Witam. Tak wiem, żę problem bym poruszany na forum ale nic nie znalazłem konkretnego jeśli chodzi o Octavie II combi, problem mam z szumem w obu przednich drzwiach, ciężko zlokalizować dokładnie skąd, mam wrażenie, ze jakby dobiega to z przedniej części szyby. Obklejałem taśmą trojkąt od lusterka, obklejałem szybę i raczej nie dało to efektu. Nie obkleiłem jeszcze tylko drzwi, postram sie to zrobić w najbliższej wolnej chwili. Mam pytanie czy ktoś miał coś podobnego i czy dał sobie z tym rade? Jak lecę do 100km/h to jeszcze idzie jakoś to zignorować, ale jeżeli jadę jakąś ekspresówka, bądź autostradą to dostaje nerwicy, bo znacznie mi to psuję komfort jazdy. Jestem właścicielem auta od nowości, więc jakieś stłuczki inne blacharskie tematy nie wchodzą w grę. Czy to może być efekt szumu lusterek? robiłem taka próbę, że jechałem ze złożonym lusterkiem, ale szum był taki sam, więc sam nie wiem. Pozdrawiam.
157 KM, 346 Nm - seria
180KM, 400 Nm - po programie
Co prawda jest zima i czasowo zaprzestałem szukania, ale mogę opisać co testowałem...
Finalnie, zakleiłem taśmą malarską szczeliny drzwi pasażera, szczeliny lusterka, szczeliny szyby, oprócz tego zaraz pod słupkiem A pod maską, przy szybie zatkałem szmatą taką dziurę, która prowadzi wzdłuż boku do drzwi, od strony drzwi też ten tunel zatkałem...
efekt brak albo znikomy.
Dodatkowo jeszcze testowałem dodatkowe uszczelki z gąbek (tymczasowo lekko przyklejone tylko), sprawdzałem z mąką czy gdzieś nie przelatuje wiatr ....
i ogólnie bez sukcesu.
To co zauważyłem, aczkolwiek nie w 100% potwierdzone, to fakt zmiany natężenia szumu po zmianie położenia głowy tj. jak się pochylę do przodu to ten szum jakby był mniejszy. Tak sobie myślę, iż ten szum to może być jednak hałas generowany przez lusterka.
Jak na razie jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to chyba od kowal2002, z dodatkowymi uszczelkami z superba, aczkolwiek nikt więcej tego nie potwierdził.
Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem
... Jak na razie jedyne rozwiązanie jakie znalazłem to chyba od kowal2002, z dodatkowymi uszczelkami z superba, aczkolwiek nikt więcej tego nie potwierdził.
Ja zaprzeczę, tzn. w miarę nowym, rocznym aucie nic mi ta uszczelka drzwi kierowcy nie dała, więc ją wywaliłem po kilku miesiącach.
Zapewne w kilkuletnim aucie na pewno będą rezultaty. Z drugiej strony początki są trudne. Drzwiami trzeba trzaskać by się zamknęły do czasu, aż się odpowiednio ułoży.
Mógłbyś podać temat tego rozwiązania z dodatkową uszczelką od superba, bądź przedstawić jakieś szczegóły? Dziś właśnie próbowałem również obkleić drzwi taśma i też nie dało to efektu. Raz tylko próbowałem obkljać mała szybkę z tyłu, ale więcej nie brałem się za tył bo ewidentnie słyszę ten szum z przodu, obawiam się właśnie, że to może wina lusterek hmm?
157 KM, 346 Nm - seria
U mnie rozwiązanie z SII nadal "działa" ( choć zostało tak jak było czyli tylko drzwi kierowcy ). Drzwi zamykają się normalnie a uszczelka na pewno spełnia swoją rolę czyli uszczelnia ( widzę na otworze drzwiowym miejsce jej przylegania - zostaje "ścieżka" z pyłu/brudu ).
Nie, "uszczelka samoprzylepna EPDM 10x10mm czarna (5m)". Miała być trochę inna ale zadzwoniono do mnie, że taką mogą mi zaoferować i jest dostępna w małej ilości metrów i mogłem zamówić od zaraz, niedługo powinna przyjść. Ciekawe... A i koszt takiej uszczelki to tylko 20zł+, więć jeżeli ją wyrzucę, to nie będzie tragedii.
[ Dodano: Pon 16 Gru, 13 13:09 ]
Niestety mój eksperyment nie przyniósł raczej żadnego efektu. Wydaje mi się, że to bardziej dotyczy szyby, tym bardziej, że róg od strony lusterka paruje, a na to nie mam pomysłu nawet jak się zabrać. No chyba czas na zmianę samochodu.
157 KM, 346 Nm - seria
Komentarz