystko będzie w porządku. Z poważnych konsekwencji to pierwsze co padnie to uszczelka pod głowicą. W tak krótki czas nie podniesie się znacznie temperatura oleju przy spokojnej jeździe.

Komentarz

• gomar
        Rider
        • 2012
        • 480

greg44, Robiłem zgodnie z els... Więc raczej poprawnie. Pytanie właśnie czy jeśli miałby się przegrzać to nie powinna zapalić się kontrolka oleju, mam czujnik w misce olejowej.

Komentarz

• sziaba
          Rider
          • 2009
          • 358

gomar, kontrolka oleju (+czujnik) wskazuje za niskie ciśnienie oleju ,bądź jego za niski poziom .. ale nie temperature chyba że masz funkcje na maxi docie z temp. oleju albo Polarfis-a :wink:
          Spalanie śr. 6,2 ON Soft Made by Tune-Up

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=66476

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

Nie ma co przesadzac. Plynu wchodzi okolo 6-7l. Jak weszlo 4 i rano w zbiorniku bylo ok (przez noc najczesciej jak plyn ostygnie to sie idealnie odpowietrza) to nie ma co dramatyzowac.
            Spritmonitor.de

Komentarz

• gomar
              Rider
              • 2012
              • 480

sziaba, w VCDS pokazuje temperaturę oleju myślałem, że w razie przegrzania też kontrolka się zapali. Zaraz pójdę i obadam jak się sprawy mają z poziomem płynu itd. Oby wszystko było ok...

Komentarz

Pracuję...