szumy z kratek nawiewowych

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pawel_breslau
    Ambiente
    • 2014
    • 175

szumy z kratek nawiewowych

Witam ponownie. Od kilku dni pojawił się u mnie problem i w sumie nie wiem czy przypisać go do awarii elektrycznych czy tez mechanicznych. Ale zdecydowałem się napisać tutaj. W czym problem-otóż od kilku dni na postoju słychać pewne jakby tarcie/szumy z kratek nawiewowych ale tylko środkowych. Jak wyłączę nawiew całkowicie to po kilkunastu sekundach szum ustaje. Z początku myślałem, że tak szumi sprzęgło (notabene też w niedługim czasie będzie do wymiany) ale po wyłączeniu nawiewu okazało się, ze coś z NIM jest nie tak. Czy tam znajduje się jakiś silniczek/mechanizm gdzie szukać przyczyny? Czy ktoś z Was spotkał się już z podobnym problemem? Będę wdzięczny za wszelkie sugestie i namiary gdzie, co i przede wszystkim JAK się do tych rzeczy dostać. Zdolności manualne małe posiadam, więc powinienem sobie dać radę w pewnych sprawach.
    Pozdrawiam i oczekuję szybkich odpowiedzi.
    Powoli ale do celu-"gdy się człowiek spieszy to się diabeł cieszy"
  • pawel_breslau
    Ambiente
    • 2014
    • 175

Witam. Nikt nic? Nikt z Was nie spotkał się z podobną usterką/szumami? Pozostaje mi nadal czekać na jakąś mądra głowę .
    Pozdrawiam.
    Paweł

Komentarz

• gadula007
      L&K
      • 2009
      • 1085
      • Octavia III combi (5E5)
      • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Kiedyś miałem taki szum. Po nabiciu klimy szum zniknął.
      Teraz mam inne dźwięki przypominający szum łożyska lub tarcia metali i tu podejżewam sprężarkę

Komentarz

• pawel_breslau
        Ambiente
        • 2014
        • 175

Właśnie takie szumy podobne słyszę-łożyska/tarcia. Co do klimy to raczej nie, bo szumy te są nadal nawet po wyłączeniu klimy. Dopiero zanikają gdy wyłączy się całkowicie nawiew. Ale dzięki za info. Może ktoś jeszcze mi podpowie gdzie szukać odpowiedzi?
        Pozdrawiam.
        Paweł

Komentarz

• czupakmabra
          Classic
          • 2014
          • 17
          • Octavia II combi (1Z5)
          • BSE 1.6 MPI 102 KM

Kiedyś miałem podobny problem bo bilecik parkingowy dostał przez nawiew przy szybie na turbinę nawiewu powietrza ale wtedy hałasowało konkretnie. Przy okazji wyczyściłem turbinę tłoczącą powietrze do kabiny bo przez lata nikt tam nie zaglądał, a sporo brudu zgromadziło się na łopatkach wirnika.

Komentarz

Pracuję...