Komunikat o płynie chłodniczym

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BIMER
    Drive
    • 2014
    • 73
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BMM 2.0 TDI 140 KM

Komunikat o płynie chłodniczym

Jak jest teraz zimno to za każdym razem po uruchomieniu samochodu świeci się na czerwono, żeby sprawdzić płyn chłodniczy. Płyn jest na pozycji max. No i teraz nie wiem czy ten model tak tylko ostrzega, czy to jakaś usterka, a może jakaś dodatkowa funkcja którą można wyłączyć.
  • Nedar
    Ambiente
    • 2009
    • 209
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BKD 2.0 TDI 140 KM

sprawdź na początek,czy czujnik działa poprawnie. Wypnij wtyczkę i zewrzyj styki wtyczki za pomocą np. spinacza do papieru. Jeżeli przy ponownym uruchomieniu nie będzie komunikatu to podejrzany jest czujnik (zanieczyszczone wąsy w zbiorniczku lub zanieczyszczone styki na połączeniu z wtyczką). Jeżeli alarm pojawi się ponownie po założeniu zworki, to trzeba przejrzeć całą wiązkę od tego czujnika - może być gdzieś uszkodzenie.
    Czujnik działa na zasadzie zamykania obwodu elektrycznego przez płyn chłodzący.

Komentarz

• m.g
      Drive
      • 2014
      • 85
      • Superb III (3V3)

Jeśli płyn max, to weź zwykły śrubokręt i delikatnie "poskrob" wąsy w zbiorniczku (te dwa metalowe pręciki).

Komentarz

• BIMER
        Drive
        • 2014
        • 73
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BMM 2.0 TDI 140 KM

Dzięki. Spróbuję w weekend wypróbować wasze rady.

Komentarz

• BIMER
          Drive
          • 2014
          • 73
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BMM 2.0 TDI 140 KM

Nie doczytałem i poskrobałem piny czujnika, ale od zewnątrz, co oczywiście nic nie dało. Natomiast zrobiłem zworkę ze spinacza i to spowodowało wyłączenie komunikatu o płynie chłodniczym. Nie rozumiem tylko dlaczego problem pojawia się dopiero przy niskich temperaturach. Jak było +10 to nic takiego się nie działo. Również jak silnik się trochę rozgrzeje i znowu go włączę to już wszystko będzie ok. Czy uszkodzony czujnik nie powinien alarmować cały czas, niezależnie od temperatury płynu/powietrza ?

Komentarz

• zadariusz1
            Rider
            • 2011
            • 543
            • Octavia III (5E3)
            • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ten czujnik właśnie głupieje przy niskich temperaturach , w skodzie fabii miałem dokładnie tak samo, wystarczyło po odpaleniu po minucie zgasić silnik i ponownie uruchomić i już nie było alarmu. Pewnie związane to jest z tym,że elektrody czujnika sniedzieją i objawia się to przy ujemnych temperaturach otoczenia, czyszczenie elektrod pomaga lub dolanie płynu powyżej max

Komentarz

• BIMER
              Drive
              • 2014
              • 73
              • Octavia II combi (1Z5)
              • BMM 2.0 TDI 140 KM

Trochę poskrobałem elektrody śrubokrętem (ale jest to trudne) i dolałem płynu ponad max. Czujnik już się nie włącza. Dziękuję wszystkim za pomoc.

Komentarz

Pracuję...