jak tak czytam to też mnie się wydaje że chyba do Ciebie i nie chcący się wciąłem
zamek bagażnika combi
Zwiń
X
-
Jeśli u BADYL nie działa światło w bagażniku to wymiana przycisku nic nie da.
andrzej1962 , to Ty pisałeś o tym, że słyszysz jak zamek pracuje pomimo iż nikt go nie tyka?Była O2 RS 190 km / 436 Nm
Jest Superb 2FL 201 km / 436 Nm
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez oolsztyniak Zobacz wpisJeśli u BADYL nie działa światło w bagażniku to wymiana przycisku nic nie da.
andrzej1962 , to Ty pisałeś o tym, że słyszysz jak zamek pracuje pomimo iż nikt go nie tyka?
Komentarz
-
-
Próbujcie przez kilka dni rozruszać te elementy, tj. zamek z mikrostykami oraz mechanizm pod klapką w dolnej belce przy zderzaku. Brud i wilgoć mogą być tego przyczyną, mikrostyki mogą się kleić.
WD 40, preparat do połączeń elektrycznych i pryskać wielokrotnie w szczeliny, wciskać palcem środkowy ruchomy element w zamku (nie klamkę) na klapie (ten po kolei uruchamia 2 mikrostyki wewnątrz zamka - od oświetlenia bagażnika i od lampki na desce). Sprężonym powietrzem wydmuchać. Jest szansa, że wszystko wróci do normy. U mnie kilka lat temu pomogło i do tej pory jest OK. Niczego przy tym nie rozbierałem.
Komentarz
-
-
Ja u siebie miałem podobnie, brak oświetlenia w bagażniku. myślałem że to żarówki, bezpieczniki. Okazało się że to zamek w klapie. Psikałem WD40, ruszałem mikrostykami w zamku, aż w końcu zabłysło światło w bagażniku. Myślałem że problem rozwiązałem, lecz na krótko, raz działało raz nie. Wyjąłem zamek z klapy, zanurzyłem zamek w czystym oleju przekładniowym i z powrotem zamontowałem. Od razu nie zadziałał. Już za czołem szukać jakiegoś używanego, lecz po paru dniach zobaczyłem światło w bagażniku. Do tej pory działa, a już minęło z 10 miesięcy od naprawy.
Komentarz
-
-
.Zamieszczone przez oolsztyniak Zobacz wpisJeśli u BADYL nie działa światło w bagażniku to wymiana przycisku nic nie da.
andrzej1962 , to Ty pisałeś o tym, że słyszysz jak zamek pracuje pomimo iż nikt go nie tyka?Ostatnio edytowany przez andrzej1962; 13449.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez grzesz4 Zobacz wpisJa u siebie miałem podobnie, brak oświetlenia w bagażniku. myślałem że to żarówki, bezpieczniki. Okazało się że to zamek w klapie. Psikałem WD40, ruszałem mikrostykami w zamku, aż w końcu zabłysło światło w bagażniku. Myślałem że problem rozwiązałem, lecz na krótko, raz działało raz nie. Wyjąłem zamek z klapy, zanurzyłem zamek w czystym oleju przekładniowym i z powrotem zamontowałem. Od razu nie zadziałał. Już za czołem szukać jakiegoś używanego, lecz po paru dniach zobaczyłem światło w bagażniku. Do tej pory działa, a już minęło z 10 miesięcy od naprawy.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez andrzej1962 Zobacz wpis
kolego znalazłeś przyczynę? Tu jak na razie same gdybania a nie sztuka wymienić coś co jest sprawne a całość czyli klamka i zamek to ok 400 zł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Penki Zobacz wpis
Niestety nie szukałem dalej bo klapa sie zamyka, nie działa mi tylko oświetlenie w bagażniku.
Komentarz
-
-
kupiłem nówkę klamka bagażnika. Tam jest mikrostyk odpowiadający za otwieranie. Niestety to nie to. Doszedłem gdzie jest przyczyna. W zamku w klapie jest również mikrostyk i za włączanie go odpowiada element w zamku widoczny na pierwszym planie Jak się go naciska to on włącza i wyłącza światło bagażnika. Jak jest wciśnięty informuje kompa, że klapa jest zamknięta i mikrostyk w klamce bagażnika może otworzyć klapę. Jak go rozruszałem przed zamknięciem to zdarza się, że klapa zamknie się normalnie ale niestety nie zawsze. Tak więc muszę kupić tą część 1Z5 827 501D.
Komentarz
-
-
Niestety pudło. Wymiana zamka też nic nie zmieniła. Wiecie co było? Pomogła regulacja kabłąka za który łapie zamek. kabłąk zamontowany jest w pasie zderzaka dostępny po otwarciu bagażnika. Wychodziło na to, że przy zamykaniu klapy "dzyndzel" który jest w zamku i służy do otwierania zamka stykał się z dźwigienką którą uruchamia silniczek i dlatego klapa się otwierała. Dzyndzel to ta część którą kilka postów niżej wskazał strzałką kol oolsztyniak
Komentarz
-
-
No właśnie nie bo jak się zamknie i nie chce się otworzyć to tylko z pilota, no chyba, że się [pier....... w klapę to się otworzy. Można powiedzieć, że jakiś wstrząs powoduje zadziałanie siłownika odpowiedzialnego za otwieranie klapy. Jak się zamknie delikatnie to będzie ok ale trzaśnięcie drzwiami obojętnie którymi spowoduje uruchomienie siłownika, no ale zdarzy się, że się zamknie i się nie otworzy, ale wtedy przeważnie nie działa też otwieranie z mikrostyku w klapie. Jeszcze czek mnie podmianka siłowniczka w zamku. Może on jest sp..... i zaskakuje pod wpływem wstrząsu. Jak to nie będzie to to ja już nie mam pomysłów.
Komentarz
-
-
Andrzej :Zamieszczone przez yksi Zobacz wpisMiałem coś takiego co prawda nie w skodzie ,ale w passacie i przyczyna była taka ,ze zacinał się siłownik otwierania klapy.
Komentarz
-
-
Ludzie poległem. Z uwagi na otwierający się bagażnik najpierw podmieniłem klamkę w klapie. Okazało się, że to nie jest przyczyna. Potem podmieniłem zamek w klapie. Okazało się, że to nie to. Wczoraj podmieniłem silniczek który uruchamia zamek (zamocowany przy pałąku zaczepowym w tylnym pasie. Okazało się, że to nie to. Pomysłów mi zabrakło co może powodować otwieranie klapy na skutek np zamknięcia(trzaśnięcia) dowolnymi drzwiami a nawet kopnięcie w koło jak miało miejsce ostatnio przy zmianie zimówek. Leżę na łopatkach. To koniec moich zmagań. Skazany jestem na wieczne wychodzenie z auta i domykanie klapy. Ps. Jakby ktoś był zainteresowany nowym silniczkiem za pół ceny jak dla klubowicza zapraszam(25 zł). Tak to wygląda
Komentarz
-
-
andrzej1962 - dawniej gdy auto miałem na gwarancji, bagażnik otwierał mi się samoczynnie w czasie jazdy i klapa postukiwała (rygiel puszczał). Okazało się też, że centralny zamek nie ryglował drzwi kierowcy po przekroczeniu określonej prędkości jazdy (po zatrzymaniu się i opuszczeniu okna - drzwi kierowcy mogłem otworzyć klamką od zewnątrz, choć powinny być zaryglowane). Serwis wymienił mi wówczas centralkę w drzwiach kierowcy i od tej pory jest OK.
Komentarz
-
Komentarz