Dmuchawa przepala bezpiecznik na 4 biegu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ver8
    Drive
    • 2015
    • 72
    • Octavia II (1Z3)
    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Dmuchawa przepala bezpiecznik na 4 biegu

Koledzy, jaka może być przyczyna, że dmuchawa na 4 biegu przepala bezpiecznik 40A?
    Jak wymieniłem ten bezpiecznik to na pozostałych biegach wszystko działa normalnie. Ale włączenie 4 biegu zawsze kończy się przepaleniem bezpiecznika.
  • luckd
    Rider
    • 2012
    • 311
    • Octavia I (1U2)
    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

U mnie pomogło wyczyszczenie wirnika izopropanolem a następnie nasmarowanie suchym smarem.

Komentarz

• Maicroft
      Moderator
      S_OCP MemberModeratorr
      • 2004
      • 25757
      • Audi

Wyjac wentylator i przeczyscic, bo pewnie opor ma za duzy i na 4 biegu jak idzie pelnym ogniem to spali bezpiecznik. Generalnie to tam ma byc raczej 30A a nie 40A.
      Spritmonitor.de

Komentarz

• ver8
        Drive
        • 2015
        • 72
        • Octavia II (1Z3)
        • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Zamieszczone przez Maicroft Zobacz wpis
        Wyjac wentylator i przeczyscic, bo pewnie opor ma za duzy i na 4 biegu jak idzie pelnym ogniem to spali bezpiecznik. Generalnie to tam ma byc raczej 30A a nie 40A.
        Fabrycznie jest 40A

Komentarz

• ver8
          Drive
          • 2015
          • 72
          • Octavia II (1Z3)
          • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

No to wymiana wentylatora na nowy zamiennik pomogła. Wydaje mi się, że zamiennik chodzi głośniej, trochę słychać prace łożysk na 1 biegu. Może później się wyrobi.
          Jeżeli chodzi o starą oryginalną dmuchawę to chodzi luźniej niż ta nowa, oprócz brudu nie widać żadnych uszkodzeń. Zostawiłem ją na później - może kiedyś naprawię ale na razie nie wiem jak się zabrać do jej rozebrania.
          Pozdrawiam wszystkich i dziękuje za wskazówki.

Komentarz

Pracuję...