Panowie,
w ubiegłym tygodniu profilaktycznie (bo coś już ciemniej świeciły) wymieniłem w obydwu tylnych światłach żarówki pozycyjne W3W.
Po wymianie wszytko grało. Do czasu...
Nagle, w trakcie jazdy pokazuje się na tablicy rozdzielczej pojawia się błąd żarówki.
Potem, po ponowym włączeniu silnika błędu nie ma i nic się nie zapala.
Tu zaczyna się gra w kotka i myszkę... raz się błąd pojawia innym razem nie.
Zacząłem się temu przyglądać, testować i wynikiem tego jest to, że po włączeniu świateł postojowych, mijania po kontroli wszystkich obwodów dwie żarówki W3W świecą i po 3-5 sekundach lubią się wyłączyć.
Zauważyłem, przepaloną żarówkę tablicy rejestracyjnej - wymieniłem obydwie.
Efekt się poprawił - do momentu jak nie wrzuciłem wstecznego i nie przejechałem parę metrów do tyłu i do przodu - tu albo te żarówki świecą cały czas albo czasami gasną
Wkurzony, wymieniłem w prawej lampie wszystkie żarówki 21W prócz kierunkowskazu.
Zajęło mi to dziś (testy, obserwację) ponad godzinę....
Na razie działa i obu tak dalej.
Na co ewentualnie zwrócić uwagę gdyby to zwów (oby nie!!) występowało?
Dodam, że "zrzucałem" hak holowniczy wraz z wiązką - po tym fakcie do ubiegłotygodniowej wymiany żarówek wszystko grało poprawnie.
Auto OII Kombi przed liftem.
Pozdrawiam,
Adam
w ubiegłym tygodniu profilaktycznie (bo coś już ciemniej świeciły) wymieniłem w obydwu tylnych światłach żarówki pozycyjne W3W.
Po wymianie wszytko grało. Do czasu...
Nagle, w trakcie jazdy pokazuje się na tablicy rozdzielczej pojawia się błąd żarówki.
Potem, po ponowym włączeniu silnika błędu nie ma i nic się nie zapala.
Tu zaczyna się gra w kotka i myszkę... raz się błąd pojawia innym razem nie.
Zacząłem się temu przyglądać, testować i wynikiem tego jest to, że po włączeniu świateł postojowych, mijania po kontroli wszystkich obwodów dwie żarówki W3W świecą i po 3-5 sekundach lubią się wyłączyć.
Zauważyłem, przepaloną żarówkę tablicy rejestracyjnej - wymieniłem obydwie.
Efekt się poprawił - do momentu jak nie wrzuciłem wstecznego i nie przejechałem parę metrów do tyłu i do przodu - tu albo te żarówki świecą cały czas albo czasami gasną
Wkurzony, wymieniłem w prawej lampie wszystkie żarówki 21W prócz kierunkowskazu.
Zajęło mi to dziś (testy, obserwację) ponad godzinę....
Na razie działa i obu tak dalej.
Na co ewentualnie zwrócić uwagę gdyby to zwów (oby nie!!) występowało?
Dodam, że "zrzucałem" hak holowniczy wraz z wiązką - po tym fakcie do ubiegłotygodniowej wymiany żarówek wszystko grało poprawnie.
Auto OII Kombi przed liftem.
Pozdrawiam,
Adam
Komentarz