Felgi 19" Xtreme z Octavii III RS:
[O2] 2.0 DSG Wysokie spalanie?
Zwiń
X
-
[O2] 2.0 DSG Wysokie spalanie?
Witajcie
Od jakiegoś czasu jestem posiadaczem Octavi 2,0 TDI z DSG
Chciałem się podpytać o wasze opinie odnośnie spalania
Mi średnio wychodzi ok 8 litrów przy czym samochód porusza się 50 trasa/50 miasto bo mieszkam za miastem, komputer mi przekłamuje i podaje średnie spalanie na poziomie 12 litrów, na diagnostyce nie wskakują żadne błędy
Termostat już wymieniłem, zauważyłem że samochód temperaturę roboczą uzyskuje po przejechaniu jakichś 5 km i tak jest to ok 70 stopni jk pokręce sie po mieście wkońcu dobije do 90.
Jeżdzę normalnie, bez piłowania jakie powinno być srednie spalanie?
-
-
LUKASZ_diy, duże spalanie- o ile realne
mi BKD z DSG palił po mieście ok 7-7,4 w zalezności od sezonu i załozonych opon- czy zimówki 15' czy letnie 17"
w RSie mam podobne spalanie jak w BKDprzyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
to spalanie 8 litrów to obliczałes sam tak? z pełnego zbiornika? bo to 12 litrów to mozna skorygowac podłaczając komputer do auta i zmienic w ustawieniach.
Zamieszczone przez LUKASZ_diyTermostat już wymieniłem, zauważyłem że samochód temperaturę roboczą uzyskuje po przejechaniu jakichś 5 km i tak jest to ok 70 stopni jk pokręce sie po mieście wkońcu dobije do 90.
Zamieszczone przez LUKASZ_diyJeżdzę normalnie, bez piłowania jakie powinno być srednie spalanie?OII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
Auto Detailing: Dream Car Studio
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
przy takich warunkach nie jest to specjalnie duze spalanie według mnie, mysle ze połowe tej odległosci auto łapie temperature, później jak stoi pod chmurka w drodze powrtonej to samo. wielkiego odchyłu od normy nie maOII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
-
Więc tak....
Pojeździłem, potankowałem, zawsze do pełna na tym samym dystrybutorze....
Moja codzienna trasa wygląda tak
Ok 20 km po trasie ze średnia prędkością 90-100km na h
ok 10-20 km po mieście tutaj juz zawsze rozgrzany silnik, mogę przyjąć iż samochód jeździ 50/50
Średnie spalanie wynosi dokładnie ok 7,0-7,5 l przy czym jeżdżę na tip tronicu obroty zmieniam 2000/2500 jazda normalna bez piłowania spod świateł
Nigdy nie jeździłem dizlem ale prosił bym osoby które śmigają takimi silnikami o opinie...
Moc pojawia się w zakresie ok 1500- 1800 obr/min czuć wyraźny jej wzrost do ok 3000-3500, potem silnik w zasadzie robi już hałas i jakoś nie czuć wyraźnego wzrostu mocy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez AndiTchciales miec spalanie 5litrow to trzeba bylo kupic cos na pompie z konca lat 90tych
LUKASZ_diy, niestety kolego- wszystko prawidlowo :lol:przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
wyprzedaż garażowa części do O2-plastiki,elektronika, ramka RNS, dekory czarny karbon, inne, inne-proszę pytać na PW
Komentarz
-
-
Ale spalanie jest okej ja nie narzekam, liczyłem się z tym iż nie będzie spalania jak w Audi 80 1,9 TDI
Mam jeszcze jeno pytano odnośnie skrzynki DSG nie będę zakładał nowego wątku
Otóż jeżeli działa automat to zmiana biegów jest idealnie płynna, nic nie czuć, jeżeli zkolei jadę na tpie to przy zmianie z2-3 z 3-4 juz nie jest tak płynnie, czuć bardzo delikatne szarpniecie, zwłaszcza jak zmianiam bieg poniżej 2500 martwić się?
Olej DSG wymieniony, filterek itd
Komentarz
-
-
przyjemność z jazdy zapewnia avant A4 quattro 2,0TFSI
Komentarz
-
-
Samochod ma przelatane 250 tys, wszytko pracuje idealnie, nic nie gasnie, nie zwalnia, nie zacina sie, jedynie przy odpalaniu słychac grzechotanie i przy gaszeniu.
Jak samochód jest zimny wtedy biegi 1,2,3,4 przełaczaja sie z lekkim szarpnieciem a przynajmniej wyczówalnie, biegi 5,6 wchodza idealnie.
Jak autko sie nagrzeje to wszytko staje sie płynne czasmi czuc jak zmienai sie bieg z 2-3 lub z 3-4. nic sie nie slizga, skacze wszttko dzial plynnie ale czasmi bo na to tez nie ma reguły czuc mocniej jak zmienia sie bieg i
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez LUKASZ_diyjedynie przy odpalaniu słychac grzechotanie i przy gaszeniu.
Zamieszczone przez LUKASZ_diyak samochód jest zimny wtedy biegi 1,2,3,4 przełaczaja sie z lekkim szarpnieciem a przynajmniej wyczówalnie, biegi 5,6 wchodza idealnie.Zamieszczone przez LUKASZ_diy2-3 lub z 3-4. nic sie nie slizga, skacze wszttko dzial plynnie ale czasmi bo na to tez nie ma reguły czuc mocniej jak zmienia sie bieg iOII 2.0TDI BKD+DSG Elegance
(znajdź również na fb)
Komentarz
-
Komentarz