Kupiles PA?
[Lakier]Co to za zaciek?
Zwiń
X
-
GośćTagi: Brak
-
Cantaloop
[Lakier]Co to za zaciek?
Witajcie, mam prośbę o zidentyfikowanie (fota) zacieku występującego pionowo pod lusterkiem, w drzwiach przednich. trudno to zmyć, schodzi dopiero po użyciu pasty lekkościernej. Co to może być za dziadowstwo? Dodam że nie jest to wyżarte bo brud"wałkuje "się pod palcem.
Możliwe że w tym miejscu jest spływ płynu do szyb a że był badziewny (glikol???) to zostawił takie ślady...Może ktoś miał coś podobnego?
-
Cantaloop
sebu, Dzieki za sugestię też o tym myślałem. Potraktować to Tempem ? Preparatem antysmołowym? Bo za cholerę nie chce zejść nawet w klasycznym ręcznym myciu.
Komentarz
-
Cantaloop
-
Cantaloop
lilo, A i owszem...ciekawy jestem :shock:
Dodam, ze nie schodzi pod wpływem preparatu usuwającego smołę
Komentarz
-
Cantaloop
Komentarz
-
Zamieszczone przez Cantalooplilo, A i owszem...ciekawy jestem
Ja bym to usuną pastą 3M niebieski korek ( maszynowo , niebieska lub czarna gąbka )
Zamieszczone przez navigatornie zgadniesz jaki strop jest u mię w garażu....Daniel
Komentarz
-
-
Cantaloop
lilo, To musiałbym mieć dwa przecieki i to akurat umieszczone tak że precyzyjnie kapie pod obydwa lusterka.Sprawdzałem - mam sucho (że tak powiem).
Dziś pojawiła się inna możliwa koncepcja - że ten zaciek jest utlenionym aluminium wypłukiwanym z mocowania lusterek . Możliwe?? :roll:
Komentarz
-
Zamieszczone przez liloJa bym to usuną pastą 3M niebieski korek ( maszynowo , niebieska lub czarna gąbka )
Jeżeli są to zacieki z garażu to podejrzewam że jest to coś zbliżonego do odparowanego węglanu wapnia czyli potocznie kamień, na aucie nie używałem ale pod prysznicem sobie radzi
Profesjonalne środki czystości Tenzi sklep online. Chemia profesjonalna do sprzątania dla gastronomii, przemysłu. Środki do mycia samochodów. Sklep internetowy Tenzi. Kup teraz online, wysyłka 48h
To jest przy teorii kapiącego garażu
natomiast po przeczytaniu całego postu, a czy przypadkiem nie są to pozostałości po myjni bez dotyk wcisnąłeś dużo wody pod uszczelkę z jakimś syfem np. aktywna piana, potem uszczelka się na słońcu wygrzała a woda spływające na ciemne drzwi wysychała w mig i są plamy
Komentarz
-
-
Cantaloop
gusiak11, dzięki za sugestię z pianą - uważam że jest to prawdopodobne bo ostatnio kilka razy używałem bezdotykowej. Kwestia jak to usunąć?
Komentarz
-
Zamieszczone przez lilozielony korek bardziej matuje z niż poleruje , bo 02 ma taki lakier jaki ma
Zamieszczone przez CantaloopKwestia jak to usunąć?
Komentarz
-
-
Cantaloop
Zamieszczone przez gusiak11spróbuj tym TENZI CAR
Komentarz
-
Cantaloop
gusiak11, Dzieki za trafną diagnozę i środek zaradczy. Piwo poszło ;-)
Co do stosowania (może komuś się przyda). Skala zacieków i uporczywość była duża więc dawkowanie z instrukcji (stężenie 5-10%) można sobie było w ... wsadzić. Zrobiłem stężenie ok 60% na ciepłej wodzie,popsikałem i poczekałem dobre 5 min. Potem obfite spłukanie. Dwie takie operacje i powinno być lepiej. Efekt wyraźnie widoczny. I dla mnie nauczka by dokładnie płukać na ostatniej fazie myjki bezdotykowej
Komentarz
-
Fajnie że pomogłem jak pisałem, mam ten środek (mój kolega z liceum jest przedstawicielem tenzi) czasem wpadam i szperam mu po pułkach i wyniuchałem własnie ten Car STONE, później trafiłem na coś jak IRON-X tyle ze 1/4 ceny
Ale poza prysznicem nie testowałem na lakierze ale bardzo możliwe że na bardzo trudne zabrudzenia potrzeba większego %
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz