Problem z oświetleniem wnętrza

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Filip Zdziarski
    Classic
    • 2017
    • 4

Problem z oświetleniem wnętrza

Cześć wszystkim!

Jestem szczęśliwym posiadaczem Octavia II Kombi 2.0 140km.

Od jakiegoś czasu mam problem z elektryką w tym aucie. Objawia się on tym, że po otwarciu którychkolwiek drzwi, nie zapala się światło wnętrza.
    Na komputerze oczywiście widać otwarte drzwi, czerwona lampka na drzwiach również się świeci, a podsufitka ciemna

Tak się zastanawiam, i pokrywa się to w czasie gdy chciałem WD-40 naoliwić klamki od zewnętrznej strony. Czy możliwe , że zrobiło się gdzieś zwarcie?

Proszę o pomoc,
    w razie jakichkolwiek pytań jestem do dyspozycji.
  • GS_Mati
    OCP Member
    Moderatorr
    • 2016
    • 561
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Jak ręcznie włączasz oświetlenie to świeci, czy też nie?

Komentarz

• ProjectWho
      Classic
      • 2017
      • 12

Witam,
      Właśnie założyłem konto, chcąc zapytać się o to samo.
      U mnie wygląda to tak:
      Ustawiam włącznik światła na pozycję "zapalone gdy drzwi otwarte" i światło świeci, nieważne czy drzwi otwarte czy nie. Czujnik otwartych drzwi sądzę że jest sprawny ponieważ na wyświetlaczu prawidłowo pokazuje które drzwi są otwarte.

Komentarz

• koleś
        RS
        • 2009
        • 2839
        • Fabia combi (6Y5)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez ProjectWho Zobacz wpis
        Ustawiam włącznik światła na pozycję "zapalone gdy drzwi otwarte" i światło świeci, nieważne czy drzwi otwarte czy nie
        A jak ustawisz w drugie skrajne położenie to też świeci cały czas?
        Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
        Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• Filip Zdziarski
          Classic
          • 2017
          • 4

U mnie jest to dość bardziej skomplikowane. Mam ten sam problem co napisał ProjectWho, tyle że po ustawieniu na pozycję " zapalone gdy są otwarte drzwi" nie reaguje, mimo , że na komputerze pojawia się które drzwi są otwarte, a światło jakby martwe Po ustawieniu na pracę ciągłą oświetlenie się świeci .
          Dodatkowo dziś zauważyłem, że nie świeci się podświetlenie tablicy rejestracyjnej z tyłu oraz żarówki W5W postojówki.

Po włączeniu zapłony, zapalają się od razu światła mijania.
          Włącznik świateł działał do samego końca. Gdzieś doczytałem, że można ręcznie zaprogramować automatyczne zapalanie świateł, ale dlaczego nie działają postojówki? Ewidentnie odcięty jakiś obieg
          Ostatnio edytowany przez Filip Zdziarski; 44590.

Komentarz

• GS_Mati
            OCP Member
            Moderatorr
            • 2016
            • 561
            • Octavia II combi (1Z5)
            • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Jak masz tryb amerykański zakodowany to nie będą świecić postojówki i podświetlenie tablicy.

Komentarz

• Filip Zdziarski
              Classic
              • 2017
              • 4

Zamieszczone przez GS_Mati Zobacz wpis
              Jak masz tryb amerykański zakodowany to nie będą świecić postojówki i podświetlenie tablicy.
              Ale w zeszłym tygodniu wszystko działało
              Mam rok to auto i nie było żadnego problemu. Do tej pory

chciałem zdiagnozować i podpiąć VAGa, ale po założeniu radio 2din z kostką can bus nie działa mi gniazdo OBD2.
              ale problem ze światłami był wcześniej, więc to nie to jest powodem.

Komentarz

• GS_Mati
                OCP Member
                Moderatorr
                • 2016
                • 561
                • Octavia II combi (1Z5)
                • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez Filip Zdziarski Zobacz wpis

chciałem zdiagnozować i podpiąć VAGa, ale po założeniu radio 2din z kostką can bus nie działa mi gniazdo OBD2.
                ale problem ze światłami był wcześniej, więc to nie to jest powodem.
                No to ładnie masz tam z elektryką. Zrób porządek z tym, podłącz kompa i posprawdzaj. Oświetlenie jest sterowane komputerem, więc pierw trzeba tu szukać przyczyny. A te radio to chyba jakiś miejscowy panoramix zakładał, bo jezcze noe słyszałem żeby po montażu radia obd nie działało.

Komentarz

• Filip Zdziarski
                  Classic
                  • 2017
                  • 4

Zamieszczone przez GS_Mati Zobacz wpis

No to ładnie masz tam z elektryką. Zrób porządek z tym, podłącz kompa i posprawdzaj. Oświetlenie jest sterowane komputerem, więc pierw trzeba tu szukać przyczyny. A te radio to chyba jakiś miejscowy panoramix zakładał, bo jezcze noe słyszałem żeby po montażu radia obd nie działało.
                  No właśnie na początku też tak myślałem, że coś źle podłączył. Zacząłem szukać w googlach i wiele osób miało taki problem, bo po podpięciu can busa do radia, na złączę komputera idzie minusowe napięcie i dlatego nie działa OBD. Dziś odepnę radio i zobaczę co pokaże VAG.

Komentarz

• ProjectWho
                    Classic
                    • 2017
                    • 12

Zamieszczone przez koleś Zobacz wpis
                    A jak ustawisz w drugie skrajne położenie to też świeci cały czas?
                    Tak gdy ustawie na świecenie ciągiem to świeci.
                    Czy opłaca się kupić na allegro http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5589283294 w celu zdiagnozowania?

Komentarz

• koleś
                      RS
                      • 2009
                      • 2839
                      • Fabia combi (6Y5)
                      • AXR 1.9 TDI PD 101 KM
                      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Zamieszczone przez Filip Zdziarski Zobacz wpis
                      wiele osób miało taki problem, bo po podpięciu can busa do radia, na złączę komputera idzie minusowe napięcie i dlatego nie działa OBD. Dziś odepnę radio i zobaczę co pokaże VAG.
                      Tak. Miałem coś takiego w Sharanie. Radio było jakieś 2 DIN nieoryginalne. Po jego odpięciu można się było połączyć z każdym sterownikiem.

Zamieszczone przez ProjectWho Zobacz wpis
                      Lepszy będzie VCDS.
                      Tempomaty w grupie VAG. Skoda, Audi, Seat, VW. Wiązki, montaż, kodowanie. Tel. 510 150 407
                      Klientów pytających o rabat informuję, że jest on stolicą Maroka

Komentarz

• roberta
                        Rider
                        • 2006
                        • 413
                        • Superb III (3V3)
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

Zwróć uwagę na połączenie przewodów Can w radiu oryginalnym a np. chińskim, tu bym się dopatrywał problemu z magistralą Can
                        Załączone pliki
                        pozdrawiam
                        roberta

Skoda SuperB 1,4 TSI iV Hybryda

http://chomikuj.pl/Roberta9

Komentarz

Pracuję...